AutoCAD Plant 3D General DIscussion

Reply
Valued Mentor
JohnHolder
Posts: 455
Registered: ‎04-08-2010
Message 1 of 7 (579 Views)
Accepted Solution

Service Acquisition on pipe run components

579 Views, 6 Replies
10-02-2012 03:24 PM

Is there a way to remove "acquisition" on selecting a service? I do not want to have to override the lines all the time.  I went into the project properties and went to <Plant 3D DWG Settings> down to <Pipe Run Component> and turned off <Acquisition> in the <Default Value> - then it just removed the Service field on the pipe runs.  So then I removed the Acquisition rule, and it still still does not fix the problem..

 

I overrode the line colours to match what I want them to be and tied them to simple service types which I use.

 

RS for recirc supply water - blue colour

RR for recirc return water - red colour

etc etc

 

For my industry, this works great.. I don't care about having different colours for nominal sizes.

 

I just want to easily change the service. Is there anyway to set this up? or a better way perhaps?

 

An education isn't how much you have committed to memory, or even how much you know. It's being able to differentiate between what you know and what you don't.
-------------------------------------
"Do or do not... there is no try"
Master Yoda.
*Expert Elite*
dave.wolfe
Posts: 659
Registered: ‎12-04-2009
Message 2 of 7 (574 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-02-2012 05:46 PM in reply to: JohnHolder

Easiest way I found to change the service is through the Data manager.  In 2013, there is an drop down at the bottom right to switch between object type and order by Area. When you choose Area, there will be a lines node, which represents the Pipe Line Groups.  With that level selected, you can select the service for the entire pipeline group.

 

I assume you are using the layer automation from project setup?

Dave Wolfe
Isaiah 57:15

ECAD, Inc.
Tips and Tricks on our blog: Process Design, from the Outside

A P3D Authorized Reseller
Valued Mentor
JohnHolder
Posts: 455
Registered: ‎04-08-2010
Message 3 of 7 (560 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-03-2012 08:58 AM in reply to: dave.wolfe

Yeah I found it, opened the line number and <service> is greyed out and locked.

so I exported the data, unlocked the worksheet then changed the service 

relocked the worksheet and saved it.

Imported the modified worksheet and nothing happened.

 

I must be doing something wrong.

An education isn't how much you have committed to memory, or even how much you know. It's being able to differentiate between what you know and what you don't.
-------------------------------------
"Do or do not... there is no try"
Master Yoda.
*Expert Elite*
dave.wolfe
Posts: 659
Registered: ‎12-04-2009
Message 4 of 7 (558 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-03-2012 09:00 AM in reply to: JohnHolder

Can you post a screenshot of the view of your data manager?

Dave Wolfe
Isaiah 57:15

ECAD, Inc.
Tips and Tricks on our blog: Process Design, from the Outside

A P3D Authorized Reseller
Valued Mentor
JohnHolder
Posts: 455
Registered: ‎04-08-2010
Message 5 of 7 (555 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-03-2012 09:04 AM in reply to: dave.wolfe

Here is the screen shot.

 

I still have some untagged lines that I need to fix.

 

edit

 

1001 - RS

200# - RR

8001 - Wa

An education isn't how much you have committed to memory, or even how much you know. It's being able to differentiate between what you know and what you don't.
-------------------------------------
"Do or do not... there is no try"
Master Yoda.
Product Support
Dan.Scales
Posts: 298
Registered: ‎03-05-2010
Message 6 of 7 (510 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-05-2012 06:45 AM in reply to: JohnHolder

HI,

 

If you select "Pipe Lines" from the list you can Export the active node, make the changes to the Service and then import those changes.

 

Note the Service field is not grayed out in this view:

 

service.png

 

It is also possible to make changes directly in the Data Manager.

 

 

Thanks,

Dan



Dan Scales
Valued Mentor
JohnHolder
Posts: 455
Registered: ‎04-08-2010
Message 7 of 7 (489 Views)

Re: Service Acquisition on pipe run components

10-05-2012 12:31 PM in reply to: Dan.Scales

I see! 

 

I went one lvl too deep into the pipe lines.

 

Thanks.

An education isn't how much you have committed to memory, or even how much you know. It's being able to differentiate between what you know and what you don't.
-------------------------------------
"Do or do not... there is no try"
Master Yoda.

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

New AutoCAD Plant 3D Category!

The AutoCAD Plant 3D forum has moved into it's very own category page, and can no longer be found within the Additional Product Forums.

Ask the Community