AutoCAD 2010/2011/2012

AutoCAD 2010/2011/2012

Reply
Active Contributor
dbyrnes
Posts: 33
Registered: ‎03-26-2009
Message 1 of 6 (389 Views)

Xrefs being automatically saved to wrong format

389 Views, 5 Replies
06-29-2010 12:13 PM

We’re working in AutoCAD 2010 but need to save as 2007 DWG. AutoCAD is set in Options to save to 2007 format, and all files - host and reference - are or should be in that format.

 

Something is triggering an automatic save of the xrefs. The xrefs are not being edited by me or anyone else, in-place or otherwise, but every so often I get a balloon message saying the xref has changed and I need to update it. So I update it, and when I check the file format, I find it’s been saved in 2010 DWG.

 

Other people on the project are also having this problem. Has anyone come across this, and is there a fix for it? This is painful - engineers on this project are using 2009 and keep coming to us and asking where the xrefs are.

This is AutoCAD 2010, "English Version 3" running in XP2 SP3.

*Expert Elite*
JGerth
Posts: 2,209
Registered: ‎12-05-2005
Message 2 of 6 (386 Views)

Re: Xrefs being automatically saved to wrong format

06-29-2010 12:30 PM in reply to: dbyrnes

Ouch -- that bites.  I have heard of that happening, but never experienced it.

 

Not at fix, but a possible bandaid would be to set the reference files to read-only on the server.  And scream to subscription support -- changing a reference file should NEVER EVER HAPPEN by the simple act of referencing it into an active drawing.  magic background save are not acceptable.

New Member
allan_nowak
Posts: 2
Registered: ‎03-16-2009
Message 3 of 6 (101 Views)

Re: Xrefs being automatically saved to wrong format

02-21-2012 10:54 AM in reply to: dbyrnes

we are having the same issue using 2012 and would like to know if you found a solution?

thanks for the help

*Expert Elite*
pendean
Posts: 23,319
Registered: ‎11-06-2003
Message 4 of 6 (93 Views)

Re: Xrefs being automatically saved to wrong format

02-21-2012 11:28 AM in reply to: allan_nowak

Try the solution posted above as a workaround: but note that someone or an add-on is saving your Xrefs, plain AutoCAD on it's own does not (2012 or earlier). With the workaround above, the culprit will become very evident.

Dean Saadallah Blog | Facebook | Google+ | Twitter | PINS
New Member
allan_nowak
Posts: 2
Registered: ‎03-16-2009
Message 5 of 6 (89 Views)

Re: Xrefs being automatically saved to wrong format

02-21-2012 11:41 AM in reply to: pendean

Does it matter that we are running MEP?

*Expert Elite*
pendean
Posts: 23,319
Registered: ‎11-06-2003
Message 6 of 6 (85 Views)

Re: Xrefs being automatically saved to wrong format

02-21-2012 12:03 PM in reply to: allan_nowak

it should not matter, but worth exploring that forum to see if it's something unique to that version.

Dean Saadallah Blog | Facebook | Google+ | Twitter | PINS
Post to the Community

Have questions about Autodesk products? Ask the community.

New Post
Announcements
Are You Going To Be @ AU 2014? Feel free to drop by our AU topic post and share your plans, plug a class that you're teaching, or simply check out who else from the community might be in attendance. Ohh and don't forgot to stop by the Autodesk Help | Learn | Collaborate booths in the Exhibit Hall and meet our community team if you get a chance!