AutoCAD Map 3D General

Reply
Active Member
alloverbyheli
Posts: 6
Registered: ‎05-08-2013
Message 1 of 14 (6,270 Views)
Accepted Solution

export to shp file in 2014

6270 Views, 13 Replies
05-08-2013 12:46 PM

Hi There,

   I have just updated to Map3D 2014 and work in 2D Drafting Workspace.  In 2013, the export button was located in the Map Drafting tab, Map Output panel.  In earlier versions it was under output tab as map 3d export.  However, its position in 2014 from 2013 has been replace by a "To FDO Connection".  In help, it directs me to the older location of under the output tab - map data transfer - map 3d output, however this does not seem to exist.  The only panels I have there are Plot and Export to DWF/PDF, no map data transfer.  I can find it if I switch to Map Drafting Workspace in the Map Drafting pulldown - inport/export - export, or if I use the command "mapexport", but from both it only asks where and what to name the file and what type (shp, tab, etc), and then the routine stops and goes back to the drawing instead of opening the dialog to select objects, etc.  Can anyone confirm if this is a bug or how to fix please?  Some of my clients insist on shp files.

Chris Sawyer
Flight Planning - CGG, Airborne Acquisition Division (Toronto)
*Expert Elite*
Murph
Posts: 1,919
Registered: ‎11-13-2006
Message 2 of 14 (6,255 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-08-2013 04:20 PM in reply to: alloverbyheli

I haven't installed 2014 yet and it may be this weekend before I get  GOOD connection to d/l and install. But I'll ask around and see if there is an know issue or workaround.

Murph
Supportting the troops daily.
Distinguished Contributor
nkg2
Posts: 110
Registered: ‎11-20-2008
Message 3 of 14 (6,249 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-08-2013 06:11 PM in reply to: alloverbyheli

That is messed up!?!?  I suspect that a hotfix or service pack is coming already and hopefully soon.   I tried using help, and it says that button that you are used to should be in planning and analysis>output tab>map data transfer panel>Map3d Export but it is not on mine either.   If you have not done so, I would log a service request ASAP.   In the meantime, can your clients accept SDF?

Autodesk 2015 Infrastructure Design Suite - Premium
Windows 7 Professional, x64, Intel Xeon W3350 3.07GHz, 12GB Ram, NVidia Quadro 4000
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,865
Registered: ‎06-29-2007
Message 4 of 14 (6,247 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-08-2013 10:24 PM in reply to: alloverbyheli

Hi,

 

>> but from both it only asks where and what to name the file and what type (shp, tab, etc),

>> and then the routine stops

There is a problem with the file PROVIDERS.XML, change your file (make a backup before) to the one I attached here and restart AutoCAD Map3D.

The file is stored here (Win7):

C:\Program Files\Autodesk\Autodesk AutoCAD Map 3D 2014\bin\FDO

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
alloverbyheli
Posts: 6
Registered: ‎05-08-2013
Message 5 of 14 (6,217 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-09-2013 02:52 PM in reply to: alloverbyheli

Thanks Alfred, I was away from the office today, but will switch out that file first thing tomorrow and will post the results.  I see someone else was having similar problems with importing shp files which is something I need to be able to do as well, but to be honest haven't gotten around to trying yet since the upgrade.  I will try to import one before switching that file to see if I have that problem as well, and then after the new file.  Will post that result as well.

Chris Sawyer
Flight Planning - CGG, Airborne Acquisition Division (Toronto)
Active Member
alloverbyheli
Posts: 6
Registered: ‎05-08-2013
Message 6 of 14 (6,206 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-10-2013 04:27 AM in reply to: alloverbyheli

Wonderful Alfred.  Thank you very much.  I checked and confirmed that import was coming up with an error as well.  I replaced that file and both import and export work as normal now.

 

Chris Sawyer
Flight Planning - CGG, Airborne Acquisition Division (Toronto)
*Expert Elite*
DarrenP
Posts: 7,156
Registered: ‎09-13-2007
Message 7 of 14 (6,185 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-13-2013 06:51 AM in reply to: alloverbyheli
Contributor
andram-teco
Posts: 16
Registered: ‎05-21-2010
Message 8 of 14 (6,141 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-14-2013 12:42 PM in reply to: Alfred.NESWADBA

I tried replacing the providers.xml file. It fixed the import problem, but I'm still not seeing the export button on the ribbon, either in Map 2014 or Civil 3D 2014.

 

Any other ideas?

 

EDIT: A kinda-sorta nevermind: MAPEXPORT works. I don't mind typing it in, but having a button on the Ribbon would still be nice . . .

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,865
Registered: ‎06-29-2007
Message 9 of 14 (6,134 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-14-2013 12:59 PM in reply to: andram-teco

Hi,

 

>> [...] but I'm still not seeing the export button on the ribbon [...]

They have changed this part of the menu, confirmed. If you want to have the menu structured in another way you have the choice to do your own customizations. For menu use command _CUI and reconfigure or make your own ribbon.

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Contributor
tulio.paz
Posts: 18
Registered: ‎03-16-2012
Message 10 of 14 (6,107 Views)

Re: export to shp file in 2014

05-16-2013 07:04 AM in reply to: alloverbyheli

Could you attach a picture of where is this button export to SDF, SHP, among others?

 

Grateful

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community