AutoCAD – Tüm Ürünler – Türkçe
Tüm AutoCAD ürünleri için Autodesk AutoCAD forumlarına hoş geldiniz. Deneyimlerinizi paylaşın, sorular sorun ve popüler AutoCAD ve araçlarıyla ilgili konuları keşfedin.
iptal
Sunun için bulunan sonuçlar gösteriliyor: 
Göster  sadece  | Bunun yerine şunu ara: 
Şunu mu demek istediniz? 

AutoCAD 2015 Network Versiyonu Kurulumu

1 YANIT 1
Yanıtla
Mesaj 1 / 2
fatih.yilmaz
11546 Görüntüleme, 1 Yanıt

AutoCAD 2015 Network Versiyonu Kurulumu

FlexLM yazılımı, Autodesk yazılımlarının ağ sürümlerinde lisans yönetimi için kullanılır. AutoCAD"Network" sürümünde kurulum ağ üzerinden gerçekleştirilir, program yerel bilgisayardan çalıştırılır ve sunucuda bulunan lisans dağıtımı ağ üzerinden yapılır. Yüzer lisans mantığına göre çalışanAdLM (Autodesk License Manager), lisans dağıtma görevini yapan yazılımdır ve donanım kilidi gerektirmez.

 

 

AdLM Kullanmanın Avantajları

Eğer şirketinizde birden fazla AutoCAD kullanıyorsanız, bunları tekil versiyonlar yerine "Network" versiyonu şeklinde AdLM ile kullanmanın bazı avantajları vardır:

 

•Esneklik: AutoCAD lisansı belirli bir bilgisayara bağlanmamış olur. Ağa bağlı olan herhangi bir bilgisayardan, yeterli sayıda lisans var olduğu sürece, AutoCAD çalıştırılabilir.

 

•Güvenlik: AdLM, tekil versiyon yazılım kilidine göre daha güvenlidir çünkü lisanslar sunucu(lar)da tutulurlar ve lisans dağıtıcısı bir yazılım olduğundan, sistemde oluşan hatalar sebebiyle tekil versiyonlarda meydana gelen lisansın kaybolma riski yoktur.

•Yönetim ve raporlama: AdLM yönetim ve raporlama araçlarıyla IT yöneticisi, kimin lisans kullandığı, ne kadar zamandır kullandığı, aynı anda kaç kişinin lisans kullandığı gibi bilgilere erişebilir. AutoCAD'in "Network" versiyonunda lisanslar, her zaman sunucu(lar) dan dağıtılır. Programın yürütülebilir kısmı ise, istemcilerin (client) yerel diskinde bulunur. Böylece AutoCADyazılımının çalıştırılma performansını istemci bilgisayarlar belirler, sunucu bilgisayar sadece lisans dağıtma işini yapar.

 

Ağ Kurulumu Bileşenleri

 

Network Licence Manager – Lisans dağıtan sunucunun yönetilmesini sağlar. Deployment – (Ağ üzerinden yayma ile kurulum) AutoCAD yazılımını kuracak istemciler için, yayma (deployement) dizininde bir görüntü yaratır. Bu görüntü, yüklenmek üzere seçilen AutoCAD bileşenlerini içerir.AutoCAD kurulumunu yapacak olan istemci, yayma dizinindeki bir kısa yolu çalıştırarak bu görüntüye erişir ve AutoCAD kurulumunu gerçekleştirir. AutoCAD’i ağ üzerinden yaymanın (AutoCAD’ i istemci bilgisayarlara kurmanın) genel yöntemi, Ağ Kurulumu (Create Deployments) kullanarak ağ paylaşımı yapmaktır. Yayma dizini yaratıldıktan sonra kullanıcılar, Ağ Kurulum Sihirbazının yayma dizinine yarattığı ve ağ kurulum bilgilerini içeren kısa yolu çalıştırarak kurulumu tamamlarlar.

 

Yayma Hazırlıkları

 

Yayma için kurulum yapmadan önce, yükleme tipinin ve lisans dağıtma yöntemlerinin belirlenmiş olması gerekir.

 

Yükleme Tipi

 

Network kurulumu (Create Deployments) kurulum için iki seçenek sunar.

 

•Network License Installation (Ağ Tipi Lisans Kurulumu) – Bu kurulum tipi, yazılımın çalışması için gerekli olan lisansları sunucu üzerinde tutar. Yazılımı kullanacak bütün iş istasyonları için lisanslar, sunucu tarafından sağlanır.

 

•Stand-Alone Installation (Tekil Kullanıcı Yüklemesi) – Bu kurulum tipinde, lisans her bir iş istasyonuna ayrı ayrı kaydedilir. Yazılım lisanslarını kontrol etmek için “Network License Manager” kullanılamaz.

 

Lisans Dağıtma Yöntemleri

 

Yazılımın dağıtılmasından evvel, lisansların nasıl dağıtılacağına karar verilmiş olması gerekmektedir. Stand - Alone kurulum tipi yükleme yapılmışsa bu seçenekler kullanılamaz.

 

•Single License Server (Tek Sunucu Üzerinden Lisans Dağıtımı) – Network License Manager(Network Lisans Yöneticisi) tek sunucu üzerine kurulur. Sistemde geçerli olan bütün lisanslar bu sunucu tarafından kontrol edilir.

 

•Distrubuted License Server (Dağıtık Yapıda Lisans Dağıtımı) - Bu yöntemle sistemde geçerli olan lisanslar birden fazla sunucu tarafından dağıtılır.

 

• Redundant License Server (Yedek Sunuculu Lisans Dağıtımı) – Bu yöntemle, tek bir lisans dosyası üç sunucu tarafından kontrol edilir. Sunuculardan biri, ana sunucu olarak çalışır. Diğer yedek sunucular, ana sunucu herhangi bir sebeple çalışmadığı durumda devreye girer.

 

Autodesk Network License Manager Kurulumu

 

Network License Manager” sadece lisansları dağıtacak “sunucu” olarak kullanacağınız bilgisayara yüklenmelidir. Autodesk Network License Manager kurulumu, AutoCAD 2015 yazılım DVD’si içinden yapılır.

 

1. AutoCAD DVD sini takın, AutoCAD 2015 Installation Wizard penceresi otomatik olarak görüntülenecektir. Otomotik görüntüleme gerçekleşmemiş se DVD Drive > setup.exe dosyasını çalıştırın.

 

2. Diyalog kutusunda üçüncü seçeneği “İnstall Tools and Utilities” seçeneğini işaretleyin.

 

3. “Network License Manager”in solundaki kutucuğu işaretleyin. “Next” ile devam edin.

 

4. Lisans anlaşmasını okuyunuz. Kabul ettiğinizi belirtmek için “I Accept” işaretleyin ve Next ile devam edin.

 

5. Review – Configure – Install penceresinde "License Manager" yazılımının sabit diskinizde nereye kurulacağı bilgisi verilir. İsterseniz Kurulum yerini “Configure” seçeneğini kullanarak değiştirebilirsiniz.“İnstall” ile devam edin.

 

6. Kurulum işlemi başlayacaktır. Kurulum işlemi tamamlanana kadar bekleyin. Bu işlem bilgisayar performansına göre değişik zamanlar sürebilir.

 

7. Kurulum işlemi bittiği zaman Kurulum işlemi başarı ile tamamlandı mesajı ekrana gelmiş olacaktır.“Finish” ile işlemi bitirin.

 

Not: Bu kurulum (NLM) ile sadece lisans yönetici dosyaları ve araçları kurulmuş olacaktır.

 

Autodesk License Manager lisans dosyasını nasıl isteyeceğim? (Yetkilendirme Kodu İsteme)

 

Lisans dosyası, kullanım için kaç oturum açılabileceği, lisans tipi ve durumu ile ilgili önemli bilgiler içermektedir. Lisans dosyasını almak için şu bilgilere gerekmektedir.

 

1- Ürün seri ve product key numaraları,

 

2- Computer / Hostname (Sunucu adı),

 

3- Ethernet Address (Ethernet kartı adres numarası),

 

4- Müşteri bilgileri,

 

5- Lisans dosyasının, size ulaşabilmesi için bir elektronik posta adresi.“Server name” ve“Host ID” bilgilerini bulmak için: Kurulum tamamlandıktan sonra Windows Start” menüsünden,

 

 

1- Programlar> Autodesk> Network Licence Manager> LMTOOLS seçilerek, lisans yöneticisi diyalog kutusu açılır.

