AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Active Contributor
johnthoreson
Posts: 44
Registered: ‎10-24-2012
Message 1 of 13 (306 Views)
Accepted Solution

Surface Names Won't Stay Synchronized

306 Views, 12 Replies
03-04-2014 03:47 PM

Hi,

 

I have a base drawing that xrefs a survey with several surfaces in it.  The surfaces have data shortcuts and are referenced to the base.

 

The trouble is the surfaces keep losing their names from what they're labeled in the survey to "<No Name Provided>".  I can go to Prospector > Surfaces, right-click the surfaces and Synchronize them and will be prompted to keep or update the name of the surfaces.  I'll update them, they pick up their proper name, and everything seems good...for awhile anyway.  

 

Invariably, when I come back to the drawing, say after opening and closing the drawing, the surface names have reverted back to <No Name Provided> even though the original surfaces haven't been changed, edited, opened, touched, etc.  I can re-synchronize them, but they'll loose their names again.  

 

Anyone know what's going on?  

John Thoreson
C3D 2013

johnthoreson wrote:

Hi,

 

I have a base drawing that xrefs a survey with several surfaces in it.  The surfaces have data shortcuts and are referenced to the base.

 


Is the Xref of the survey an Attachment or Overlay attachment? Try Attachment if not currently.

 

Another thing to try is to open only the source dwg where the Surfaces were created (with no other project dwg's open)

and remove the Dref's for Each Surface from Data Shortcuts listing on Prospector. Save dwg and recreate the Surface references.

*Expert Elite*
doni49
Posts: 1,646
Registered: ‎12-22-2012
Message 2 of 13 (297 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-04-2014 04:30 PM in reply to: johnthoreson

My guess is that the data references have become corrupted.  Try using the Data Reference Manager (think that's what it's called anyway).  It's a windows app that come with C3D.  It should be in the same location on your Start Menu as your C3D icon.  Just to be sure the change takes effect, I'd suggest changing the suface names in the source file.  Then use the DRM to change all the referneces within the destination files.  THen if you want the original names, repeat the process to put them back.

 

The DRM allows you to do this in large batches so it should be fairly painless.

 

 

Don Ireland



If a reply solves your issue, please remember to click on "Accept as Solution". This will help other users looking to solve a similar issue. Thank you.


Forum links:
AutoCAD 2013/2014/2015
AutoCAD 2010/2011/2012

AutoLISP, VB and other AutoCAD customization


Civil 3D General
Civil 3d Cusomization

Active Contributor
johnthoreson
Posts: 44
Registered: ‎10-24-2012
Message 3 of 13 (280 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-04-2014 05:13 PM in reply to: doni49

Do you mean the Data Shortcuts Editor?  

 

If so, how do you update the references in the destination files?  For the different objects, I see their path and source file, but don't see where their destinations are listed (a screen shot is attached).  I can see how the Find and Replace feature would make batch changes pretty easy.  As an aside, the Help feature doesn't open with the Editor (I'm running 2013 C3D).  

John Thoreson
C3D 2013
*Expert Elite*
Jay_B
Posts: 2,388
Registered: ‎09-15-2010
Message 4 of 13 (273 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-04-2014 05:32 PM in reply to: johnthoreson
Try simply renaming the No Name surfaces to their original name save, close and open.
Any change?
Jay

C3D 2014 SP2
Win 7 Professional 64 Bit
Active Contributor
johnthoreson
Posts: 44
Registered: ‎10-24-2012
Message 5 of 13 (244 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 11:27 AM in reply to: Jay_B

The names stick after the base drawing is reopened, but then after awhile the names are lost again and go back to <No Name Provided>.  I'll watch the drawing closely and see if I can figure out what triggers the loss of the names.

John Thoreson
C3D 2013
Contributor
tsaxy2k8
Posts: 16
Registered: ‎05-11-2010
Message 6 of 13 (235 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 11:42 AM in reply to: johnthoreson

OK this happens to me daily.  Or better yet you have a Data Referenced surface in a file and when you open it, it doesn't show up or recognize it's there until you go to that surface in prospector and tell it to syncronize.

 

I'd say this is probably a SP1 with Civil 3D 2014 issue, as this never happened until I updated my system with the same files.

 

Heidi.

Mentor
tyronebk
Posts: 176
Registered: ‎08-17-2007
Message 7 of 13 (232 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 11:49 AM in reply to: johnthoreson

One thing I know that causes Dref surfaces to lose their names is to synchronize the surface, then undo back before the synchronize. Pretty well guaranteed to result in the name <No Name Provided>. The easiest way to get the original name back is to manually synchronize the surface.

*Expert Elite*
Jay_B
Posts: 2,388
Registered: ‎09-15-2010
Message 8 of 13 (230 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 11:55 AM in reply to: johnthoreson

johnthoreson wrote:

Hi,

 

I have a base drawing that xrefs a survey with several surfaces in it.  The surfaces have data shortcuts and are referenced to the base.

 


Is the Xref of the survey an Attachment or Overlay attachment? Try Attachment if not currently.

 

Another thing to try is to open only the source dwg where the Surfaces were created (with no other project dwg's open)

and remove the Dref's for Each Surface from Data Shortcuts listing on Prospector. Save dwg and recreate the Surface references.

Jay

C3D 2014 SP2
Win 7 Professional 64 Bit
*Expert Elite*
jmayo
Posts: 2,867
Registered: ‎11-13-2006
Message 9 of 13 (228 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 11:57 AM in reply to: johnthoreson

I have fixed this on a few files simply by re-assigning the project to the dwg from the DataShortcuts tree in Prospector.

John Mayo, PE
IDSP 2014
Win 7 64, Xeon ES165@3.2Ghz,
64 GB RAM, Quadro K4000 (x2)
*Expert Elite*
Jay_B
Posts: 2,388
Registered: ‎09-15-2010
Message 10 of 13 (226 Views)

Re: Surface Names Won't Stay Synchronized

03-05-2014 12:01 PM in reply to: tsaxy2k8

tsaxy2k8 wrote:

I'd say this is probably a SP1 with Civil 3D 2014 issue, as this never happened until I updated my system with the same files.


FWIW, I've been using 2014 SP1 since it was released and I have yet to see this issue. The OP indicated he's using 2013.

Jay

C3D 2014 SP2
Win 7 Professional 64 Bit
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.