AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Contributor
Jestoner
Posts: 16
Registered: ‎04-22-2013
Message 1 of 4 (70 Views)
Accepted Solution

Trying to create a simple haul Road as a corridor

70 Views, 3 Replies
08-13-2014 08:46 AM

So i am attempting to actually make use of more of the Civil 3d tools.  In particular for a soil mining project i am attempting to grade in a haul road using the corridor feature.  Below is what i did to create what i have so far;

 

I created an alignment from object through the centerline of the proposed road, created surface profile from alignment, created assembly of haul road (with 2 6" layers sloped 2% from crown then a generic daylight to slope at a 4:1 slope).  I then set the targets and had the corridor create a surface.

 

Everything worked great except the corridor is following the exact grade and slope of the existing surface.  I believe i am missing a step in either modfying or creating a new alignment/profile with design parameters from slope (for instance i'd like to assign a 10% max slope for the haul road).

 

Any help would be greatly appreciated, i feel like i am just missing a simple step in this process.

 

Attached is the file i am working with.  Be kind as this was the first file i ever worked with in civil 3d haha

Yes, you are just missing the design profile. So, go to Home ribbon, Profile, Profile Create Tools.

 

Click your profile view and then name your profile. The drawing tools will show up after that so you can put in the finished CL grade.

 

Then go back to your corridor properties and change the baseline profile.

 

Regards,

Mike

 

 

Mentor
odoshi
Posts: 232
Registered: ‎06-05-2006
Message 2 of 4 (65 Views)

Re: Trying to create a simple haul Road as a corridor

08-13-2014 08:50 AM in reply to: Jestoner

Yes, you are just missing the design profile. So, go to Home ribbon, Profile, Profile Create Tools.

 

Click your profile view and then name your profile. The drawing tools will show up after that so you can put in the finished CL grade.

 

Then go back to your corridor properties and change the baseline profile.

 

Regards,

Mike

 

 

www.civil3d.guru
-------------------------------------------
Rockin' Civil 3D 2015 on a 13-inch MacBook Air | Intel i5 | 4GB RAM | 128GB SSD | Intel HD5000
Contributor
Jestoner
Posts: 16
Registered: ‎04-22-2013
Message 3 of 4 (60 Views)

Re: Trying to create a simple haul Road as a corridor

08-13-2014 08:59 AM in reply to: odoshi
Is it possible to draw in the new profile grade as a polyline or do i need to use the Profile Layout tools? I see the convert autocad Line feature but it either doesn't seem to be working or it doesn't do what i think it does.
*Expert Elite*
doni49
Posts: 1,646
Registered: ‎12-22-2012
Message 4 of 4 (58 Views)

Re: Trying to create a simple haul Road as a corridor

08-13-2014 09:04 AM in reply to: Jestoner

You need to use the profile tools.  If you WANT to draw the profile using a polyline first you can -- but then you'd need to use the profile creation tools to trace over top of the polyline.

 

Are you just not understanding HOW to use the profile tool?  If so, tell us your difficulties and we'll do what we can to assist you with it.

Don Ireland



If a reply solves your issue, please remember to click on "Accept as Solution". This will help other users looking to solve a similar issue. Thank you.


Forum links:
AutoCAD 2013/2014/2015
AutoCAD 2010/2011/2012

AutoLISP, VB and other AutoCAD customization


Civil 3D General
Civil 3d Cusomization

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.