Inventor General Discussion

Reply
Contributor
Garren1013
Posts: 23
Registered: ‎06-04-2012
Message 1 of 4 (395 Views)

Confused about Appearance Library and Material Library styles.

395 Views, 3 Replies
12-12-2012 06:38 AM

Ever since I installed Inventor 2013, there is this new thing added called Autodesk Appearance Library.  Trying to update styles in my template files and there are a few styles that will not update completely as they keep switching back and forth between the Appearance Library and the Material Library no matter how many times I hit update. This is when I switch under the "Compare materials against" drop down menu under Update Styles.  Why does it do this?  Can I fix it?  Will it hurt anything to leave it as it is?

Inventor 2013
Windows XP
*Expert Elite*
LT.Rusty
Posts: 721
Registered: ‎10-23-2012
Message 2 of 4 (389 Views)

Re: Confused about Appearance Library and Material Library styles.

12-12-2012 06:58 AM in reply to: Garren1013

I don't have an answer to your specific issue, but I'll tell you the Appearance stuff has been a major headache for me, too.  There doesn't seem to be any consistency or predictability in the behavior that the appearances exhibit.  Somehow I've wound up with "Default (2)" as the actual default, instead of "Default," and it looks like it's got a Fibreglass bump map laid over it.  Also, somehow, my "Steel, Mild" material - in spite of having the material "Steel" assigned to it - keeps getting "Default (2)" laid over top, and the only way to get "Steel" back in place is to override the appearance.

 

Blah.  I could go on and on and on about the issues we've been having with the new setup.  From end to end it's been nothing but a hassle.  I understand the goal they're trying to reach, but it just doesn't seem to want to work really well for me yet.

 

I'm sure there's some rational thing going on here, but I just haven't figured out what the method is to the madness yet.


___________________________________________________________

Product Design Suite Ultimate 2013, 2014, 2015

Work: Dell Precision T1600 (Xeon E3-1280 / 16GB / 512 GB SSD / 250 GB (Internal) / 1 TB (External) / Quadro 600)
Home: i7-4770k / ASUS Z87-Pro / 16GB / 250 GB SSD / 1 TB HDD / 3 TB USB3 HDD / Radeon R9-270X 4GB
Laptop: Toshiba Satellite P755-S5269 (i7-2630QM / 8 GB / 250 GB SSD / 750 GB HDD / GT540M)

Valued Mentor
japike
Posts: 322
Registered: ‎02-06-2004
Message 3 of 4 (373 Views)

Re: Confused about Appearance Library and Material Library styles.

12-12-2012 07:43 AM in reply to: LT.Rusty

We have been working with partially updated material styles in our templates for some time. The physical assets seem to be working fine, but the appearance assets don't seem to always be correct and we can't get edits to save properly. We've been just applying appearance overrides when we need the color to be correct. 

Peace,
Jeff
Inventor 2013
*Expert Elite*
LT.Rusty
Posts: 721
Registered: ‎10-23-2012
Message 4 of 4 (360 Views)

Re: Confused about Appearance Library and Material Library styles.

12-12-2012 08:19 AM in reply to: japike

Have you been able to consistently save appearances and materials to the Inventor Material Library or to Favorites and have them available in other documents?  That's been an issue for me.  The fiberglass mentioned above is a good example of this, actually.  I created an appearance called "Fiberglass, Gray" and a material called "Fiberglass," which used some custom physical properties and the appearance "Fiberglass, Gray."  Worked great ... for that part.  Saved them both to the Inventor Material Library and ... nothing.  Not there.  Of course now I seem to have this "Default (2)" that wants to show up over everything else, and looks suspiciously like "Fiberglass, Gray." 

 

And for some reason when I open parts that were last saved in 2011, any steel materials now look like Polymer Concrete, even for 2011 content center parts?  Not sure what happened there, but it took me several hours of open-change material-save to fix ...


___________________________________________________________

Product Design Suite Ultimate 2013, 2014, 2015

Work: Dell Precision T1600 (Xeon E3-1280 / 16GB / 512 GB SSD / 250 GB (Internal) / 1 TB (External) / Quadro 600)
Home: i7-4770k / ASUS Z87-Pro / 16GB / 250 GB SSD / 1 TB HDD / 3 TB USB3 HDD / Radeon R9-270X 4GB
Laptop: Toshiba Satellite P755-S5269 (i7-2630QM / 8 GB / 250 GB SSD / 750 GB HDD / GT540M)

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Inventor Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for Autodesk Inventor helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Inventor

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube