AutoCAD Map 3D General Discussion

AutoCAD Map 3D General Discussion

Reply
Member
bazza_05
Posts: 5
Registered: ‎03-16-2011
Message 1 of 8 (707 Views)

ArcSDE Connection Failure

707 Views, 7 Replies
11-05-2012 06:33 AM

We are experiencing an infuriating and time wasting problem with SDE connected data.

Users are properly set up (all 64 bit .dlls installed into the proper folders) and are using Autocad Map 2012 or Civil 3d 2012 (64 bit).

This problem does not happen every time but all too often. It is erratic and unpredictable in how it occurs between users.

When a given user makes a .dwg with connected data mixed with Autocad entities (or not for that matter) they can connect and work on a drawing normally. Once the .dwg is saved, another user will attempt to open the file. A couple of things will occur. One a 'fatal error' may happen and Autocad will have to be restarted. The other, and more common, is that the Autocad entities will begin to show and then when it appears to try to make a connection to the SDE Autocad will hang (the 'spinning circle of death' appears. Again this does not happen every time but very often.

The workaround to to recover the .dwg file, which deletes all connections and connected data, and then re-build the connected data. however, once that .dwg is shared again the entire problem may well happen again.

Anyone else have this probelm?

Any possible things to we can look at?

Thanks,

Barry

Contributor
philrue
Posts: 11
Registered: ‎08-17-2007
Message 2 of 8 (694 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

11-05-2012 11:42 AM in reply to: bazza_05

I have had the same problems.  What helped was setting up a common user name and password for a particular file or .dwg.  For instance username GIS, password COMMON.  The user needs to be set up on your server by the DBA also.  Another thing I found out is Map 3D is machine and user specific.  If you go to C:\ProgramData\Autodesk\R19.0\MapCache\look for drawing name .xml. This will have all your layers and connections listed.  You can copy that .xml onto another machine and paste into the MapCache folder.  Edit the user name with note pad in the .xml and save.  If the drawing was created by one person on a different machine and passed to another person on a different machine then the layer MapCache if different and can cause these problems.  Try clearing MapCache when reloading the drawing again.  Usually I just highlight the layers and delete them in the MapCache folder.  I am also running a 64 bit machine and connected to SDE.  Hope this helps. Phil

Contributor
philrue
Posts: 11
Registered: ‎08-17-2007
Message 3 of 8 (692 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

11-05-2012 12:00 PM in reply to: bazza_05

I forgot one other thing.  Make sure that the Login User Name and Password in the Data Connect dialog box, where it says Remember password, UNCHECK the box when passing to drawing from one person to another.  Phil

Member
bazza_05
Posts: 5
Registered: ‎03-16-2011
Message 4 of 8 (680 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

11-06-2012 06:32 AM in reply to: philrue

Thanks for your comments Phil.

 

Currently we login using the 'windows Authentication' route. We did have a common user name and password as you had suggested but it limited the number of users that could log in at the same time with the same account (??).

 

I will try a test fairly soon (we currently have a heavy workload) with the Map Cache data. It seems curious to say the least that Map (or Civil using Map functionality) not only needs these files but keeps them on a local drive. This would entail having to copy all of the cache from the autor's hard drive to a second users' hard drive every tiem they want to work on a .dwg (???).

 

In your second note you suggested unchecking the box. By using the 'Windows Authentication' route we do not see that option. It is supposed to be a direct connection regardless of user name/password/credentials.

 

Thanks again Phil.

Product Support
phil_borycens
Posts: 202
Registered: ‎10-25-2011
Message 5 of 8 (662 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

11-07-2012 08:42 AM in reply to: bazza_05

Hi Barry,

 

I understand your frustration, as it's hard to troubleshoot a problem that occurs intermittently. All I can say in addition to what was discussed is that Direct Connect to underlying datastores of ArcSDE on 64-bit system is a limitation of AutoCAD Map/Civil 3D anyway. I'm sorry to share this with you, but we produced this TS to let people know about it:

 

Direct Connect to ArcSDE fails on 64-bit operating systems

http://usa.autodesk.com/getdoc/id=TS18800464



Phil Borycens
Member
bazza_05
Posts: 5
Registered: ‎03-16-2011
Message 6 of 8 (654 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

11-08-2012 06:59 AM in reply to: phil_borycens

That article, dated March 2012, is incorrect.

We have had the 64 bit .dll files from ESRI installed since December 2011. Therefore, we are using the 64 bit ArcSDE .dlls on Map 2012 64 bit.

Can you please elaborate or clarify this in the context of the Autodesk bulletin from last March?

New Member
jjb_ubc
Posts: 1
Registered: ‎01-14-2011
Message 7 of 8 (288 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

09-17-2013 03:29 PM in reply to: bazza_05

I recently found this posting and my users are experiencing similar issues when they try to share .dwg files with SDE connections (map 2012 and now 2013). Users are also finding connections that did work in 2012, don't work when the drawing is opened in 2013...

 

I haven't been able to find any information regarding what should be best practice when sharing .dwg files and layer styling between users on different machines when the data source is an SDE database.

 

I just wanted to clarify something for the previous poster, 'Direct Connect' is a terminology used by ESRI to refer to when one makes a connection directly to an SDE database using say a local Oracle client, rather than connecting to an ArcSDE service that then in turn connects to the underlying database.

 

The bulletin still doesn't make a lot of sense, I also use ESRI's 64bit dlls to connect to an ArcSDE service, and the procedure referenced by the bulletin says the 64 bit dlls are avail as well. I haven't tested Direct Connections to SDE from Map3D on 32 or 64bit, but I see no reason the 64bit dlls would work for AS but not DC style connections.

 

Distinguished Contributor
Gary_Braun
Posts: 104
Registered: ‎09-25-2007
Message 8 of 8 (273 Views)

Re: ArcSDE Connection Failure

09-18-2013 12:43 PM in reply to: phil_borycens

If this is true then I hope somebody is working hard on getting it to work now that Civil 3D is available in 64-bit only, and it's probably only a matter of time before Adesk does the same with Map 3D.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.