Area :: Header
New tools, templates and workflows
Announcing Extension 2 for 3ds Max 2015 and 3ds Max Design 2015
Discussion Groups

FBX Plug-ins Import-Export Discussions

Reply
Active Member
6 Posts
0 Kudos
Registered: ‎01-09-2008

Maya camera film offset

442 Views, 5 Replies
05-19-2010 10:16 PM
Hi,

We are doing a stereoscopic project inside maya, but our fx department doing all the fx in max.
Our stereoscopic department have made the camera with the shift in film offset in x axis.
They used camera film offset under camera attribute rollout.
But when we import it to max, they dont align properly, why? Is the camera film offset function not supported or is there any way around.

Thankyou

Sachin
Distinguished Contributor
665 Posts
1 Kudo
Registered: ‎02-19-2008

Re: Maya camera film offset

05-22-2010 07:10 PM in reply to: sachin joshi
Are you making sure the units are the same?
Active Member
6 Posts
0 Kudos
Registered: ‎01-09-2008

Re: Maya camera film offset

05-31-2010 10:09 PM in reply to: sachin joshi
yes the units are same,

the problem is that the right camera have the film offset value of -4, which max dont recognize. but the left camera dont have any offset value. i.e they are set to 0,0 in each axis. so no problem for left camera. but right camera dont match up.
Employee
184 Posts
0 Kudos
Registered: ‎05-02-2013

Re: Maya camera film offset

08-02-2010 02:23 PM in reply to: sachin joshi
Hi,

You're right: Maya's Film Offset values are not exported to FBX and therefore are not importing into 3ds Max. I've attached a spreadsheet we use internally as reference for Camera interop between Maya and FBX, along with the importing into other applications like 3ds Max.

Let me know if you need more information.

Thanks.

camerainterop.zip

-Trevor
New Member
1 Posts
0 Kudos
Registered: ‎04-09-2012

Re: Maya camera film offset

04-09-2012 03:45 AM in reply to: sachin joshi
Hi,

same issue i am also facing, for importing a stereo camera from maya to max , it's giving film offset error warning.. please tell me the solution....

******
We are doing a stereoscopic project inside maya, but our fx department doing all the fx in max.
Our stereoscopic department have made the camera with the shift in film offset in x axis.
They used camera film offset under camera attribute rollout.
But when we import it to max, they dont align properly, why? Is the camera film offset function not supported or is there any way around.

Thankyou
rupesh patil
Distinguished Contributor
148 Posts
0 Kudos
Registered: ‎09-07-2011

Re: Maya camera film offset

04-10-2012 06:59 AM in reply to: rupeshvpatil
Hello rupshvpatil!

Unfortunately, there isn't anything we can do since it is a limitation of the plug-in. Perhaps this limitation will be addressed in a future release, but for now there are no immediate plans to fix it.

Perhaps there is a way to correct the offset with a script at the time of import. Once you find the proper values in Max, you could may be able to extrapolate them for any future imports. I cannot say that this is a solution, it is only a suggestion.

Best of luck,
Carlos