Discussion Groups

Simulation CFD

Reply
Contributor
mark
Posts: 16
Registered: ‎10-18-2011
Accepted Solution

Flex LM and ProE

469 Views, 6 Replies
10-18-2011 05:43 AM

Hello,

 

I have a problem in that when I have installed the NLM (I install on the same machine on which I intend to run Simulation CFD), and then start the LMTools utility, I only see one service name in the list: FlexLM server for PTC, not two as I expect: the Autodesk service does not appear. I have ProE Wildfire 3 installed on this machine already. Any hints?

Please use plain text.
Contributor
mark
Posts: 16
Registered: ‎10-18-2011

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 12:50 AM in reply to: mark

I ommitted to include the fact that Simulation CFD returns a licencing error:

 

Licensing

The Interface license cannot be accessed

Suggested Solutions:

1. Verily the license manager is running.

2. Ensure connectivity with the license manager.

3. Verify the license is for the current version, and hasn’t expired.

Please use plain text.
Alumni
marco.mueller
Posts: 35
Registered: ‎08-30-2011

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 05:02 AM in reply to: mark

Hi,

 

have you also configured the license service. Installing the license manager software only is not sufficient.

 

 

1. Click Start > All Programs > Autodesk > Network License Manager > LMTOOLS
Utility.


2. In the LMTOOLS utility, on the Service/License File tab, make sure the Configure Using
Services option is active.


3. Click the Config Services tab.


4. In the Service Name list, select the service name you want to use to manage licenses.


By default, the service name is Flexlm Service 1. If FLEXnet® is managing other software on
your computer in addition to Autodesk®, you can change the service name to avoid confusion.
For example, you can rename Flexlm Service 1 to Autodesk Server1.


Note: If you have more than one software vendor using FLEXnet for license management,
the Service Name list contains more than one option. Make sure that only one Autodesk
service is listed.


5. In the Path to Lmgrd.exe File field, enter the path to the Network License Manager daemon
(lmgrd.exe), or click Browse to locate the file.
By default, this daemon is installed in the C:\Program Files\Autodesk Network License Manager folder.


6. In the Path to the License File box, locate or enter the path.
This is the path to the license file obtained through autodesk.com or the location where you
placed the license file if you obtained it offline.


7. In the Path to the Debug Log File box, enter a path to create a debug log, or click Browse to
locate an existing log file.
It is recommended that you save to the C:\Program Files\Autodesk Network License Manager
folder. The log file must have a .log file extension. For new log files, you must enter the
.log extension manually.


8. To run lmgrd.exe as a service, select Use Services.


9. To start lmgrd.exe automatically when the system starts, select Start Server at Power Up.


10. Click Save Service to save the new configuration under the service name you selected in step 4.
Click Yes when prompted if you would like to save the settings to the service.


11. Click the Start/Stop/Reread tab and do one of the following:

 

  • l If a service has not yet been defined for Autodesk, click Start Server to start the license server.
  • l If a service for Autodesk is already defined and running, click ReRead License File
    to refresh the Network License Manager with any changes made to the license file or
    options file.


The license server starts running and is ready to respond to client requests.


12. Close LMTOOLS.



Marco Müller
Product Support Specialist
Digital Simulation
Autodesk, Inc.
Please use plain text.
Contributor
mark
Posts: 16
Registered: ‎10-18-2011

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 05:08 AM in reply to: marco.mueller

Hello Marco,

 

Thanks for your reply. But configuration as you describe is my problem. Its not possible.  understood my problem. In step 4, you say 

"by default, the service name is Flexlm Service 1. If FLEXnet® is managing other software on
your computer in addition to Autodesk®, you can change the service name to avoid confusion.
For example, you can rename Flexlm Service 1 to Autodesk Server1.


Note: If you have more than one software vendor using FLEXnet for license management,
the Service Name list contains more than one option. Make sure that only one Autodesk
service is listed.

 

The service shown is not Flexlm Service 1. FLEXNet IS managing other software on my machine. There is only one service name shown, and its NOT Autodesk, its PTC.

 

Thats my problem.

Please use plain text.
Alumni
marco.mueller
Posts: 35
Registered: ‎08-30-2011

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 05:13 AM in reply to: mark

Hi Mark,

 

you should be able to create a second service within the "config services" tab by just replacing the existing name ("Service Name") with a name for the Autodesk Server and specify the Autodesk Server as described. In the end you should have two servers, one for PTC and one for Autodesk



Marco Müller
Product Support Specialist
Digital Simulation
Autodesk, Inc.
Please use plain text.
Contributor
mark
Posts: 16
Registered: ‎10-18-2011

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 05:36 AM in reply to: marco.mueller

Success! Thanks Marco, that was very helpful.

 

I'ld like to point out though that what helped me was your last post. It wasnt clear to me (and the instructions actually were what confused me even more) that you actually had to add the service. The instructions imply that you will now see an extra service running when you open the licence manager. I did not see any extra service, only the one I already had (PTC). The instructions should say that if the service isnt there, then you need to create it.

 

Thanks again.

Please use plain text.
*Expert Elite*
TravisNave
Posts: 10,049
Registered: ‎01-14-2005

Re: Flex LM and ProE

10-19-2011 09:21 AM in reply to: mark

If you need further information on combining and adding license services and license files, I have a well written KB listed in my signature below.

 

http://forums.autodesk.com/t5/Installation-Licensing/Combining-License-Files-for-Subscription-and-No...

 

 

Travis Nave Send TravisNave a Private Message                       Need help in your post? Mention me with @TravisNave
Please use plain text.