Inventor General Discussion

Reply
Active Member
jcrilly
Posts: 7
Registered: ‎08-15-2007
Message 1 of 16 (290 Views)

Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

290 Views, 15 Replies
08-22-2013 06:48 AM

I made a few changes to our Standard template. To test out the changes I made sketches, faces, flanges etc.

 

Unfortunately, when we create a new part, the first sketch starts at Sketch17, the first face is Face11, the first flange is Flange4, etc. Also looking at my part parameters, I start at d53. (See attached picture)

 

Is there a way to reset these counts back to 1?

 

*I know I can start a fresh template using the CTRL+SHIFT + new part, but this erases all changes to the template I have made.*

*Expert Elite*
Cadmanto
Posts: 3,197
Registered: ‎12-07-2011
Message 2 of 16 (287 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 06:54 AM in reply to: jcrilly

Try taking this template and doing a copy save as template.  Then create these test sketches using this newly copied template.  These items should reset themselves.

 

check.PNGIf this solved your issue please mark this posting "Accept as Solution".

Or if you like something that was said and it was helpful, Kudoskudos.PNG are appreciated. Thanks!!!! :smileyvery-happy:

 

New EE Logo.PNG

Inventor.PNG     vault.PNG

Best Regards,
Scott McFadden
Inventor Professional 2013
(Colossians 3:23-25)

Active Member
jcrilly
Posts: 7
Registered: ‎08-15-2007
Message 3 of 16 (283 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:01 AM in reply to: Cadmanto

I should have mentioned that in my post.

Doing a 'Save Copy as Template', and using that new template to create a sketch makes no difference.

I still start at Sketch17.

*Expert Elite*
Cadmanto
Posts: 3,197
Registered: ‎12-07-2011
Message 4 of 16 (277 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:07 AM in reply to: jcrilly

What version are you running?  This has come up a few times on this forum.  I haven't seen a thread that has a slam dunk solution.  This is a weird occurrence and usually starting new resets everything.

I also noticed that in your image you are creating a sheet metal part.  Does your template start with sheet metal functionality or do you start with a very bare bones template.  Similar to what you get out of the box.

 

check.PNGIf this solved your issue please mark this posting "Accept as Solution".

Or if you like something that was said and it was helpful, Kudoskudos.PNG are appreciated. Thanks!!!! :smileyvery-happy:

 

New EE Logo.PNG

Inventor.PNG     vault.PNG

Best Regards,
Scott McFadden
Inventor Professional 2013
(Colossians 3:23-25)

Active Member
jcrilly
Posts: 7
Registered: ‎08-15-2007
Message 5 of 16 (270 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:15 AM in reply to: Cadmanto
I am running Inventor 2013, 64-bit, with SP2 installed.
We work primarily with Sheet Metal, so I've converted the new part Standard template to open already converted to Sheet Metal.

I've added the Sheet Metal materials, tweaked visual and style options, units etc in the template.

I have also seen a few people looking for an answer to this issue, but have not seen an answer anywhere. Thanks for the interest.
*Expert Elite*
Cadmanto
Posts: 3,197
Registered: ‎12-07-2011
Message 6 of 16 (263 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:29 AM in reply to: jcrilly

I am going to go out on a limb and say, because you start this template out as a sheet metal (which is fine) it is locking in the sketch numbers in at what they were last saved as.  Now, if you have done this procedure before and this is the first time this has happened to you, then that just blows a hole in my theory.  :smileysad:

This is just a guess on my part.  Someone else can chime in and either confirm what I am saying or tell me I am completely all wet. :smileytongue:

 

check.PNGIf this solved your issue please mark this posting "Accept as Solution".

Or if you like something that was said and it was helpful, Kudoskudos.PNG are appreciated. Thanks!!!! :smileyvery-happy:

 

New EE Logo.PNG

Inventor.PNG     vault.PNG

Best Regards,
Scott McFadden
Inventor Professional 2013
(Colossians 3:23-25)

*Expert Elite*
mrattray
Posts: 2,471
Registered: ‎09-13-2011
Message 7 of 16 (261 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:34 AM in reply to: Cadmanto
I just did some testing in 2013 and found that Save Copy as Template does not reset anything regardless of template type (sheet metal or standard).
Mike (not Matt) Rattray

*Expert Elite*
Cadmanto
Posts: 3,197
Registered: ‎12-07-2011
Message 8 of 16 (248 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:54 AM in reply to: mrattray

Mike,

Still only being on 2012 are you saying that this might be an issue that needs to be addressed by Autodesk?

 

check.PNGIf this solved your issue please mark this posting "Accept as Solution".

Or if you like something that was said and it was helpful, Kudoskudos.PNG are appreciated. Thanks!!!! :smileyvery-happy:

 

New EE Logo.PNG

Inventor.PNG     vault.PNG

Best Regards,
Scott McFadden
Inventor Professional 2013
(Colossians 3:23-25)

*Expert Elite*
mrattray
Posts: 2,471
Registered: ‎09-13-2011
Message 9 of 16 (244 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-22-2013 07:57 AM in reply to: Cadmanto
Can you confirm that the counts all reset themselves when you use Save Copy as Template in 2012? If so, then yes this is a regression and we should probably let AutoDesk know.
I have 2014 loaded for testing purposes. I'll test it there in a few minutes.
Mike (not Matt) Rattray

*Expert Elite*
Cadmanto
Posts: 3,197
Registered: ‎12-07-2011
Message 10 of 16 (200 Views)

Re: Resetting first Sketch to Sketch1 in Template

08-23-2013 05:41 AM in reply to: mrattray

Mike,

Sorry it took me so long to get back to you.  I left early yesterday and didn't have time until now to check this out.

Here is what I discovered.  With our default templates, if I start a brand new part it starts out with sketch3 and extrusion1 everytime.  I did as you suggested and opened up our part template and did a saves as copy template and when I used that part template, I got the same results.  Sketch3 with extrusion1.

So I guess the conclusion is in 2012 these do reset themselves.

 

check.PNGIf this solved your issue please mark this posting "Accept as Solution".

Or if you like something that was said and it was helpful, Kudoskudos.PNG are appreciated. Thanks!!!! :smileyvery-happy:

 

New EE Logo.PNG

Inventor.PNG     vault.PNG

Best Regards,
Scott McFadden
Inventor Professional 2013
(Colossians 3:23-25)

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Inventor Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for Autodesk Inventor helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Inventor

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube