AutoCAD Map 3D General Discussion

Reply
Active Contributor
mkaandorp
Posts: 42
Registered: ‎02-03-2010
Message 1 of 10 (9,756 Views)

Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

9756 Views, 9 Replies
06-11-2010 12:36 AM

Insert Image, selected  .ecw file (image)

With properties of image -> Misc -> Transparency Color, Select -> Pick a Color on the Image -> OK

The memory grows to 1,8 gb and then gives Fatal Error, Out of Memory, Shutting Down.

Only AutoCAD crashes, system is not shutting down.

Tried with and without /3GB  switch and there was almost no cpu usage.

 

How to solve this problem?

 

 

AUtoCAD MAP 3D 2011 + Raster Design

Windows XP 32, 4 GB

 

 

Marco Kaandorp

Distinguished Contributor
cjneper
Posts: 127
Registered: ‎11-13-2006
Message 2 of 10 (9,738 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

06-11-2010 12:44 PM in reply to: mkaandorp

Every year I point out the severe limitations of Map and Raster Design when it comes to image handling, and every year I hear that memory utilization is a priority and will be addressed in the next release.  Does that answer your question?

 

Active Contributor
mkaandorp
Posts: 42
Registered: ‎02-03-2010
Message 3 of 10 (9,649 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

07-02-2010 12:23 AM in reply to: cjneper

Memory

Each time Memory goes to 1,9 GB and then got FATAL ERROR: Out of memory-shutting down.

This happens when opening drawings.

 

I heared AutoCAD 2010 and 2011 don't support swapping ...???

 

/3GB switch is no option. Then we get BSOD.

 

 

XP pro, 32, 4GB, FX1800

 

 

Marco

Valued Mentor
tzzzzoddhepworth4253
Posts: 474
Registered: ‎05-10-2010
Message 4 of 10 (9,634 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

07-02-2010 08:57 PM in reply to: mkaandorp

Part of the issue that you're likely running into is that Autodesk products - C3D and Map3D especially - want large blocks of contiguous memory.  XP is notorious for "fragmenting" the memory - you could have a lot of free RAM, but with small files "thrown here and there," so that while you might have 60% free resources, it's not in a large block.  This is what Peter Funk explained at AU2009.  I'd strongly suggest Win7 - Its letting me work on some amazingly large files that crashes my XP box.

Member
hbikker
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2010
Message 5 of 10 (9,220 Views)

Hatching >>Out of memory

09-24-2010 01:57 AM in reply to: mkaandorp

We have the same problem ( boot.ini>3Gb>>Missing Hall.dll or BSOD ! 

Dit you find any other sugerstions/ solutions so far) ?

 

(2 machines with XP pro SP3 4 GIG ,HP compact DC5700)

 

Herbert

Valued Contributor
Gary_Braun
Posts: 100
Registered: ‎09-25-2007
Message 6 of 10 (9,203 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

09-24-2010 10:59 AM in reply to: mkaandorp

I once contacted Adesk support for regarding similar problems, here is part of their response:

In the end, as raster data is not native to AutoCAD, we've always had some issues in working with it.  The workaround that we typically suggest in these cases is to "pre" process the images in some image-editing software (like Photoshop, PaintShop Pro, etc.).

Seriously, Photoshop them first?  If Raster is not a native format then why am I paying so much on subscription to keep my Raster Design licenses active each year?  They really need to get raster handling dealt with properly.

Member
hbikker
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2010
Message 7 of 10 (9,172 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down/ Hatching

09-27-2010 06:08 AM in reply to: Gary_Braun

Our Solutions for this problem:

In ACAD LT2010 Type in cmd line  HPQUICKPREVIEW and set option =OFF.

 

After changing the standard setting into "off" the error disapeared immediately ! and the hatching process was a lot faster then before. Then I tried this on 3 machines, with the same result :smileyhappy:  Everybody Happy

 

Kind Regards,

 

Herbert Bikker.

 

ICT department Polybouw Aluminium B.V.

 

 

Distinguished Contributor
cjneper
Posts: 127
Registered: ‎11-13-2006
Message 8 of 10 (9,165 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down/ Hatching

09-27-2010 09:05 AM in reply to: hbikker

the HPQUICKPREVIEW command must be an Autocad Lite only command?

 

I don't see that anywhere in Map.

 

Member
hbikker
Posts: 3
Registered: ‎09-24-2010
Message 9 of 10 (9,163 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

09-27-2010 09:32 AM in reply to: mkaandorp

Not special acad 2010 LT:

May bee this is helping you.

http://autodesk.blogs.com/between_the_lines/2010/04/autocad-2011-feature-tips-tricks-10-new-hatch-ti...

 

 

Kind Regards Herbert Bikker

 

Distinguished Contributor
cjneper
Posts: 127
Registered: ‎11-13-2006
Message 10 of 10 (9,161 Views)

Re: Fatal Error, Out of memory, Shutting down.

09-27-2010 09:36 AM in reply to: hbikker

My fault.  I was in Map 2010.  That is a new variable for 2011.

 

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community