AutoCAD Mechanical General Discussion

AutoCAD Mechanical General Discussion

Reply
Active Member
blafever
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2012
Message 1 of 9 (1,192 Views)

ViewCube in 2D wireframe

1192 Views, 8 Replies
05-31-2012 09:39 AM

I am trying to get the Viewcube to stay visible in all visual styles of model space, including the 2D wireframe. I prefer to do most of my modeling in 2D because it is less jittery and has better visual characteristics than 3D wireframe (could be my computer's graphics card but nonetheless). Can anyone be of any help on this? Version Mechanical 2010.

Product Support
Steve_Bessette
Posts: 113
Registered: ‎05-29-2012
Message 2 of 9 (1,171 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

06-01-2012 01:20 PM in reply to: blafever

In AutoCAD Mechanical 2010, the VIEWCUBE is only available in a 3d view (IE: 3d wireframe, Conceptual, Realistic, etc…).  A solution to your situation would be to create a custom toolbar that would include the same functions as the VIEWCUBE.  To create a custom tool bar in AutoCAD Mechanical 2010, use the following steps which can be found in the Help File. You will want to open the Help dialog box, type "toolbar" into the search engine, click on "Create and Edit Toolbars (Concept)", and then click on "Procedure" (see attached image).




Steve Bessette
Support Specialist
Product Support
Autodesk, Inc.
Distinguished Contributor
nstalker
Posts: 211
Registered: ‎03-16-2012
Message 3 of 9 (872 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-24-2013 12:44 PM in reply to: Steve_Bessette

why is the viewcube available in 2d wireframe in Drawing Trueview (a free program) but not in AutoCAD Mechanical?

Valued Mentor
acwtzwegers
Posts: 452
Registered: ‎04-20-2011
Message 4 of 9 (863 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 12:01 AM in reply to: nstalker

Options > 3D Modelling > Display the ViewCube > Check on "2D Wireframe visual style" > Apply/Ok

 

And you'll have what you're asking for.

 

We have the viewcube on as a default because even though we work 2D, not all our customers do and it's a quick way to check if a drawing is 2D or 3D, 2D at a Z-axis offset, 2D on the YZ plane etc

 

Also it is a workaround for the bug that blocks the closing X of the drawing in the top right corner.

Distinguished Contributor
nstalker
Posts: 211
Registered: ‎03-16-2012
Message 5 of 9 (859 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 04:39 AM in reply to: acwtzwegers

Excellent!  Thanks for the info!:smileyhappy:

Active Member
blafever
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2012
Message 6 of 9 (853 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 04:56 AM in reply to: acwtzwegers

I don't have the "2D Wireframe visual style" box to check in Mechanical 2010. This is what I have 

 

AutoCAD Options Dialog Box.png

Active Member
blafever
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2012
Message 7 of 9 (850 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 05:00 AM in reply to: blafever

And the "ViewCube" button in the lower right brings up this:

 

AutoCAD ViewCube Dialog Box.png

Valued Mentor
acwtzwegers
Posts: 452
Registered: ‎04-20-2011
Message 8 of 9 (847 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 05:32 AM in reply to: blafever

Ahh, excuse me... I skipped versions 2010 and 2011

 

It's there from 2012 onwards... perhaps time to upgrade (if only because of the dwg version?)?

Active Member
blafever
Posts: 6
Registered: ‎05-31-2012
Message 9 of 9 (844 Views)

Re: ViewCube in 2D wireframe

07-26-2013 05:37 AM in reply to: acwtzwegers

I agree on the upgrade, unfortunatly I belive our next upgrade will be to Inventor. 

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.