AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Mentor
areese9779
Posts: 151
Registered: ‎08-25-2004
Message 1 of 5 (736 Views)

Pressure pipe data reference?

736 Views, 4 Replies
05-04-2012 08:13 AM

Hello all,

 

I know it is still very early in the 2013 release cycle, but I was so excited to hear about the new pressure pipe networks that I had to get into the software.  What I have found is both promising, and a little bewildering.  The promising aspects are that the pressure pipes appear to act and function effectively, and in a manner consistent with real world design that is easy to understand and use.  Kudos to Autodesk!  

 

That being said, I do have a couple of complaints.  First, the pre-loaded fitting and appurtenance libraries are very limited when it comes to sizes and materials that are more commonly found in the land development arena I work in (8" PVC is our bread and butter).  Hopefully, additional resources are forthcoming - they usually are.

 

Second, and more importantly, I can't figure out a way to data reference a pressure pipe network.  Am I missing something?  If we can't data reference the pressure pipe network, then we really can't use them at all, which would be very disappointing.  Has anyone come across this, or found a solution that I have overlooked?

 

I look forward to hearing what you all have found!

 

Andy Reese

 

 

Andy Reese
C3D 2014, SP2
Dell Precision T3500, Windows 7 64-bit
*Expert Elite*
Neilw
Posts: 2,261
Registered: ‎09-04-2006
Message 2 of 5 (722 Views)

Re: Pressure pipe data reference?

05-04-2012 09:39 AM in reply to: areese9779

I don't have an answer for your data reference question but I'd like to comment on my first impression of pressure pipes.

 

First off I'll mention that the lack of support for pressure pipes has been a big problem for us as we are working on a wastewater treatment plant that has lots of crossing pressure pipes that require profiles and conflict resolution, so I was eager to see if they would be a salvation.

 

The layout compass is a great feature and would have been really handy when I was laying out the pipes on this project.  However I was disappointed to find out that the constraints to the pipe bends and joints are not maintained after the initial layout. While we do get warnings when they are out of tolerance it's still a manual process to correct and the compass does not function for grip editing.

 

With regard to the pipes in profile, there is a bit of work to make the tools useful in my opinion. Currently there are only 2 options for assigning profile elevations, either a VPI at each junction or a VPI at every joint based on pipe cut length. If we apply the second option we end up with numerous VPI's that cannot be deleted or shifted. So if we want to straighten portions of the profile we have to manually align all those segments. There is no way to remove the segments or change their length once they are created, aside from re-creating the pipe.

 

Having the tool is certainly better than trying to use corridors or gravity pipes, but it's not the salvation I was hoping for.

Neil Wilson (a.k.a. neilw)
Infrastructure Suite/C3D 2013, LDT 2004, Power Civil v8i SS1
WIN 7 64 PRO
HP Pavillion h8xt, i7 2600, 12 GB
RADEON 6450, 1 GB
http://www.sec-landmgt.com
Active Contributor
stevearogers1
Posts: 26
Registered: ‎02-10-2007
Message 3 of 5 (564 Views)

Re: Pressure pipe data reference?

09-26-2012 06:23 PM in reply to: areese9779
I should have to agree; what good are these if one can't reference the data elsewhere? Haven't figured it out but I'm digging. Steve Rogers
*Expert Elite*
mathewk
Posts: 2,753
Registered: ‎07-09-2003
Message 4 of 5 (556 Views)

Re: Pressure pipe data reference?

09-26-2012 10:15 PM in reply to: areese9779
They can be referenced via XREF though I have not attempted to label them that way. I'd like to assume it's possible.
Matt Kolberg
Cansel - Autodesk Division
http://www.cansel.ca/
Active Contributor
stevearogers1
Posts: 26
Registered: ‎02-10-2007
Message 5 of 5 (528 Views)

Re: Pressure pipe data reference?

09-27-2012 08:46 PM in reply to: mathewk
Yah, I know xrefing. I proved it to myself this morning, and yes, you can label them that way. The thing is though is that I think that one can more easily control their (the pipes ands filttings) apearance using styles than layers. But ya gotta have 'em in the dwg to do it that way. No data shortcuts and this method is not possible. Not a killer I guess, but it does limit things a bit. Like, you can't get them into Plan production. They become just one more thing to added to the sheets after running the plans. You can put most everything else into the production to where you're basically just adding key notes and dimensioning the topo. All the geometry, both horizontal and vertical for the baseline and an old style piping network, not to mention stationing, matchlines, and so on, can be built into a plan production. Except a pressure pipe network; I have to add that afterward. Very disappointing. Am I wrong? Steve Rogers
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.