Inventor General Discussion

Reply
Valued Mentor
SeanFarr
Posts: 475
Registered: ‎07-25-2012
Message 1 of 3 (862 Views)

Shaft Coupler-use design accelerator to produce splines

862 Views, 2 Replies
09-17-2013 11:39 AM
Hi, is it possible to produce something like in the attached image using the design accelerator? Instead of making a cylinder and sketching the spline patterns and extruding? To me there must be a way besides sketching and use the library's of standard splines patterns and sizes.

I am looking for examples or links to videos of anyone has one.

Thanks!!
Sean Farr
Product Designer at TESInc.ca

Inventor Professional 2014-Update 2 - AutoCAD Electrical 2014
Win7-x64 | ASUS P8Z77-V | i7 3770 -3.4 GHz | 32GB RAM |
240GB SSD | nVidia GTX 670 4GB - 320.49
Distinguished Mentor
rdyson
Posts: 879
Registered: ‎04-11-2005
Message 2 of 3 (840 Views)

Re: Shaft Coupler-use design accelerator to produce splines

09-17-2013 02:56 PM in reply to: SeanFarr

Pack and go your assembly and post it here, if you get stuck.

 

Image1.png

Valued Mentor
SeanFarr
Posts: 475
Registered: ‎07-25-2012
Message 3 of 3 (829 Views)

Re: Shaft Coupler-use design accelerator to produce splines

09-17-2013 04:40 PM in reply to: rdyson

I finally managed to come up with the workflow that Inventor requires for an user to create splines interior and exterior.

As rdyson pointed out in the image attached the spline tool is located inside the Assembly template->in the Design tab.

 

This is where I was getting stuck. I wanted to simply model the coupler I attached in my first post. Which I did successfully below.

 

Capture.PNG

 

So the tool is in the assembly template because in order to create these splines you need to______???

 

BINGO!!!     HAVE AN ASSEMBLY.

 

To create the inner splines you need to create a shaft so that the coupler will become the "Hub" when adding the splines. Then when creating the Outer splines, you need to have a hub part. This image might help; the red parts are just dummy parts to obtain the splines I needed for my coupler, hope this helps someone who is having troubles as I did. I found that even though I had to create 2 dummy files, it was still much faster to create these splines for the coupler than actually creating a sketch, and then extruding/revolving a cut.

 

Capture2.PNG

 

Thanks!

 

Sean Farr
Product Designer at TESInc.ca

Inventor Professional 2014-Update 2 - AutoCAD Electrical 2014
Win7-x64 | ASUS P8Z77-V | i7 3770 -3.4 GHz | 32GB RAM |
240GB SSD | nVidia GTX 670 4GB - 320.49

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Inventor Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for Autodesk Inventor helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Inventor

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube