AutoCAD Architecture General Discussion

AutoCAD Architecture General Discussion

Reply
Member
roadee
Posts: 3
Registered: ‎02-22-2012
Message 1 of 5 (181 Views)

Moving AutoCAD attribute data to ACA space property sets

181 Views, 4 Replies
10-08-2012 12:32 PM

I am trying to find a way to programmatically move our AutoCAD room tag attribute data to new AEC space property sets. I work in a hospital that has approx. 1 million s.f. and over 3000 rooms. Obviously a daunting task to do room by room. Any suggestions on tips or tricks that I might try? Thank you.

*Expert Elite*
leothebuilder
Posts: 481
Registered: ‎07-05-2010
Message 2 of 5 (176 Views)

Re: Moving AutoCAD attribute data to ACA space property sets

10-08-2012 02:26 PM in reply to: roadee

The space PSD attaches to the AEC space objects.

Moving your existing room attribute data programmaticlly to a space PSD is not going to help you very much.

 

You would still have a inserts 3000 space objects with the attacheds space PSD's.

Then you would still have to manually edit the room names and other variable data.

 

Are the remainder of your plans in AEC objects like walls, windows etc. or are they just plain autocad lines?

Member
roadee
Posts: 3
Registered: ‎02-22-2012
Message 3 of 5 (167 Views)

Re: Moving AutoCAD attribute data to ACA space property sets

10-09-2012 05:41 AM in reply to: leothebuilder

Thanks for your reply leo. I already have the spaces defined and inserted into the floor plan (I am just using one test floor plan at present). I used some exsting polylines as bounding regions and filled them all with spaces.

 

The problem I am having is transferring the current attribute data from some old room tag blocks left over from an old Archibus program. I am currently replacing one attribute at a time, i.e. floor, bldg. cost center, department, room name, room number, etc.

 

It seems that since each property set that I have defined corresponds to an old attribute value, there must be some way to link the two. I understand that property set definitions are different from attributes and some manual input would be required to identify what room tag would correspond to a specific space, but I can't believe that Autodesk or some other programmer has not produced some kind of routine to help simplify the process.

*Expert Elite*
leothebuilder
Posts: 481
Registered: ‎07-05-2010
Message 4 of 5 (159 Views)

Re: Moving AutoCAD attribute data to ACA space property sets

10-09-2012 07:14 AM in reply to: roadee

I think that a programmable way to transfer data from block attributes to a PSD would take a lot of time to develop and debug. Probably more time than transferring this manually. There are way too many variables.

How many attributes do you have per room ?

Member
roadee
Posts: 3
Registered: ‎02-22-2012
Message 5 of 5 (153 Views)

Re: Moving AutoCAD attribute data to ACA space property sets

10-09-2012 08:15 AM in reply to: leothebuilder

Since this is just for space inventory purposes, I only have about 7 or 8 properties per space that I need to fill. The old attributed blocks have many more.

 

My thought was that our room tags have attributes and attributes have tag names. My space defintions have objects and objects have names. These tags and objects are constants even though their value is variable. It seems I should be able to extract the value from one and transfer it to the other. Of course I realize I would need to customizea program to read my tag and object names.

 

What I am currently doing is selecting spaces by Select Similar and working globally down through floor, building, department and commom room names then finally, room numbers.

Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Do you have 60 seconds to spare? The Autodesk Community Team is revamping our site ranking system and we want your feedback! Please click here to launch the 5 question survey. As always your input is greatly appreciated.