Revit Architecture

Revit Architecture

Reply
Distinguished Contributor
kschindel
Posts: 144
Registered: ‎12-22-2008
Message 1 of 30 (4,253 Views)
Accepted Solution

Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

4253 Views, 29 Replies
06-26-2012 08:15 AM

I have the full Revit (inc. MEP, structural and arch) and since there isn't a "Revit" section, I thought posting here.

 

Everything works fine, I can open the previously opened projects or the sample projects (the ones that show up on the screen). I also can open up families. BUT when I try to open a project by either clcikcing "OPEN" (see attached screenshot) or via the file menu, Revit crashes (not responding...) when it is supposed to bring up the folders to search for files.

 

The only way to workaround is to go to the "R" and "open" "any Revit file". I googled for it and didn't see anyone else having the problem.

 

I assume it is an IT problem here because: my old PC (only had 4 GB) had the same problem and I thought it was because of lack of memory. and at home on my PC I installed Revit to try this problem, it works. (and no, our IT is not helpful with things like that). but now I have a 24 GB PC with 3.6 GHz quadcore... so power shouldn't be the problem. but i have the standalone license and the project being on the network isn't the problem since it crashes already before picking a project, and with my workaround it works. 

 

Any idea what could cause this and how to resolve? Apparently i can open my projects with the workaround, or once they show up in the selection of previous projects. Really where it hangs is whne it supposedly opens the folder structure to pick a project. i can open families without problem. (it is not one of those file format problems with 203/2012 files etc.)

 

Thanks

Product Support
fernanda.firman
Posts: 160
Registered: ‎10-07-2011
Message 2 of 30 (4,206 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

06-28-2012 02:33 PM in reply to: kschindel

How did you install Revit? from a download?

Do you have only Revit 2013 installed or do you have Autocad as well?

Please try the following:

1. Create a new user account on your computer and give it administrator rights, then log into that user account and launch Revit 2013 and see if the same issue happens under that user account.

2.Update the drivers of your video graphics card

3.Do a repair of the install.

 

Please check out the suggestions on this link:

http://revitclinic.typepad.com/my_weblog/2010/07/revit-2011-hangs-at-splash-screen-or-crashes-with-u...

 



Fernanda Lima Firman
Technical Support Specialist
Customer Service & Support
Autodesk, Inc.

Revit Clinic


If this helped solve your issue - remember to 'accept as solution' to help others find answers.
Distinguished Contributor
kschindel
Posts: 144
Registered: ‎12-22-2008
Message 3 of 30 (4,192 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

06-29-2012 06:52 AM in reply to: fernanda.firman

Thanks for the suggestions. i can't create different user accounts (it is done when i login in  our network). i had installed it multiple times (file from the actual stick they send) etc. so this isn't the issue. I meanwhile got help from the support and had updated all drivers etc. They say it is a known issue they are working on.

 

They gave me some workarounds that work till autodesk fixes that (i can open file directly from a folder, or drag a file to the Revit desktop icon). so there is nothing i can do to fix, but can live with it till they fix it.

 

Maybe this problem is limited to the new "full Revit" (the version with MEP, Arch and structure included) since my google search didn't reveal this problem. who know...

New Member
jbrown68
Posts: 1
Registered: ‎07-12-2012
Message 4 of 30 (3,940 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

09-17-2012 02:55 PM in reply to: kschindel

I am having somewhat the same problem. We have 52 workstations with multiple users on each system in an educational institution. Things where working for little over a month. Now people seem to be having the problem when they click Open from the R or click Open Project the program sit there busy and becomes unresponsive. The only work around I have found is first click open family then close the open family dialog. The open project then works and the Open from the R also works. Opening a project file directly from windows exploroer or sliding it onto the desktop icon ends up with the same problem, an unresposive program.

 

Things I have tried which did not work.

-Used another account.

-Removed the account profile.

-Used a different system.

 

I have one system which I make my images from which has been off for a month and Revit is still working like it should.

Distinguished Contributor
kschindel
Posts: 144
Registered: ‎12-22-2008
Message 5 of 30 (3,925 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

09-18-2012 05:41 AM in reply to: jbrown68

my new issue and workaround is that when i open files from the starts screen, it tells me that an error occurred while drawing of this window (s. attached screenshot).  After that it crashes. 

 

the only workaround is to open Revit, go to options and look at Graphics properties. My hardware acceleration is disabled, but for some reason I need to look at options before opening a file. then close options and it works,

 

not sure why it needs that workaround of just looking at the options (not actually changing anything). i cna live with it.. but question the program.

New Member
s-dan.barnts
Posts: 2
Registered: ‎02-14-2013
Message 6 of 30 (3,250 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

02-14-2013 01:24 PM in reply to: kschindel

I'm having the same problems as listed above. Whenever I try to open a file, family, or revit project, the software crashes. I'm not getting any error messages. My workaround has been to open files directly from explorer. Has this problem been resolved?

Distinguished Contributor
kschindel
Posts: 144
Registered: ‎12-22-2008
Message 7 of 30 (3,235 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

02-15-2013 05:52 AM in reply to: s-dan.barnts

For me it hasn't been resolved. but in a few weeks 2014 is coming out, so this hopefully will get better.

 

In addition to this, I always have to do the procedure to go to options and just look at the graphics options (graphics acceleration is disabled). If i don't do that, it wil not render the model and crash. No idea why it is picky on me jsut going into the options without changing anything. 

 

I did try that with the approved graphics driver from Adesk, the newest from Nvidia, reinstalling Revit multiple times... nothing seems to help. I had isntalled it at home and it worked flawlessly. both have W7 64-bit. At home 16 GB RAM, at work 24 GB of RAM, thsi hsoudl be enough to open my projects proeprly. I assume we have some IT setting at work that is in conflict. But only in conflict with Adesk. 

 

Well, lets see if 2014 works better, for now I just live with it. 

Contributor
office
Posts: 11
Registered: ‎05-24-2006
Message 8 of 30 (2,992 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

03-13-2013 05:49 AM in reply to: kschindel
I am having same problem described above. Just started happening yesterday at first startup. No issues prior to this. Worked perfectly the night before. I made no known changes to system or programs to cause problem. Virus check found none. Any resolution found yet?
New Member
cconley
Posts: 2
Registered: ‎01-10-2013
Message 9 of 30 (2,983 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

03-13-2013 06:11 AM in reply to: office

Check for windows Updates. I do know that there was a Platform Windows update at the end of Feb. that caused a lot of problems with my PC and other products that I use. I simply uninstalled that update and have had not further issues. Just my 2 cents....

New Member
s-dan.barnts
Posts: 2
Registered: ‎02-14-2013
Message 10 of 30 (2,949 Views)

Re: Revit 2013 crashes when attemting to opne existing project

03-13-2013 09:08 PM in reply to: office
I ran the installer and chose REPAIR which took care of the problem - for a couple of days, then it started to crash again. I then uninstalled the whole thing and re-installed. So far so good. It's been a couple of weeks now and everything is still fine. Knock on wood. Good luck!
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.