AutoCAD Map 3D General Discussion

AutoCAD Map 3D General Discussion

Reply
Active Member
BakewellS
Posts: 6
Registered: ‎12-10-2009
Message 1 of 7 (762 Views)
Accepted Solution

Mapexport to new coordinate system PRJ

762 Views, 6 Replies
07-13-2011 01:04 PM

I'm attempting to use mapexport to create ESRI shapefiles for our client's land agents to submit into an Alberta Government GIS database, which requires the use of a specific .PRJ file (no exceptions) as shown here ...

 

PROJCS["NAD_1983_10TM_AEP_Forest",GEOGCS["GCS_North_American_1983",DATUM["D_North_American_1983",SPHEROID["GRS_1980",6378137.0,298.257222101]],PRIMEM["Greenwich",0.0],UNIT["Degree",0.0174532925199433]],PROJECTION["Transverse_Mercator"],PARAMETER["False_Easting",500000.0],PARAMETER["False_Northing",0.0],PARAMETER["Central_Meridian",-115.0],PARAMETER["Scale_Factor",0.9992],PARAMETER["Latitude_Of_Origin",0.0],UNIT["Meter",1.0]]

 

Our .dwg files are base in the UTM, NAD83 Datum, CSRS UTM-11N or UTM-12N coordinate systems, and currently we create the shapefiles and then send them to GIS persons and he then corrects the projection in ESRI.  I would hope there would be a way to have our AutoCad presonel to export this file directly from Map3D using the correct .PRJ file, but I have not found a way to import this information into the coordinate lists that are available in Map3D.

 

Any suggestions?

I guess that's impossible to import your custom .PRJ in Map, but you can provide its parameters with the ADEDEFCRDSYS command.

In your customer's case, the ADEDEFCRDSYS windows should appear like this...
Active Member
BakewellS
Posts: 6
Registered: ‎12-10-2009
Message 2 of 7 (757 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-13-2011 02:09 PM in reply to: BakewellS

Additional info, currently using Civil3d 2011.

Mentor
DSM_dude
Posts: 187
Registered: ‎03-08-2011
Message 3 of 7 (750 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-13-2011 04:05 PM in reply to: BakewellS

I'm asuming your using AutoCAD Map.

 

In the MapExport dialog box, on the options tab, you can convert the coordinate system to what ever you like.

Cad Blog:
http://geauxcad.wordpress.com/
*Expert Elite*
antoniovinci
Posts: 1,668
Registered: ‎06-03-2011
Message 4 of 7 (737 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-14-2011 02:42 AM in reply to: DSM_dude
I guess that's impossible to import your custom .PRJ in Map, but you can provide its parameters with the ADEDEFCRDSYS command.

In your customer's case, the ADEDEFCRDSYS windows should appear like this...
Valued Mentor
parkr4st
Posts: 451
Registered: ‎03-24-2004
Message 5 of 7 (736 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-14-2011 02:43 AM in reply to: DSM_dude

is that coordinate system   CANA83-10TM115  ?

 

if it is the list of systems in map 2012.

 

dave

Active Member
BakewellS
Posts: 6
Registered: ‎12-10-2009
Message 6 of 7 (728 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-14-2011 07:00 AM in reply to: parkr4st

The CANA83-10TM115 is close, but does not have the false easting and slightly different in the mathamatecal parameters...

 

PROJCS["CANA83-10TM115",GEOGCS["GCS_North_American_1983",DATUM["D_North_American_1983",SPHEROID["GRS_1980",6378137.000,298.25722210]],PRIMEM["Greenwich",0],UNIT["Degree",0.017453292519943295]],PROJECTION["Transverse_Mercator"],PARAMETER["False_Easting",0.000],PARAMETER["False_Northing",0.000],PARAMETER["Scale_Factor",0.999200000000],PARAMETER["Central_Meridian",-115.00000000000000],PARAMETER["Latitude_Of_Origin",0.00000000000000],UNIT["Meter",1.00000000000000]]

 

I was hoping that they have made a way to import .prj files (since they are so widely used) into their database of coordinate systems.  I thought I had read that you could somehow automatically register a new system by having it somehow preoaded into a drawing file, but It looks like the previous reply of creating the projection manualy is the only way to do it.  Now my next problem is figuring out which directories to get I.T. to change permissions on, since I am currently unable to create a new system as shown above...

Valued Mentor
parkr4st
Posts: 451
Registered: ‎03-24-2004
Message 7 of 7 (720 Views)

Re: Mapexport to new coordinate system PRJ

07-14-2011 08:55 AM in reply to: BakewellS

you can modify the existing cs.  by duplicating and modifying

 

use command mapcscreate   & select the help button.   help explains what you need to modify for the false n & e in

Create Coordinate System   false origin
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.