Inventor General Discussion

Reply
Valued Mentor
rhasell
Posts: 312
Registered: ‎05-23-2007
Message 11 of 63 (1,989 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-16-2012 05:36 PM in reply to: rhasell

A quick update.

 

My VAR suggested that I try and switch off "Enable background updates"

I appears to have improved the performance at this stage. With all the files open, I did the following test:

- open the Rev table.

- moved one dimension

- Zoomed in

- Pan

-  Zoom all

 

The slowest performance was around 10 seconds, but it averaged 1 - 2 seconds, which is slower than 2012, but MUCH better.

 

I will keep this thread updated as the day goes on, especially when it comes to another bulk drawing release, thats when I realy struggle.

 

@cmcconnell

The shaded views is a good idea, I will keep that in mind, thank you.

 

The VAR suggested that I make a new project file, I will try that as well.

 

Keep you updated.

 


Reg
Autodesk PDS Ultimate 2015 Update 1 Build 159
Intel Core i7 (950@3.07GHz)/Win7x64 (Home) - 12GB Ram
Nvidia GeForce GTX 560 Ti
 
Please Give Kudo's / accept as a solution if it fixes your problem.
Valued Mentor
rhasell
Posts: 312
Registered: ‎05-23-2007
Message 12 of 63 (1,975 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-16-2012 11:33 PM in reply to: rhasell

A quick update at the end of the day.

 

Sorry to say that it started slowing down again.

 

I was working on two very basic drawings, after afew hours it started it's trouble again, the only way to fix it was to re-start inventor.

 

Keep you all posted.

 


Reg
Autodesk PDS Ultimate 2015 Update 1 Build 159
Intel Core i7 (950@3.07GHz)/Win7x64 (Home) - 12GB Ram
Nvidia GeForce GTX 560 Ti
 
Please Give Kudo's / accept as a solution if it fixes your problem.
Mentor
aguitton116
Posts: 191
Registered: ‎03-14-2008
Message 13 of 63 (1,933 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-24-2012 08:30 AM in reply to: rhasell

Hi,

one of my customer has the exact same problem and he could check the same drawing on Inventor 2012 and 2013 and the difference is clear.

On 2012 he can see that all the core are used when panning the view or other simple operations in the drawing, and on 2013 only one is used at 100% and it slows down.

 

I think there is a real problem but i didn't install Inventor 2013 yet to check by myself but will do it soon for sure.

Mentor
aguitton116
Posts: 191
Registered: ‎03-14-2008
Message 14 of 63 (1,923 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-24-2012 09:38 AM in reply to: aguitton116

One idea, maybe useless but anyway... Do you have the same problem on Inventor DWGs ?

Valued Mentor
rhasell
Posts: 312
Registered: ‎05-23-2007
Message 15 of 63 (1,875 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-28-2012 07:59 PM in reply to: aguitton116

Update.

 

I have been playing around a bit, and to answer the question about DWG's, I can't say for sure, as I only create one or two per data set, and they are generally the GA marking plans, so yes, they are big and chunky, so inherently slow.

 

The biggest thing that I have done is Disable "Enable Quick File Open"  This setting has made a difference. I can now work without wanting to slit my wrists every time I need to review a drawing pack.

 

Below is a quote of email I sent to the VAR. (Note: the above setting was not tested at the time of sending this mail)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Things done to date:

-          Changed Undo file size from 1GB to 256MB, no change, so I changed it back.

-          Drawing Tab: Switched off Enable background updates, no difference. (Was even slower)

-          Switched on Memory Saving mode, this is currently on at the moment, this has made a small difference, I can work for longer before it starts dying on me.

 

-          Yesterday afternoon I switched off “Enable Quick file open” This still has to be tested properly.

 

-          Created a new project file.

 

-          Migrated the files before working on them. (Only the next project due for work, I must admit it did not complete, as I ran out of time and had to carry on working, so only 80% of the files were migrated, the rest were done via “file save”)

-          The Temp directory gets cleared often, I always have it in “c:\temp” that way I can find it and manage it.

 

The issue with the first core sitting at 100% seems to have resolved itself due to one of the settings made above, can’t say which one.

 

Observations:

The slowdown is progressive, it is fine in the beginning.

 

On my computer the starting memory usage is around 2.8gig to 3.5gig. When working in drawings, this climbs to around the 4gig mark, anything over 4.6gig and the machine starts to struggle, e.g. Takes 10-15 seconds to delete a rev cloud, when I have to delete 10 rev clouds on one drawing, that’s more than 2 minutes just staring at screen, multiply that by 20 to 50 drawings, it is a lot of time wasted just looking at the screen, that just one scenario.

 

Anyway, the memory consumption does not climb much higher, and the processor does not work excessively hard. What I do is close all files and track the memory, it will dump perhaps 500meg, i.e., it will go from 4.6gig to 4.1gig. If I close inventor and re-open it, the memory goes back to the starting value (2.8-3.5)

 

This is just an observation, that is why I have switched of the “enable quick file open”, perhaps it’s a file caching issue.

