AutoCAD Civil 3D General Discussion

AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Member
davidolf
Posts: 4
Registered: ‎04-28-2014
Message 1 of 6 (210 Views)
Accepted Solution

AutoCAD Line Dimension Help

210 Views, 5 Replies
04-28-2014 02:28 PM

I am trying to draw a line that is 8 feet long. I start snapped at the end of a line then follow it until it intersects another line and while hovering over that snap I type 8 and hit enter. The line that shows up, however, is a couple of inches long, but still reads as a length of "8". But when I draw a line from the endpoint to where my mouse originally was it is several feet, so I don't know why it's only drawing a short line and mislabeling its length.

Possibilities.....

 

If that is your UCS icon in the lower left, then you are not in WCS and all bets are off... (Run the UCS command, W for World, enter. If UCSFOLLOW =1, no futher action, but if UCSFOLLOW = 0, run the PLAN command, and press enter twice.)

Check the new green line for different "Z" values (Set OSNAPZ to 1 to avoid this)

Object snap and or 3D Object snap enabled and grabbing something?

 

Member
davidolf
Posts: 4
Registered: ‎04-28-2014
Message 2 of 6 (208 Views)

Re: AutoCAD Line Dimension Help

04-28-2014 02:31 PM in reply to: davidolf

Here's a picture of the problem. The small green line reads as 8, but the distance between the intersecting green line and the bend in the grey line is .5

Member
davidolf
Posts: 4
Registered: ‎04-28-2014
Message 3 of 6 (200 Views)

Re: AutoCAD Line Dimension Help

04-28-2014 02:44 PM in reply to: davidolf

Another interesting thing is that when I hover over a grip and select "lengthen" it won't actually lengthen the line, it will just stay the same.

*Expert Elite*
rkmcswain
Posts: 3,409
Registered: ‎11-13-2006
Message 4 of 6 (179 Views)

Re: AutoCAD Line Dimension Help

04-28-2014 03:20 PM in reply to: davidolf

Possibilities.....

 

If that is your UCS icon in the lower left, then you are not in WCS and all bets are off... (Run the UCS command, W for World, enter. If UCSFOLLOW =1, no futher action, but if UCSFOLLOW = 0, run the PLAN command, and press enter twice.)

Check the new green line for different "Z" values (Set OSNAPZ to 1 to avoid this)

Object snap and or 3D Object snap enabled and grabbing something?

 

*Expert Elite*
Murph
Posts: 1,974
Registered: ‎11-13-2006
Message 5 of 6 (177 Views)

Re: AutoCAD Line Dimension Help

04-28-2014 03:21 PM in reply to: rkmcswain

rkmcswain wrote:

Possibilities.....

 

If that is your UCS icon in the lower left, then you are not in WCS and all bets are off...

Check the new green line for different "Z" values (Set OSNAPZ to 1 to avoid this)

Object snap and or 3D Object snap enabled and grabbing something?

 


Beat me to it RK. 

 

Murph
Supportting the troops daily.
Member
davidolf
Posts: 4
Registered: ‎04-28-2014
Message 6 of 6 (126 Views)

Re: AutoCAD Line Dimension Help

04-29-2014 08:45 AM in reply to: davidolf

osnapz was set to 0 and changing it to 1 helped, thanks!

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.