AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Distinguished Contributor
matTech
Posts: 118
Registered: ‎09-24-2008
Message 1 of 7 (1,111 Views)

Table with lengths of polyline/3D polyline objects

1111 Views, 6 Replies
07-16-2012 08:50 PM

I need to have a table that updates when I change the length of a polyline, These lines are split up into segments for different types of materials. We usually add this up manually but would like to find a solution that is a little more automated. 

 

I have mostly a background in GIS and have excellent knowledge of Autocad Map. I came up with a solution by creating a shapefile and making a multi-part feature for the segments. I added a table and connected to the .dbf file of the shapefile. I then calculate out the lengths of the line and update the attribution of the shapefile. Easy and took a few minutes to do.

 

I just want to know if there is a better way of doing this. I have did some searching and have found some informatino about alignment tables. I don't know much about Civil and would appreciate any suggestions.

*Expert Elite*
Joe-Bouza
Posts: 5,125
Registered: ‎12-15-2008
Message 2 of 7 (1,104 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 05:01 AM in reply to: matTech

the DATAEXTRACTION wizard will handle this task nicely. Filter by layer and the acad table it creates will be dynamic to addition and deletions to those layers. You can even add conversion factors, unit prices and totals.

Thank you

Joseph D. Bouza, P.E. (one of 'THOSE' People) Civil 3D 2012 & 2013
HP Z210 Workstation
Intel Xeon CPU E31240 @ 3.30 Hz
12 GB Ram


Note: Its all Resistentialism, so keep calm and carry on

64 Bit Win7 OS
*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,100
Registered: ‎05-21-2003
Message 3 of 7 (1,098 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 05:52 AM in reply to: matTech

You can do arithmetic calculations in an Autocad Table and use Fields to get the lengths of the polylines. The fields will update when the lengths of the polylines change. You can also get other properties from objects. I often use the area of closed polylines, hatches or regions.

 

sum.PNG

 

field.PNG

 

Allen

Distinguished Contributor
matTech
Posts: 118
Registered: ‎09-24-2008
Message 4 of 7 (1,085 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 09:06 AM in reply to: AllenJessup

How would this work with Mulit-part lines though? I want to do it by type of pipeline. It works with the shapefile because I can have 1 feature in multiparts. I can only use field for 1 object when I really need to know the length of probably 3+ objects added together.

*Expert Elite*
Neilw
Posts: 2,319
Registered: ‎09-04-2006
Message 5 of 7 (1,073 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 10:30 AM in reply to: matTech

Another tool you might want to consider is using a Link topology in Map. A Link Topology would allow you to apply GIS filtering and queries. I don't know whether you can generate dynamic tables though. Perhaps a post to the Map forum would provide better insight.

Neil Wilson (a.k.a. neilw)
Infrastructure Suite/C3D 2013, LDT 2004, Power Civil v8i SS1
WIN 7 64 PRO
HP Pavillion h8xt, i7 2600, 12 GB
RADEON 6450, 1 GB
http://www.sec-landmgt.com
*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,100
Registered: ‎05-21-2003
Message 6 of 7 (1,072 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 10:31 AM in reply to: matTech

When you insert the field in the cell, select Formula. Then in the Formula pane rt-clk and select insert Field.

 

3z.png

 

This will allow you to insert multiple fields in the formula resulting in the calculation you want.

 

3x.PNG

 

This will give you the results of the formula in the cell.

 

3y.PNG

 

You can perform calculations with any numeric property. As mentioned, I often would use the area property. This helped in calculating impervious area.

 

Allen

*Expert Elite*
Joe-Bouza
Posts: 5,125
Registered: ‎12-15-2008
Message 7 of 7 (1,056 Views)

Re: Table with lengths of polyline/3D polyline objects

07-17-2012 12:23 PM in reply to: AllenJessup

DE would do all that formulating based a a spacial or layer selection set.

Thank you

Joseph D. Bouza, P.E. (one of 'THOSE' People) Civil 3D 2012 & 2013
HP Z210 Workstation
Intel Xeon CPU E31240 @ 3.30 Hz
12 GB Ram


Note: Its all Resistentialism, so keep calm and carry on

64 Bit Win7 OS
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Are You Going To Be @ AU 2014? Feel free to drop by our AU topic post and share your plans, plug a class that you're teaching, or simply check out who else from the community might be in attendance. Ohh and don't forgot to stop by the Autodesk Help | Learn | Collaborate booths in the Exhibit Hall and meet our community team if you get a chance!