AutoCAD Map 3D General

Reply
Member
jkcpc
Posts: 5
Registered: ‎07-14-2011
Message 1 of 17 (1,260 Views)

No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

1260 Views, 16 Replies
07-18-2011 11:30 AM

I've just done a fresh install of AutoCAD Map 3D 2012 64-bit version F.51.0.0 on two different machines that had never had Autodesk products on them before. One is running Windows Server 2008 R2 Standard 6.1.7600. The other has Windows Server 2008 Standard, 6.0.6002. We are still awaiting new license numbers, so they are running the 30-day trial. I'm a new Autodesk user but a pretty experienced GIS guy.

 

Right out of the box, the Ribbon does not appear in any of the predefined non-classic workspaces. Both of the RIBBON and RIBBONCLOSE commands result in "Unknown command" messages, even though those two commands are among the choices presented by autocomplete once I've typed as far as RIB. The MENUBAR 1 command produces a menubar with only the Express menu. In the Map Classic Workspace, I get the full File/Edit/Insert/etc. menubar, and no ribbon, which is probably normal.

 

This is the state of things after fresh installations on two different machines. Am I missing something? I can probably live without the ribbon anyway, and stay in the classic workspace, but the tutorials and documentation refer to the ribbon often.

*Expert Elite*
antoniovinci
Posts: 1,593
Registered: ‎06-03-2011
Message 2 of 17 (1,251 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

07-18-2011 01:20 PM in reply to: jkcpc

Are you sure that you installed the newest version of .NET Framework available in the Microsoft site..?

Member
jkcpc
Posts: 5
Registered: ‎07-14-2011
Message 3 of 17 (1,249 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

07-18-2011 01:58 PM in reply to: antoniovinci

Yes, both machines already had "Microsoft .NET Framework 4 Client Profile" and "Microsoft .NET Framework 4 Extended" in the list of installed programs before I installed Map 3D. I've just run the latest .NET Framework 4 installer again on one of the machines to repair the installation, and after that, Map 3D still behaves the same (no ribbon, and 'Unknown command "RIBBON"').

Active Member
danpiciorus
Posts: 6
Registered: ‎09-06-2011
Message 4 of 17 (1,124 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 01:42 AM in reply to: jkcpc

Have you solve the problem? Because I do have exactly the same issue!

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,880
Registered: ‎06-29-2007
Message 5 of 17 (1,120 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 03:26 AM in reply to: danpiciorus

Hi,

 

>> Both of the RIBBON and RIBBONCLOSE commands result in "Unknown command" messages

That brings me to the assumtion, that either the installation was not completed or the user-specific directories are not prepared correctly or last-but-not-least not all support-paths are set (or invalid).

To verify the support-paths, start the command _OPTIONS, change to tab "files" and compare the items with that:



Warning: this screenshot is for german Win7/Map3D ... so the directory deu (for "deutsch"/german) will have another name on your OS, also in the first path the name "alfred" has to be changed to your login-name/your local OS-profile-directory.

 

 

>> The MENUBAR 1 command produces a menubar with only the Express menu

That could be a result of missing/wrong support-paths or an invalid menu/cui loaded. For that try command _MENU and locate/select this file:

C:\Users\alfred\appdata\roaming\autodesk\autocad map 3d 2012\r18.2\deu\support\map.cuix

...also exchange "alfred" to your name!

Do you have now more menu-items?

 

Let's know the results of comparing the paths and what happened when loading the menu!

 

Good luck, - alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
danpiciorus
Posts: 6
Registered: ‎09-06-2011
Message 6 of 17 (1,114 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 04:09 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

I have compared the paths, and I found them similar. So unfortunately we still have the problem.

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,880
Registered: ‎06-29-2007
Message 7 of 17 (1,111 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 04:53 AM in reply to: danpiciorus

Hi,

 

if the paths are similar to my one and the command _RIBBON fails with "unknown command" my next step would be to do a repair install from Map3D.

 

Sorry, - alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
danpiciorus
Posts: 6
Registered: ‎09-06-2011
Message 8 of 17 (1,110 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 05:03 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

Thx for the posts anyway!

Member
jkcpc
Posts: 5
Registered: ‎07-14-2011
Message 9 of 17 (1,098 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-06-2011 09:15 AM in reply to: danpiciorus

Sorry I can't help you much either. I did run uninstall/reinstall it, and then repair install, and it was still behaving the same. Then I had other things I needed to work on, and a week later I loaded Map 3D again and the ribbon was magically working fine. Can't recall if and when I did any rebooting in the midst of all that. Good luck and let us know if you find a more clearcut solution than I did.

Product Support
NateMoore
Posts: 100
Registered: ‎04-25-2008
Message 10 of 17 (1,080 Views)

Re: No ribbon in Map 3D 2012 64bit new install

09-07-2011 12:13 PM in reply to: jkcpc

I've seen this, and have been trying to pin it down as well.  By any chance did you install from the Infrastructure Suite?



Nate Moore, GISP
Geospatial Premium Support Specialist
Global Services
Autodesk, Sarl

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community