AutoCAD Map 3D General Discussion

AutoCAD Map 3D General Discussion

Reply
Member
asrichter
Posts: 3
Registered: ‎05-01-2012
Message 1 of 6 (225 Views)

Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

225 Views, 5 Replies
05-01-2012 11:18 AM

I would like to know how to begin to digitize a .jpg file. I have the 2D Drafting Workspace selected. Next, in the Map Drafting tab, do I insert an image with the Insert Image tool? I did this and a new window called Image Correlation came up asking for insertion points. Is this how I register or georectify the .jpg file.

 

Or something completely different needed? For example, do I need to convert the ..jpg file to a different type of file? I am digitizing a section map of drill holes/.

 

What I am looking for is the step-by-step process. Thanks.

*Expert Elite*
antoniovinci
Posts: 1,740
Registered: ‎06-03-2011
Message 2 of 6 (223 Views)

Re: Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

05-01-2012 11:31 AM in reply to: asrichter

Forget it, and vectorize automatically with the free Wintopo...

Valued Mentor
parkr4st
Posts: 460
Registered: ‎03-24-2004
Message 3 of 6 (220 Views)

Re: Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

05-01-2012 11:43 AM in reply to: antoniovinci

does the .jpg have a world file?  could be .prj or .tfw extension. file name the same as the .jpg file

*Expert Elite*
antoniovinci
Posts: 1,740
Registered: ‎06-03-2011
Message 4 of 6 (214 Views)

Re: Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

05-01-2012 12:49 PM in reply to: parkr4st

parkr4st wrote:

world file... could be .prj or .tfw extension


Worldfile belonging to a JPEG may only have .JGW extension, sir.

After vectorising that raster by means of Wintopo, you could _ALIGN the vector result according to a couple of GPS points, or an ortophoto loaded from a WMS server.

Member
asrichter
Posts: 3
Registered: ‎05-01-2012
Message 5 of 6 (210 Views)

Re: Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

05-01-2012 01:49 PM in reply to: antoniovinci

What does it mean to vectorize?

 

*Expert Elite*
antoniovinci
Posts: 1,740
Registered: ‎06-03-2011
Message 6 of 6 (208 Views)

Re: Digiting in AutoCAD Map 3d 2012

05-01-2012 02:07 PM in reply to: asrichter

It means automatically transforming raster graphics in vector lines, instead of manually digitizing point by point.

About georeferencing a bitmap, it's not a good idea in my opinion: you'd better use Wintopo, then _ALIGN the vectors on the Earth as advised above.

Before saving the aligned drawing, don't forget to issue the correct CRS with _ADESETCRDSYS command.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Are You Going To Be @ AU 2014? Feel free to drop by our AU topic post and share your plans, plug a class that you're teaching, or simply check out who else from the community might be in attendance. Ohh and don't forgot to stop by the Autodesk Help | Learn | Collaborate booths in the Exhibit Hall and meet our community team if you get a chance!