AutoCAD Map 3D General

Reply
Active Contributor
Posts: 41
Registered: ‎03-25-2008
Message 1 of 7 (477 Views)

labels missing in rotated viewports

477 Views, 6 Replies
06-13-2012 07:23 AM

Using Map 2013.

It seems that when a viewport is rotated more that 45 degrees in paperspace, the labels disappear.

Has anyone else had this problem?

 

________________________________

   Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Service Pack 3 (2600.xpsp_sp3_gdr.111025-1629)
           Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: LENOVO
       System Model: 6075CTO
               BIOS: Lenovo ThinkCentre BIOS Ver 2RKT38.0
          Processor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E4500  @ 2.20GHz (2 CPUs)
             Memory: 3062MB RAM
          Page File: 494MB used, 5501MB available
        Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
     DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode

__________________________________________

Alicia
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,514
Registered: ‎06-29-2007
Message 2 of 7 (468 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-13-2012 03:14 PM in reply to: amm30165

Hi,

 

can you give us more details?

  • What datasource do you use?
  • Are the "labels" you mentioned labels of any loaded gis-data or just text-objects (plan AutoCAD TEXT or MTEXT)?
  • Have you rotated the viewport or twisted the view within the viewport? (and what happens if you try the other way of these two possibilities)

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Contributor
Posts: 41
Registered: ‎03-25-2008
Message 3 of 7 (459 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-14-2012 06:45 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

Thanks for the reply.

I use mapwspace task pane display manager to connect the shp files and style and label using feature label expressions. 

I usually try present any maps with north oriented straight up but occasionally have to rotate a viewport (in paperspace).  I have noticed that the feature labels disappear when the viewport is rotated or if I click into the modelspace of the viewport and use dview - twist to get a rotation.  I no longer use the latter method since simply rotating the viewport itself is much simpler.

I was surprised that the feature  labels disappeared.

Also, if I rotate the viewport back to it's original north straight up on the paper, the labels reappear.

It usually takes a rotation of more thatn 30-45 degrees when the labels disappear.

Alicia
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,514
Registered: ‎06-29-2007
Message 4 of 7 (456 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-14-2012 07:25 AM in reply to: amm30165

Hi,

 

Check the attachment. I created a video showing that my labels work as I suggested they should do.

If you see anything what I'm doing in another way (I know that I don't rotate my viewport), let me know or try it by yourself if my way works on your system.

 

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Contributor
Posts: 41
Registered: ‎03-25-2008
Message 5 of 7 (448 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-14-2012 01:27 PM in reply to: Alfred.NESWADBA

Alfred,

Thanks for the suggestion and attached video in your reply. What I had done was the same type of data connect and styling; only the rotation method differed.  There is always more than one way to do most any task.

I used your method and got the same results.  As I rotated the view, the lines and labels got very chunky looking, like large pixels then when I stopped the rotation, the labels were gone.

It seems like maybe my computer cannot keep up with the process.

Alicia
Product Support
phil_borycens
Posts: 166
Registered: ‎10-25-2011
Message 6 of 7 (434 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-18-2012 11:50 AM in reply to: amm30165

Hi Alicia,

 

I did some testing on a polygon shapefile, trying a DVIEW - TWIST at angles of 10, 15, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, and 60 (it didn't take too long :manhappy:) and my labels were always maintained. Attached is a screenshot of the highest angle I tested (60 degrees) -- the labels are starting to become hard to read, but they still display.

 

DVIEW in Viewports.PNG

 

Hopefully with the tips from the other users and some settings tweaking on your end you are able to solve this issue. Thanks!



Phil Borycens
Active Contributor
Posts: 41
Registered: ‎03-25-2008
Message 7 of 7 (431 Views)

Re: labels missing in rotated viewports

06-18-2012 12:36 PM in reply to: phil_borycens

I have tried 3 methods: dview-twist, the wheel and simply rotating a viewport.  The result was the same with each method; the labels disappeared completely at around 45 degrees, clockwise or counter-clockwise rotation.

 

I will post a reply if the issue resolves itself when I get a new computer and the try the 64-bit Map 3D 2013.

 

Many thanks to all who offered suggestions!

Alicia

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Welcome to the new Autodesk Community!
If this is your first visit, click here to get started and make the most of the Community. Let us know what you think of the new experience in the Community Feedback Forum.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community