AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Board Manager
scott.sheppard
Posts: 1,110
Registered: ‎11-13-2006
Message 1 of 20 (3,737 Views)
Accepted Solution

Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

3737 Views, 19 Replies
05-03-2012 10:38 AM

Project Basejump is a free technology preview on Autodesk Labs:

 

http://labs.autodesk.com/utilities/basejump/

 

You can try inserting from Bing as a base layer in your AutoCAD Civil 3D drawings. Please try it and reply to this thread.



Scott Sheppard
Program Manager
Autodesk Labs
Autodesk, Inc.

This looks awesome - much slicker than Google Earth. I hope the same fate does not befall this Labs preview (and that it extends longer than June)

*Expert Elite*
neilyj
Posts: 3,814
Registered: ‎08-01-2008
Message 2 of 20 (3,725 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-03-2012 11:21 AM in reply to: scott.sheppard

This looks awesome - much slicker than Google Earth. I hope the same fate does not befall this Labs preview (and that it extends longer than June)

neilyj
(No connection with Autodesk other than using the products in the real world)


IDSP Premium 2015 (mainly Civil 3D 2015 UKIE & Infraworks with some limited 3ds Max Design)
Win 7 Pro x64, 240Gb SSD, 1Tb HDD
32Gb Ram Intel Xeon CPU E5-2650 v2 @ 2.6GHz (32 CPUs), ~2.6GHz
NVIDIA Quadro K4000, Dual 27" Monitor, Dell T5610
*Expert Elite*
BrianHailey
Posts: 2,815
Registered: ‎04-27-2005
Message 3 of 20 (3,711 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-03-2012 11:52 AM in reply to: scott.sheppard

Very cool! It's pretty slick and pretty quick. Here's an image of my house for those of you wondering about resolution. It's probably better in the major cities: http://screencast.com/t/Qou2BBZau2

 

Yup, it's better in the major cities (here's the middle of Denver): http://screencast.com/t/K85ndAvSw 

Brian Hailey
CAD-1.com
My Blog
*Expert Elite*
neilyj
Posts: 3,814
Registered: ‎08-01-2008
Message 4 of 20 (3,646 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-04-2012 01:07 AM in reply to: scott.sheppard

Whilst I'm very quick to criticise Autodesk for the many shortcomings in Civil 3D, I'll also be quick to say that this preview is very impressive and a much better user experience than the Google Earth method.

 

The aerial photos are very quick to load and refresh when panning and zooming presumably due to the use of Map data connections.

 

I'd guess when the lab period is over it'll (eventually) be issued as a Subscription Pack and will be in the 2014 product....although given that Google Earth was built in and has been removed leaving many users "stranded", will Autodesk do the decent thing and make the final product of this preview available to all users as a Service Pack addition??

neilyj
(No connection with Autodesk other than using the products in the real world)


IDSP Premium 2015 (mainly Civil 3D 2015 UKIE & Infraworks with some limited 3ds Max Design)
Win 7 Pro x64, 240Gb SSD, 1Tb HDD
32Gb Ram Intel Xeon CPU E5-2650 v2 @ 2.6GHz (32 CPUs), ~2.6GHz
NVIDIA Quadro K4000, Dual 27" Monitor, Dell T5610
Member
reto.lechmann
Posts: 3
Registered: ‎09-01-2011
Message 5 of 20 (3,570 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-06-2012 04:05 AM in reply to: scott.sheppard

Can we access only imagery or are there also elevation data ?

*Expert Elite*
BrianHailey
Posts: 2,815
Registered: ‎04-27-2005
Message 6 of 20 (3,565 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-06-2012 07:54 AM in reply to: reto.lechmann

With the way the tool currently exists we can only access imagery. Even if it could access the elevation data, it's connecting via FDO and Civil 3D can't use FDO data in a surface, at least currently.

Brian Hailey
CAD-1.com
My Blog
Valued Contributor
Buzz123
Posts: 78
Registered: ‎06-06-2002
Message 7 of 20 (3,549 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-06-2012 02:51 PM in reply to: scott.sheppard

A couple of questions regarding this new tool:

 

BING LICENCING

The Microsoft terms of use (http://go.microsoft.com/?linkid=9710837) state that "Bing Maps and MapPoint Web Service is for your individual use, solely for internal use by you for your business".  

 

A Google Earth Pro licence appeared to give us the right to use the google aerials in our plans distributed to clients, but the Bing one is a bit more restrictive.  So, you could use Bing Maps during design, but not in the final plans?

 

TRANSPARENCY

The other thing I'm a bit nervous about is that transparency controls on FDO connections aren't as simple as those for images inserted via Mapiinsert, and I think they don't apply when you print (refer here: http://map3d.wordpress.com/2009/08/24/transparency-of-images/).

 

Any pointers on these issues would be great.

 

Michael

 

Michael
Civil3D 2012
HP Elitebook 8560w
Core i7-2820QM (2.3-3.4GHz)
nVidia Quadro 2000M 2GB
www.foxsurvey.co.nz
*Expert Elite*
Sinc
Posts: 6,207
Registered: ‎11-18-2006
Message 8 of 20 (3,544 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-06-2012 03:34 PM in reply to: Buzz123

I agree...  Microsoft's terms of usage are troublesome.

 

But then again, I NEVER trust this sort of data for any real usage, and would ONLY ever use it for preliminary "guestimates".  Once a project is really going forward, I would expect a real Design Survey to be done.  So it may work out...  You can use this plugin for some preliminary "guestimates", then "get real" at some point.

 

I'm kind of amazed, though, that Microsoft is the one allowing this, when Google was the one who was supposed to "do no evil"...  And of course, both sources are mearly repackaging free sources of data (available from places like http://seamless.usgs.gov/) while claiming proprietary rights, which is the other troubling aspect.

Sinc
*Expert Elite*
neilyj
Posts: 3,814
Registered: ‎08-01-2008
Message 9 of 20 (3,521 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-07-2012 12:19 AM in reply to: Sinc

Sinc wrote:

I agree...  Microsoft's terms of usage are troublesome.

 

But then again, I NEVER trust this sort of data for any real usage, and would ONLY ever use it for preliminary "guestimates".  Once a project is really going forward, I would expect a real Design Survey to be done.  So it may work out...  You can use this plugin for some preliminary "guestimates", then "get real" at some point.

 

I'm kind of amazed, though, that Microsoft is the one allowing this, when Google was the one who was supposed to "do no evil"...  And of course, both sources are mearly repackaging free sources of data (available from places like http://seamless.usgs.gov/) while claiming proprietary rights, which is the other troubling aspect.


Totally endorse this - these data sets should never be used as a substitute for a "real" survey.

neilyj
(No connection with Autodesk other than using the products in the real world)


IDSP Premium 2015 (mainly Civil 3D 2015 UKIE & Infraworks with some limited 3ds Max Design)
Win 7 Pro x64, 240Gb SSD, 1Tb HDD
32Gb Ram Intel Xeon CPU E5-2650 v2 @ 2.6GHz (32 CPUs), ~2.6GHz
NVIDIA Quadro K4000, Dual 27" Monitor, Dell T5610
Distinguished Contributor
ksorsby
Posts: 228
Registered: ‎07-07-2006
Message 10 of 20 (3,430 Views)

Re: Project Basejump for AutoCAD Civil 3D Now Available on Autodesk Labs

05-08-2012 04:01 AM in reply to: neilyj

Morning all.

What's the likelihood of this working in 2012?

 

Kevin

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.