 

It is a lot better, nowhere near the same performance as 2012, but manageable if I restart inventor regularly.

 

While modelling though, I have not experienced any issues.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Reg
Autodesk PDS Ultimate 2015 Update 1 Build 159
Intel Core i7 (950@3.07GHz)/Win7x64 (Home) - 12GB Ram
Nvidia GeForce GTX 560 Ti
 
Please Give Kudo's / accept as a solution if it fixes your problem.
Valued Mentor
rhasell
Posts: 312
Registered: ‎05-23-2007
Message 16 of 63 (1,842 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-29-2012 07:55 PM in reply to: rhasell

Update for the morning.

 

I had to markup a few drawings.......#$^*%$#

 

NO CHANGE, Slow down as per usual.

 

What started it all was adding and moving REV clouds.  The system just gets slower and slower, ending up with 45 seconds to Zoom all, WTF.

 

I restarted Inventor which took another laborious 5 minutes to close all the open drawings, Progressive slow down to complete the rest of the job, but manageable, as by the time the system became painfull I was on the last drawing of a set of 10.

 


Reg
Autodesk PDS Ultimate 2015 Update 1 Build 159
Intel Core i7 (950@3.07GHz)/Win7x64 (Home) - 12GB Ram
Nvidia GeForce GTX 560 Ti
 
Please Give Kudo's / accept as a solution if it fixes your problem.
New Member
e.pearman
Posts: 2
Registered: ‎05-14-2012
Message 17 of 63 (1,826 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-30-2012 05:09 AM in reply to: rhasell

HELLO AUTODESK ARE YOU OUT THERE?

Valued Contributor
stevenguy
Posts: 88
Registered: ‎02-10-2010
Message 18 of 63 (1,821 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-30-2012 05:54 AM in reply to: e.pearman

Good luck.

Autodesk don't read this type of problem.

 

My company has subscription with Autodesk since 2008 ver. now we use 2012.

Since I start work here 2 years ago and I just stop the Inventor Subscription last year.

I told my company the new version of Inventor just like the new car every year there are new car come out but it not much different than the last year version. May be the bumper look different and the head light.

 

I will get the subcription back if Inventor assembly support multi core.

 

Keep playing

 

Steve Nguyen
CAD Admin/ Eng
Inventor Pro, Inventor Publisher & Vault 2012
Intel(R) Xeon(R) CPU X5690 @3.47GHz (2 processors)
Mem 48.0 GB
OS Win 7 64-bit
Graphic Card: Quadro FX 4800
Valued Mentor
rhasell
Posts: 312
Registered: ‎05-23-2007
Message 19 of 63 (1,808 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-30-2012 04:40 PM in reply to: stevenguy

I am very happy with the new version, I keep on finding things that are better than the last. It is definitely making my life a bit easier.  It is just the drawings which are a pain in the arse. Even the detailing side has some cool new features. I must admit though it's taken me a while to get to know the new materials library. (On a side note, I only discovered yesterday that Aluminium is the American spellling, after all these years, LOL)

 

I just wish I could put my finger on something definitive to see what is causing the slow down, then I could send Autodesk something to work with. I feel like a woman taking a car to the dealership and describing the fault as "It makes a noise sometimes"

 


Reg
Autodesk PDS Ultimate 2015 Update 1 Build 159
Intel Core i7 (950@3.07GHz)/Win7x64 (Home) - 12GB Ram
Nvidia GeForce GTX 560 Ti
 
Please Give Kudo's / accept as a solution if it fixes your problem.
Mentor
trumpy81
Posts: 317
Registered: ‎10-22-2006
Message 20 of 63 (1,806 Views)

Re: Inventor 2013 extremely slow in IDW's

05-30-2012 06:37 PM in reply to: rhasell

rhasell wrote:
I feel like a woman taking a car to the dealership and describing the fault as "It makes a noise sometimes"

 



:smileylol: Been there done that ... lol

 

Reg, some Americans spell Aluminium like this: Aluminum (no i after the n), The British and other countries (Australia) spell it: Aluminium (i after the n).

 

Some Americans also pronounce it differently something like: Aloom-in-num whereas the British say something like: Al - you-mini-um.

 

Just in case you were wondering :smileyvery-happy:

 

Personally, I have no idea which way is correct, but being Australian, we tend to follow the British :smileylol:

Regards
Andy M
-------------------------------------------------------------------------------------------
Autodesk Inventor 2013 Pro SP1.1, Win7 Pro - 64Bit - SP1, Intel i7 960 @ 3.333 GHz
Asus X58 Sabertooth, Corsair 12Gig DDR3, AMD Radeon HD6970, Samsung 830 Series 256G SSD, 2x 3TB Seagate, 2x 2TB Hitachi,
1x 1TB Samsung, 4 x 2TB Seagate in Netgear ReadyNAS NV+, Dual Asus VE278Q Monitors

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Inventor Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for Autodesk Inventor helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Inventor

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube