AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,353
Registered: ‎09-05-2007
Message 1 of 14 (730 Views)
Accepted Solution

Detention Pond Contours Not Correct

730 Views, 13 Replies
12-11-2012 12:38 PM

I have 2 feature lines, one is at elevation 132 (TOB), and the other at 123 (TOE).  I inserted elevation points at an increment of every 3 ft., which should make a smooth arc of contours around the pond.  Not the case.  How do I fix the issue I am having?  See pic below...

 

4-4-2012 8-46-10 AM.png 

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     

The quick way to fix this is to add them to the surface definition as contours making sure to minimize the flat areas. If you add them as breaklines you will be flippin' all those edges.

make the boundary which is the TOB and BOB 3D polyline and then add them as contours and select the swaping edges and unselect the filling gaps in contour data....make the distance .1, angle .001.00000, distance 1 and mid-ordinate .5 and that should work perfect

*Expert Elite*
LisaPohlmeyer
Posts: 583
Registered: ‎01-14-2009
Message 2 of 14 (721 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:07 PM in reply to: TRogers

Is your surface set to use a maximum triangle length?

Lisa Pohlmeyer

C3D 2012 SP4, C3D 2015
Please use "Accept as Solution" if this solved your issue.
*Expert Elite*
sboon
Posts: 2,173
Registered: ‎11-08-2005
Message 3 of 14 (716 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:15 PM in reply to: TRogers

Switch your surface style to display the TIN lines.  The rules of Delauney triangulation generally force the surface to connect surface points to their nearest neighbours, so in this case you likely have lines running across the inside of your curves, instead of from the inside to the outside featureline.

*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,353
Registered: ‎09-05-2007
Message 4 of 14 (711 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:19 PM in reply to: sboon

4-4-2012 8-46-10 AM.png

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     
*Expert Elite*
jmayo
Posts: 2,941
Registered: ‎11-13-2006
Message 5 of 14 (705 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:34 PM in reply to: TRogers

The quick way to fix this is to add them to the surface definition as contours making sure to minimize the flat areas. If you add them as breaklines you will be flippin' all those edges.

John Mayo, PE
IDSP 2014
Win 7 64, Xeon ES165@3.2Ghz,
64 GB RAM, Quadro K4000 (x2)
*Expert Elite*
jmayo
Posts: 2,941
Registered: ‎11-13-2006
Message 6 of 14 (704 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:36 PM in reply to: jmayo

... you will have fewer triangles to flip and a better performing surface if you remove all those elev points.

John Mayo, PE
IDSP 2014
Win 7 64, Xeon ES165@3.2Ghz,
64 GB RAM, Quadro K4000 (x2)
*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,353
Registered: ‎09-05-2007
Message 7 of 14 (700 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:41 PM in reply to: jmayo

It's not allowing me to add the feature lines as contours...

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     
*Expert Elite*
jmayo
Posts: 2,941
Registered: ‎11-13-2006
Message 8 of 14 (690 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:52 PM in reply to: TRogers

Oh that's a bit of a bummer. I do use simple plines for basin & bld pad surfaces quite often. Not the greatest solution but if the basin was disconnected from the rest of the design it may not be a big deal losing the dynamic capabilities.

 

The other option is flipping the edges. In both cases I would remove the elv pnts.

John Mayo, PE
IDSP 2014
Win 7 64, Xeon ES165@3.2Ghz,
64 GB RAM, Quadro K4000 (x2)
*Expert Elite*
jmayo
Posts: 2,941
Registered: ‎11-13-2006
Message 9 of 14 (685 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:55 PM in reply to: TRogers

A grading (I don't like these) or corridor are other options but it does not look like the top and bottom outer curves have the same radius as the offset. The lack of symmetry makes these options tough.

John Mayo, PE
IDSP 2014
Win 7 64, Xeon ES165@3.2Ghz,
64 GB RAM, Quadro K4000 (x2)
*Expert Elite*
TRogers
Posts: 1,353
Registered: ‎09-05-2007
Message 10 of 14 (684 Views)

Re: Detention Pond Contours Not Correct

12-11-2012 01:56 PM in reply to: jmayo

I did remove the elevation points.  I exploded the feature lines and added the poly's as contours.  MUCH more control this way.  I will have to remember this workaround.  Thanks for the info!!

If the issue was resolved by this method, please click on "Accept As Solution"
*Civil 3DJ*
Todd Rogers

Visit my blog here.

     
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.