AutoCAD Structural Detailing General DIscussion

AutoCAD Structural Detailing General DIscussion

Reply
Active Contributor
tpham2001
Posts: 29
Registered: ‎07-16-2012
Message 1 of 7 (610 Views)

Continuous Hand Rail

610 Views, 6 Replies
08-08-2013 09:27 AM

Hi All,

I've successfully done this before and now for the life of me I can NOT.

I have a platform follow by a stairs case and a platform; previously, I drew PL at center of beam and created a line string to which my HR to follow.

 

I executed the HR command, selected S (startpoint) -> selected Supports Profiles and there you have it. The HR dialog box appears and you go about your business configuring you HR.

 

Yesterday is the same as above but I CANNOT create a PL string. I can create a PL horizontally but when I get to the stairs case, I can not continue at an angle. I turned Othro on/off and nothing.

I can draw PL string in space anyway I want, but not on the centerline of my beams... Thoughts?

 

I tried drawing lines instead of PL method.

I execute the HR command, seleted S (starting Point) and then selected my supporting profiles, enter and now I have this error message...

 

Command: rbct_mmacro Library name: StrRailing Class name: StrRailingCreate
Command: Pick polyline or [Startpoint]:s
Command: Specify first point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command: Specify next point:
Command:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command: Pick supporting profiles:
Command:
Command: Polyline cannot be used because one of the segments is vertical

 

What kind of Black magic is this?

 

Thanks in advance,

Tee

 

Active Contributor
JannieHunter
Posts: 26
Registered: ‎01-16-2014
Message 2 of 7 (410 Views)

Re: Continuous Hand Rail

02-27-2014 05:59 AM in reply to: tpham2001

What I have found in this is that ASD doesnt want to continously create a handrail along stairs and platform.

Thats when it gives the "vertical" error.

 

Make sure all points are on the same plane

 

Regards

Jannie Hunter
Modena Design Centres
South Africa
011 463 1553
Active Contributor
tpham2001
Posts: 29
Registered: ‎07-16-2012
Message 3 of 7 (395 Views)

Re: Continuous Hand Rail

02-27-2014 06:49 AM in reply to: JannieHunter
Good Morning Jannie,

Thank-you for the response. I still find this very upsetting after all these months. I since gave up on the idea of having a continuous HR. During the project, I asked my contractor to field mod the HR as required. What's burning me on the inside is the tutorial vid CLEARLY demo how it's done; but in reality, we can't. This IMHO, is fault advert.
Active Contributor
JannieHunter
Posts: 26
Registered: ‎01-16-2014
Message 4 of 7 (382 Views)

Re: Continuous Hand Rail

02-28-2014 12:28 AM in reply to: tpham2001

Would you be able to share the link to that vid so i can have a look. 

Am looking into a work around for that makro. I find the railing tool to be extremely glitchy...

 

Regards

Jannie Hunter
Modena Design Centres
South Africa
011 463 1553
Valued Contributor
Jianna
Posts: 77
Registered: ‎04-21-2012
Message 5 of 7 (375 Views)

Re: Continuous Hand Rail

02-28-2014 04:44 AM in reply to: JannieHunter

I stopped using the railing tool and I make my handrails manually. Luckily most of my handrails are in mechanical buildings and aren't super complicated. It is a bit of a pain to create them manually, but it gives me exactly what I want.

Active Contributor
JannieHunter
Posts: 26
Registered: ‎01-16-2014
Message 6 of 7 (371 Views)

Re: Continuous Hand Rail

02-28-2014 04:54 AM in reply to: Jianna

I logged a call with Autodesk regarding the makro. It keeps giving me errors or hanging my system...

I would use the tool only to create one piece of handrail and then copy and modify to complete it.

 

It is a big issue but lets hope 2015 is better and they incorporate AdvanceSteel functionality

 

There is also a issue with the South African steel profile database. The flat bar profiles are rotated by 90degrees so i load in the European database for the flat bars

 

Luckily the miter and radius tools works great to create continuous handrails but still testing it

Jannie Hunter
Modena Design Centres
South Africa
011 463 1553
Active Contributor
tpham2001
Posts: 29
Registered: ‎07-16-2012
Message 7 of 7 (307 Views)

Re: Continuous Hand Rail

03-11-2014 08:18 AM in reply to: JannieHunter
Hi Jannie,
Apology for the late response. here is the link requested.

http://www.youtube.com/watch?v=u5_ESgf1wQc

This is at the beginning of the demo.
I must have watched this demo a 100 times and 100 times tried and failed to create the objective.

Like you, I hope for the best, but prepared for the worst.

T
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

New AutoCAD Structural Detailing Category!

The AutoCAD Structural Detailing forum has moved into it's very own category page, and can no longer be found within the Additional Product Forums.

Announcements
Are You Going To Be @ AU 2014? Feel free to drop by our AU topic post and share your plans, plug a class that you're teaching, or simply check out who else from the community might be in attendance. Ohh and don't forgot to stop by the Autodesk Help | Learn | Collaborate booths in the Exhibit Hall and meet our community team if you get a chance!