AutoCAD MEP General Discussion

AutoCAD MEP General Discussion

Reply
Contributor
SteveR...
Posts: 17
Registered: ‎01-25-2010
Message 1 of 17 (4,568 Views)

MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

4568 Views, 16 Replies
06-10-2010 09:25 AM

A couple of months ago we upgraded to 2011.  At first, its speed seemed like a major improvement over 2010.  There were some lags, but the software was useable.  After a few weeks, everyone in our office experienced the same problem...eventually 2011 became very, very slow.  Alt-Tab to change between files may take from 30 seconds to minutes to update the screen.  Opening files, closing files, and other similar actions also cause huge, huge delays, from tens of seconds to minutes.  This wastes a huge amount of our time.  What is the problem? 

Contributor
cdemick
Posts: 12
Registered: ‎06-08-2010
Message 2 of 17 (4,514 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

06-16-2010 08:43 AM in reply to: SteveR...

We are having the exact same issue here. Seems like anything that involves regenerating the drawing takes an excruciatingly long time to execute. Anybody have any solutions yet?

New Member
BrucePanting
Posts: 2
Registered: ‎01-04-2010
Message 3 of 17 (4,504 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

06-16-2010 02:23 PM in reply to: SteveR...

I'm also experiencing the same issues.  Running Windows 7 64-bit on dual quad core Xeon processors with Nvidia Quadro 3700 video card.

Bruce Panting

Setup:
Intel Workstations S5000XVN
Dual -Quad Core 2.83 Xeon Processors
16Gb of Ram DDR2
NVidia Quadro 3700
Windows 7 64-bit OS
AutoCAD Revit MEP 2012

Novell Network
New Member
EMTEHVAC
Posts: 2
Registered: ‎03-02-2010
Message 4 of 17 (4,368 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

07-13-2010 07:45 AM in reply to: SteveR...

We have the same problem with all users that they change from MEP 2010 to 2011, problems with MEP (very very slow in localhost machine) when you open some autocad files, is not posible to work;  problems with others programs as Adobe Acrobat Professional 9, Office 2007, etc, that was imposible to work and i decide to go back to the MEP 2010, and now we are working fine.

 

All is because you have running autopcad MEp 2011, if you close the autocad mep 2011, the rest of the programs runs normally.

 

In this moment i'm changing the versión for all users from MEP 2011 to MEP 2010

 

My pc:

Intel Xeon E5520 2.27 Ghz 12Gb RAM Nvida Quadro FX 1800 Windows 7  64 bits

 

The other users

Dell precision M6500 08 gb RAM Nvidia Quadro FX2800 Intel core i7 - 720QM 1.60ghz 6Mb Quad Core windows 7 64 bits

 

We are using MEP in Spain, and the users dont have support in spanish languaje, other problem.

 

Member
cgbe
Posts: 5
Registered: ‎06-03-2009
Message 5 of 17 (4,279 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

07-21-2010 05:39 AM in reply to: SteveR...

I am having the same problem with MEP2011.  A copy base point and paste original can take 5 minutes finish after running the paste original command.  Doing a simple copy and paste using the CO command takes a minium 15 seconds to copy and items with 1600 elements(lines).    To make a block out of that 1600 element unit takes again 15 seconds.  To copy that block,  instantaneous.

 

Saving a 980kb file in 2D mode takes 1.5 seconds.   Saving the same file in 3D wire or any other mode takes 10 to 12 seconds.    I can not imagine what will happen when I start modeling mechanical rooms and floors in 3D.  

 

My 3D connexion Space Navigator does not work very well either.   If I have not used it for a few minutes, it can take 15 to 20 seconds to wake up and move the drawing.   In a small drawing using as  zoom and pan tool,  it is amost useless.   Constant regeneration.    The folks at 3D connexion had a nice little app that latched into AutoCAD.  It worked well.  Autodesk decides to build it in directly and poof, it does not work properly anymore.  Autodesk, if you are going to take this in house, you are supposed to make an improvement.  Not break it.

 

My machine is a brand new  Dell Precision M6500 with 8 Gigs ram, I7 - Q820 processor, Nvidia M2800, Windows 7 64-Bit.  Not a slow machine.  Yes it is a notebook but it is a top of the line notebook.   My M6400 could run autocad 2008 with no problems, including large 3D models using Bentley Autoplant

 

Now to be fair we have a desk top here that is also running 2011 MEP and it does not have these problems.   However,  Autodesk is a big company charging extrodinarily large sums of money for its software.  You would think that they would test their software on multiple machines and platforms.   

 

So Autodesk,  what is the problem here.   Are these issues going to be fixed, or is there just going to be the typical single patch to 1/2 fix some of the issues and run off and issue 2012 for another $4K.  

Member
cgbe
Posts: 5
Registered: ‎06-03-2009
Message 6 of 17 (4,273 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

07-21-2010 06:40 AM in reply to: cgbe

Further to my previous post.

 

2 other issues.

 

1) XREFs take a long time to load

 

2) When I have multiple windows open and autocad is not visibile,  clicking on the Autocad program in the task bar does not bring the autocad application to the front.   I hear a bell sound and thats it.  The application gets focuse but it does not come to the front and if minimized, it does not restore.   If I want to bring it to the front then I have to right click  the item on the task bar and select close window from the available list.    OS is Windows 7.   All other program windows work as expected.

Member
cgbe
Posts: 5
Registered: ‎06-03-2009
Message 7 of 17 (4,241 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks - Solution

07-22-2010 04:47 AM in reply to: cgbe

Here is a partial solution of you have the M6500 and FX2800M video card.   http://www.nvidia.com/object/autocad_pd_perf_drivers.html

 

I installed the performance driver and it helped a lot.  Fixed most of my problems.   Note that when you go into 3Dconfig it seems slow to get in, and slow to save any changes but it seems to fix slow saving, slow copying etc.  3D connexion performance seems to improve.

 

I will post again if there are further updates.

 

Colin

New Member
Deftone01
Posts: 1
Registered: ‎07-29-2010
Message 8 of 17 (4,166 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks - Solution

07-29-2010 12:36 AM in reply to: cgbe

Hi,

 

I am also experiencing the same problems. At first MEP 2011 was a dream to work with, during the last few days it has slowed down dramatically. Nothing has changed on my pc. I am doing reboots, killing unnecessary applications etc.


I am busy designing a Fire protection sprinkler system, before the slow-down it would be instantly connecting a range pipe into the main supply pipe, now that same command takes about 17 to 20 seconds!!!!! (don't know if the regeneration of the model is accountable for this?) 

 

My system specs: Intel Core i7 @ 2.67 GHz

     12 GB Memory

     Nvidia Quadro FX 1800

     Windows 7 (64-bit)

 

Is there a fix for this?

 

Not very happy at the moment with the (pricey) product. The performance seem to be slower than 2010.

 


Member
cgbe
Posts: 5
Registered: ‎06-03-2009
Message 9 of 17 (4,139 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks - Solution

07-29-2010 09:29 AM in reply to: Deftone01

I must say that after a few days I can see that my fix was not a complete, but only a partial fix.   It is still generally slow, and in 3D mode it is not really useable.   Saving a 989KB file is a 15 to 20 second exersize.   Panning, rotating and zooming  with my 3D mouse dcan cause them to disappear altogether.   

 

I fell back to version 2009 MEP  and it is quite nimble on the same machine where 2011MEP is dead slow.. 

 

 

I am no expert in this kind of software development but perhaps 2011 is accessing the NVidia drivers in a way that makes it very slow.      

 

AutoCAD, are you listening here???  

 

 

Interesting to note that not all machines are affected.   If you are affected,  what is your graphics hardware

 

DELL M6500 

I7 1.73

Quadro  FX2800M

8 Gigs Ram

 

Colin

Contributor
cdemick
Posts: 12
Registered: ‎06-08-2010
Message 10 of 17 (4,140 Views)

Re: MEP 2011 - fine at first, but very, very slow after a few weeks

07-29-2010 09:42 AM in reply to: cdemick

We are still having the same issues as everyone else, I have been e-mailing Autodesk back and forth for a while now, along with another tech support provider and no luck. We are going to fall back to 2010 also.

 

95% of the computers in our office are using the I7 290 and running Windows XP 64 bit Pro all with 8 Gigs of Ram. Our video cards vary...

 

GeForce 9800GTX+

GeForce GTX 275

GeForce GTX 275 x2 (SLI)

Quadro FX 3700

 

All computers are suffering tremendous Regen times when switching views, viewports, plotting, reloading Xrefs, and switching drawings (CTRL-TAB method). This release of AutoCAD reminds me of when Microsoft first released Vista... only AutoCAD costs a lot more!! How do we get a refund...?

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

New AutoCAD MEP Category!

The AutoCAD MEP forum has moved into it's very own category page, and can no longer be found within the Additional Product Forums.

Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.