2- “System Settings” sekmesine geçilir. Bu sekmede yetkilendirme kodu dosyası için gerekli olan bilgiler bulunmaktadır. Computer/Hostname: Bilgisayarınızın adı Ethernet Address (Host id) :network” kartı ethernet numarası “Save HOST ID Info to a File” seçeneği ile bu bilgiler sabit diskinize yazdırılabilir.

 

Not: Bu yüzer lisans uygulamasında kullanılacak AutoCAD 2015 seri numarası, kullanıcı bilgileri ve geçerli olan bir e-posta adresi verilerek, Yetkili Satıcınıza ulaştırılmalıdır. Daha sonra verdiğiniz bu e-posta adresine “licence.lic” yetkilendirme dosyası gönderilecektir. Gönderilen dosyayı, “<Autodesk Network LicenseManager>\License” klasörüne kopyalayın. FLEXlm Lisans Server'ı nasıl düzenleyip çalıştırmalıyım?

 

1- Windows “Start” menüsünden, Programlar> Autodesk> Network Licence Manager> LMTOOLS’u çalıştırın,

 

2- “Config Services” sekmesine geçin,

 

3- “Service Name” (servis ismi) çekme listesinden, kullanmak istediğiniz hizmet ismini seçin, eğer burada hizmet isimleri yoksa istediğiniz herhangi bir ismi listeye ekleyebilirsiniz (örneğin AutoCAD 2015 ),

 

4- Lisans yönetici yürütücüsü olan lmgrd.exe dosyasının yolunu gösterin; “<Autodesk Network License Manager kurulum klasörü>\lmgrd.exe

 

5- Lisans dosyasının (licence.lic) yolunu gösterin; “<Autodesk Network License Manager kurulum klasörü>\license\licence.lic

 

6- Olası hataların tutulması için istediğiniz bir yere bir “log” dosyası oluşturun ve bunun sabit diskiniz üzerindeki yolunu belirtin. Herhangi bir boş text dosyası açın, dosya uzantısını. log olarak değiştirin.

 

7- Lmgrd.exe dosyasının, bir servis hizmeti olarak çalışması için “Use services” seçeneğini seçin,

 

8- İşletim sisteminiz her açıldığında, lmgrd.exe dosyasının otomatik olarak çalışması için “Start Server at Power Up” seçeneğini seçin,

 

9- Yaptığınız bütün bu düzenlemelerin 3. aşamada belirlediğiniz isim ile saklanması için “Save Service”düğmesini tıklayın,

 

10- “Start / Stop / Reread” sekmesine geçin,

 

11- Lisans sunucusunu çalıştırmak için “Start Server” düğmesini tıklayın. Böylece lisans dağıtıcısı çalışmış olur,

 

12- Eğer birden fazla kullanılacak servis ismi varsa, “Service / Licence File” sekmesi yeniden seçilerek, yeni hizmetler için yukarıda açıklanan ayarlamalar yeniden yapılmalıdır.

 

TCP/IP Paket Tipi

 

Autodesk lisans yöneticisi, varsayılan olarak TCP paket tipini kullanır. Windows 2000 Workstationsürümü için en fazla 10 bağlantıya izin veren bir TCP/IP sınırı vardır. TCP/IP bağlantı tipini kullanan diğer ürünlerle birlikte açılmış olan her AutoCAD oturumu bu 10 bağlantı sınırını azaltacaktır. Eğer 10 kullanıcıdan daha fazla AutoCAD oturumu kullanılacaksa, bağlantı için UDP bağlantı tipini varsayılan olarak kullanan tekil lisans sunucusuna ihtiyaç vardır. Windows 2000 Server kullanıcı sınırlaması, satın alınan lisans tipine göre belirlenir. AutoCAD 2015’i Ağ Üzerinden YaymaAutoCAD’in çalıştırılabilir dosyalarını ağ üzerinde yaymadan önce, lütfen aşağıdaki uygulamaların yapılmış olduğundan emin olun.

• Bu dokümanda belirtilmiş olan sistem gereksinimlerinin sağlandığını kontrol edin.

 

• AutoCAD 2015 Installation Wizard, içinde bulunan Network Licence Manager’ın lisans dağıtımını yapacak olan sunucuya kurulmuş ve yetkilendirme dosyasının tanımlanmış olduğunu kontrol edin.

 

•Ağ üzerinde, diğer kullanıcılar tarafından görülebilen, paylaşılmış bir dağıtıcı dizin yaratılmış olduğunu kontrol edin.

 

Ağ Yükleme Sihirbazı Kurulumu

 

1-AutoCAD DVD sini takın, AutoCAD 2015 Installation Wizard penceresi otomatik olarak görüntülenecektir.

 

2- Bu pencerede “Create Deploymens” seçeneğini seçin.

 

3- Configure penceresinde “Administrative Image” bölümünde kurulumun yapılacağı paylaşıma açık ağ dizininin yerini gösterin. (yarattığınız ve paylaşıma açtığınız dizin) Aynı pencerede “Deployment configuration name:” satırına bir isim verin. Ör: AutoCAD 2015) Yazılımın 32bit ya da 64bit kurulum yapılacağını belirleyin. 32 veya 64 bit seçimini yapın. “Next” tıklayarak devam edin.

 

4-Select the Products to Include in the Deployment” penceresinde AutoCAD 2015’ un seçili olduğundan emin olun. “Next” tıklayarak devam edin.

 

5- Autodesk Lisans Sözleşmesi görüntülenecektir. “I accept” seçin “Next” ile devam edin.

 

6- “Product Information” penceresinde lisans tipi olarak network seçin. Ürün kutusu üzerinde yer alan Serial number ve pruduct key’i girin. Sağ tarafta “Enter the name of the server that will run the Network License Manager” satırına lisansı dağıtacak olan Computer / Hostname (Sunucu adı) nı girin.“Browse...” Kullanarak network üzerinden lisansı dağıtacak sunucuyu bulmanız yeterlidir. “Next” ile devam edin.

 

7-Configure penceresinde yazılım ile ilgili ayarların yapabilirsiniz. En altta yazılımın kurulacağı dizin belirlenir. Yaptığınız yapılandırma ile ilgili “Back” ile geri dönüp ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

 

8- İşleme başlamak için aşağıdaki “Create” tuşuna tıklayın. Deployment işlemi başlayacaktır.

 

9- İşlem tamamlandığında işlemin başarı ile tamamlandığına dair ekran görüntülenir.

10-Finish” tuşuna basarak pencereyi kapatın.

 

AutoCAD 2015 imajını içeren dosya ve ağ üzerinden kurulum yapacak kişiler için oluşturulan bir kısa yol ve buna ek olarak yayılımın mevcut ayarlarını değiştirerek, bir sonraki yayılım için farklı ayarlar kullanmayı sağlayan bir modifiye linki oluşturulacaktır.

 

İstemci Kurulumu

 

Sunucu üzerinde yayma dizini yaratıldıktan sonra, sıra istemcilere AutoCAD 'in kurulmasına gelir.

 

1. İstemci bilgisayarına girin.

 

2. Sunucudaki paylaşılmış yayma dizinindeki kısa yola tıklayın.

 

3. Kurulum tamamlanır.

 

Yayma dizininin altında \AdminImage\LOG dizinindeki. log dosyası, hangi istemcilerin kuruluşu gerçekleştirdiklerine ilişkin kayıtları tutar. İstemcide AutoCAD çalıştığında, tüm ağı arayarak AdLMsunucusuna bakar ve ilk bulduğu AdLM sunucusundan lisansı alır.

 

uzmanabi

(Fatih.Yilmaz)
Etiketler (2)
1 YANIT 1
Mesaj 2 / 2
u_yazici
cevap verdi: fatih.yilmaz

medium.png

bu hata ile karşılaşmaktayım, ne yapmam gerek

Aradığınızı bulamadınız mı? Topluluğa sorun veya bilgilerinizi paylaşın.

Soru Sor  

Autodesk Design & Make Report