AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Valued Contributor
rachelc11
Posts: 66
Registered: ‎10-20-2011
Message 1 of 15 (513 Views)
Accepted Solution

Triangles not Seeing Breaklines

513 Views, 14 Replies
04-17-2012 08:30 AM

Hello, this has been driving me crazy lately. (see picture) Putting in a simple berm crest, and the triangles skip right over a certain section. Swap edge does nothing to help and adding points seems to make things worse. I have been able to fix this problem before, but only by deleting my surface and then putting all the pieces back in at once. Then it's perfect. Is there an easier way? I think part of the problem may be that the "Contour help" I put in at the blue major contours is screwing things up.I have had the same issue when putting in down-slope channels as well.

 

Thanks!

*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,327
Registered: ‎09-05-2007
Message 2 of 15 (506 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 08:53 AM in reply to: rachelc11

Have you added any breaklines?

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     
Valued Contributor
rachelc11
Posts: 66
Registered: ‎10-20-2011
Message 3 of 15 (499 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 08:55 AM in reply to: TRogers

Yes, in the picture the magenta lines and the daylight line (edge of blue contours) are breaklines.

*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,327
Registered: ‎09-05-2007
Message 4 of 15 (492 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 08:57 AM in reply to: rachelc11

I'm not seeing the problem.  If the blue lines are your breaklines, it's doing what it is suppose to.

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     
*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,872
Registered: ‎05-21-2003
Message 5 of 15 (489 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:00 AM in reply to: rachelc11

In the Surface Properties dialog box, on the Definition tab, try moving the operation that added those breaklines to the bottom of the list in the lower pane using the arrows on the left.

 

Allen

Valued Mentor
owenmull
Posts: 356
Registered: ‎09-06-2011
Message 6 of 15 (486 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:03 AM in reply to: rachelc11

This appears to be a design surface you are creating.

 

You added your points, but you need to add in your breaklines as well.

 

Go to your Surface-->Definiton-->Breaklines-->Right Click-->Add

 

Give it a name, and go thru and select all the breaklines, then hit Enter. They now should be a part of your Surface.

 

Add Breaklines to Surface

-Owen
Windows 7 x 64 bit
NVidia Quadro K3000M Dual Monitor
32.0 GB RAM
Intel Core i7-3820QM @ 2.70 GHz
Civil 3D 2013 SP 2
______________________________________________________________
Usually, I find that the problem is between the keyboard and the chair.
Valued Contributor
rachelc11
Posts: 66
Registered: ‎10-20-2011
Message 7 of 15 (482 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:05 AM in reply to: AllenJessup

I believe this is solution I need. I did not realize that the order in which you add the breaklines mattered much at all. Thanks.

Valued Mentor
owenmull
Posts: 356
Registered: ‎09-06-2011
Message 8 of 15 (478 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:06 AM in reply to: rachelc11

If the blue lines are your breaklines, and the cyan lines are the surface contours, then this surface is doing exactly what it is supposed to.

 

If that is the case, look: your surface IS traingulating to the blue breaklines.

 

This looks right to me, I don't know what it is that would be wrong then.

-Owen
Windows 7 x 64 bit
NVidia Quadro K3000M Dual Monitor
32.0 GB RAM
Intel Core i7-3820QM @ 2.70 GHz
Civil 3D 2013 SP 2
______________________________________________________________
Usually, I find that the problem is between the keyboard and the chair.
Valued Contributor
rachelc11
Posts: 66
Registered: ‎10-20-2011
Message 9 of 15 (474 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:08 AM in reply to: rachelc11

Nope, blue are major contours, cyan minor. Magenta and white are breaks, which had already been aded to surface.

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,872
Registered: ‎05-21-2003
Message 10 of 15 (470 Views)

Re: Triangles not Seeing Breaklines

04-17-2012 09:12 AM in reply to: rachelc11

I didn't either until recently. I knew if I erased the lines, oops'd them back in and added them to the Surface again it would work. A couple of weeks ago JohnM showed me how this could be done using the list in Surface Properties. This is also why outer boundaries go hay-wire. They need to be at the bottom of the list.

 

Allen

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.