AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,183
Registered: ‎05-21-2003
Message 1 of 18 (1,288 Views)

Make text slide along a polyline

1288 Views, 17 Replies
01-24-2013 01:15 PM

About 6 years ago some people in the Land Desktop group were complaining about not being able to move the text in a linetype so as not to obscure other entities. Peter Funk gave me some suggestions that I've finally tried to figure out. <origianl post>

 

I'm attaching a document that explains how I went about it and a drawing showing an example. Drawing is 2012.

 

I don't say this is going to replace linetype. I'm also going to see if there's a better way of doing this with Civil Objects. But I've wanted to figure this out for a while and had some down time today. So this is for you to play with if you want. I was looking at my Undocumented Commands file and that reminded me of it since this done with un(or little)documented commands.

 

If you open the drawing. Select one of the magenta circles (nodes) in the center of the text to activate grips. Select a triangular grip and use it to slide the text along the polyline.

*Expert Elite*
tcorey
Posts: 2,768
Registered: ‎12-18-2002
Message 2 of 18 (1,271 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-24-2013 01:44 PM in reply to: AllenJessup

Thanks, Allen. What a nice gift for all of us Civil 3D nerds here!

Tim Corey, Owner
Delta Engineering Systems
Redding, CA
Autodesk Authorized Value-Added Reseller
*Expert Elite*
neilyj
Posts: 3,989
Registered: ‎08-01-2008
Message 3 of 18 (1,241 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 12:12 AM in reply to: tcorey

Great tip - I wouldn't have figured that one out in a month of Sundays...!!!

neilyj
(No connection with Autodesk other than using the products in the real world)


IDSP Premium 2015 (mainly Civil 3D 2015 UKIE & Infraworks with some limited 3ds Max Design)
Win 7 Pro x64, 500Gb SSD, 1Tb HDD
32Gb Ram Intel Xeon CPU E5-2650 v2 @ 2.6GHz (32 CPUs), ~2.6GHz
NVIDIA Quadro K4000, Dual 27" Monitor, Dell T5610
*Expert Elite*
Joe-Bouza
Posts: 5,189
Registered: ‎12-15-2008
Message 4 of 18 (1,225 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 05:08 AM in reply to: AllenJessup

Thats a good one Allen. I need to study a bit.

 

I make c3d line curve styles with text like 8"W and add multi segments. If I need more I copy in place ans slide to position and if I need less I delete as needed.

Thank you

Joseph D. Bouza, P.E. (one of 'THOSE' People) Civil 3D 2012 & 2013
HP Z210 Workstation
Intel Xeon CPU E31240 @ 3.30 Hz
12 GB Ram


Note: Its all Resistentialism, so keep calm and carry on

64 Bit Win7 OS
*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,183
Registered: ‎05-21-2003
Message 5 of 18 (1,219 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 05:38 AM in reply to: neilyj

neilyj wrote:

Great tip - I wouldn't have figured that one out in a month of Sundays...!!!


It obviously took me longer than that. I wasn't working on it all the time of course. :smileyhappy:

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,183
Registered: ‎05-21-2003
Message 6 of 18 (1,217 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 05:40 AM in reply to: Joe-Bouza

Joe-Bouza wrote:

I make c3d line curve styles with text like 8"W and add multi segments.


Yeah! As I said, there's probably a better way to do it with Civil Labels. That's my next step. I just wanted to put DONE on this one.

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,183
Registered: ‎05-21-2003
Message 7 of 18 (1,216 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 05:43 AM in reply to: tcorey

tcorey wrote:

Thanks, Allen. What a nice gift for all of us Civil 3D nerds here!


Believe it or not. When I tried to explain the EE program to one of our Engineers and mentioned that there are only 64 right now. He said "That's because no one else will admit to being that big of a computer nerd".

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 6,183
Registered: ‎05-21-2003
Message 8 of 18 (1,200 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 07:21 AM in reply to: Joe-Bouza

Joe-Bouza wrote:

 

I make c3d line curve styles with text like 8"W and add multi segments. If I need more I copy in place ans slide to position and if I need less I delete as needed.


Joe,

Are you creating a bunch of segments in the polyline to get multiple instance of the text or do you just rely on copy. Is there maybe a method of putting multiple labels on one segment that I've missed?

 

 

Contributor
dseatter
Posts: 21
Registered: ‎05-09-2011
Message 9 of 18 (1,180 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 10:10 AM in reply to: AllenJessup

Allen,

Thanks for sharing. Works great.

I will be using this technique for PADOT work.

I have been struggling with required spacing and visibility for my utility lines

and this should really help.

Dave Seatter, PLS
C3D 2013 SP1
Win 7 x64 Pro SP1 - 12.0 GB RAM
Intel Xeon W3530@2.8 GHz - ATI FirePro 4800
Dell T3500
*Expert Elite*
troma
Posts: 2,525
Registered: ‎05-21-2008
Message 10 of 18 (1,175 Views)

Re: Make text slide along a polyline

01-25-2013 10:19 AM in reply to: AllenJessup

AllenJessup wrote:

 Is there maybe a method of putting multiple labels on one segment that I've missed?

 

 


Well, just clicking on the polyline will add the labels a second time.  But they'll be on top of each other, in the middle of each segment, not nicely spaced out along the line.  This avoids using the copy command, but doesn't really get you where you're trying to go.


Credit where credit is due! Give kudos or accept as solution whenever you can.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.