Installation & Licensing

Reply
Valued Contributor
pete592
Posts: 83
Registered: ‎01-22-2003
Message 1 of 47 (14,576 Views)

"First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechanical

14576 Views, 46 Replies
04-21-2011 09:01 AM

Each morning when I start AutoCAD 2012 Mechanical, The startup banner comes up and does the "First Run Initialization" and its subsequent, lengthy loading and install process of every nut and bolt of the software.

 

I am running Vista, while the other two users in my office are still on XP (don't ask me why) and they are not experiencing this.  Theirs are much faster and more typical of a routine startup.

 

If there is any system information that may be helpful, please don't hesitate to ask.  I have no clue where to begin.

 

Thanks,

 

Pete

 

 

Member
marcouellette2371
Posts: 4
Registered: ‎04-13-2011
Message 2 of 47 (14,479 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-02-2011 09:11 AM in reply to: pete592

Sorry I can't assist because I am also having the same issue, except that my OS is Windows 7.

*Expert Elite*
TravisNave
Posts: 10,064
Registered: ‎01-14-2005
Message 3 of 47 (14,458 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-02-2011 02:35 PM in reply to: pete592

Two things to check for would be:

 

1.  Make sure you have Local Administrative privileges on your machine. 

2.  Make sure you aren't using Roaming Profiles where your Windows Profile exists on a server.

 

 

Travis Nave Send TravisNave a Private Message                       Need help in your post? Mention me with @TravisNave
New Member
bartdoedens
Posts: 1
Registered: ‎04-25-2007
Message 4 of 47 (14,447 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-02-2011 05:48 PM in reply to: TravisNave

Hi guys, I had the same issue on my computer which has Windows 7 Pro 64bit. I logged off my profile and login as the Administrator then ran AutoCAD and once again it went through the First Run Initialization as it was doing under my profile. When I ran AutoCAD again after that it started without doing the First Run Initialization. For some reason AutoCAD was having problem writing the First Run Initialization to the registry under my profile even though I was a local administrator.

 

Hope that helps guys.

New Member
s2ghaziz
Posts: 2
Registered: ‎05-05-2011
Message 5 of 47 (14,407 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-05-2011 07:51 AM in reply to: pete592

Hi,

 

I'm experiencing the same issue running AutoCAD 2012 - Student Version. I have a windows 7 64bit laptop. Is there any way to fix this?

*Expert Elite*
TravisNave
Posts: 10,064
Registered: ‎01-14-2005
Message 6 of 47 (14,402 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-05-2011 11:06 AM in reply to: s2ghaziz

Run as Administrator or make sure you have admin rights on your system.  If not, recreate your Windows profile. 

Travis Nave Send TravisNave a Private Message                       Need help in your post? Mention me with @TravisNave
Member
sergio.kraljicjr
Posts: 4
Registered: ‎02-17-2009
Message 7 of 47 (14,219 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-25-2011 10:25 AM in reply to: pete592

I have this issue even though I have full administrative rights under my User Profile (XP Professional). Once the first run initializing is complete subsequent startups of the software load normally. However, when the computer is rebooted (not just logged off) and I log in again, the first run initializing reappears. This has not happened with Autocad 2011...hopefully Autodesk support will address this.

Mentor
kmiller
Posts: 257
Registered: ‎12-17-2007
Message 8 of 47 (14,153 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

05-31-2011 12:58 PM in reply to: sergio.kraljicjr

Same issues here - Windows XP, sp2 64-bit. - I am not running mechanical, just plain ACAD.  I also have admin rights to my computer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

If this response answers your question please click "Accept as Solution".
Member
u4301887
Posts: 4
Registered: ‎06-03-2009
Message 9 of 47 (13,540 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

08-22-2011 05:32 PM in reply to: kmiller

Here's my solution (I'm running WIn7 x64 Pro):

 

If you have it pinned to the taskbar:

 

1. Right-click on the icon, then right click on 'AutoCAD 2012' (or whatever version you have) and select 'Properties':

Step 1

 

2. On the 'Shortcut' tab, click the 'Advanced...' button:

02.png

 

3. Tick the 'Run as administrator' box, and all the 'OK's, and you're done.

03.png

 

 

Active Contributor
rms390
Posts: 46
Registered: ‎08-18-2011
Message 10 of 47 (13,296 Views)

Re: "First Run Initialization" Every Time I Start AutoCAD 2012 Mechan

09-08-2011 05:47 AM in reply to: u4301887

same problem... windows xp sp3... admin and all that... it remembers the initialization until the computer gets turned off

 

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Up & Ready Blog

Boldly Install, Configure and Deploy Autodesk Software.

AutodeskHelp Blog

Your one-stop shop for the latest solutions, breaking news, and behind the scenes access to the world of Autodesk support.

Connect with Us

Twitter

Pinterest

Blog

Youtube