Discussion Groups

Simulation CFD

Reply
Active Contributor
L103i050S
Posts: 41
Registered: ‎09-04-2004
Accepted Solution

Sketches for 2D CFD

276 Views, 3 Replies
01-28-2013 03:37 PM

How does one get an Inventor sketch into Trial CFD Simulation? I have tried each origin plane. I have tried a simple rectangle and a simple rectangle with a circle inside. I keep getting an error message. I am assuming 2D sketches are used for 2D simulations. Is that assumption incorrect? Is there something in the help files about 2D CFD? This has been a show stopper for a week.

Please use plain text.
*Expert Elite*
OmkarJ
Posts: 406
Registered: ‎10-02-2012

Re: Sketches for 2D CFD

01-29-2013 05:38 AM in reply to: L103i050S

Why would you need to get a 2D sketch in SimCFD? Do you mean 2D mesh?

 

1) Just finish the sketch (say circle, square etc.)

2) "Patch" the required sections to create the surface. You can select the patch command under Model tab

3) Launch it to SimCFD

 

OJ

Please use plain text.
Active Contributor
L103i050S
Posts: 41
Registered: ‎09-04-2004

Re: Sketches for 2D CFD

01-29-2013 03:20 PM in reply to: OmkarJ

I didn't know about needing to patch the sketch. Things are working now.

Please use plain text.
Product Support
apolo.vanderberg
Posts: 290
Registered: ‎08-31-2011

Re: Sketches for 2D CFD

02-04-2013 09:20 AM in reply to: L103i050S

As Omkar mentioned for 2D models to come in to SimCFD they must be planar surfaces (on the XY plane).

Once you're done with the sketch you can do a Boundary Patch or fill it as you see fit.

A sketch alone is not sufficient to go in to Simulation CFD and setup a model.

 

 

Thanks

Apolo

Please use plain text.