AutoCAD Map 3D General Discussion

AutoCAD Map 3D General Discussion

Reply
Distinguished Contributor
Wanderer-MOTD
Posts: 204
Registered: ‎03-04-2004
Message 1 of 10 (13,674 Views)

FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

13674 Views, 9 Replies
05-19-2004 11:42 AM
I just installed map 05.
when I try to run the program, I get the error FATAL ERROR: unable to load acdb resource files
I had this problem with vanilla 2005, but, I don't know exactly what it was that needed to be fixed.

I believe it is a path setting in the enviroment variables section of Systems. I know I am not the only one to have experienced this problem, but, I am getting no help elsewhere, does anybody know how I can fix this!?!!?!?!?

win XP, admin rights
here is the variable path for your perusal
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SystemRoot%\system32\nls;%SystemRoot%\system32\nls\ENGLISH;C:\Program Files\Common Files\Autodesk Shared;C:\Program Files\Autodesk Map 3D 2005;C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Autodesk\Autodesk Map 3D 2005
Melanie Perry
***not all those who wander are lost***
http://AUGI.com/Surveys
http://MistressOfTheDorkness.blogspot.com

My defunct profiles:
http://forums.autodesk.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/651859
http://forums.autodesk.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/644095
Distinguished Contributor
Wanderer-MOTD
Posts: 204
Registered: ‎03-04-2004
Message 2 of 10 (13,674 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

05-21-2004 01:12 PM in reply to: Wanderer-MOTD
Okay, we still don't know what the cause of this was, but, I will post the solution.
I had to copy the acdb16.dll and acdb16enures.dll files from the common files autodesk shared folder into the map program folder, and now she is working just fine.
(the environment variable path setting is pointing to the shared files, just isn't recognizing it for some reason.)
Melanie Perry
***not all those who wander are lost***
http://AUGI.com/Surveys
http://MistressOfTheDorkness.blogspot.com

My defunct profiles:
http://forums.autodesk.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/651859
http://forums.autodesk.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/644095
Active Contributor
tomdillenbeck
Posts: 34
Registered: ‎07-01-2004
Message 3 of 10 (13,674 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

07-01-2004 05:16 PM in reply to: Wanderer-MOTD
I had the same problem installing Architectural Desktop 2005 and AutoCAD 2005. Thanks to this message, I'm able to get it running.

Thanks.
*melanie stone
Message 4 of 10 (13,674 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

07-15-2004 06:55 AM in reply to: Wanderer-MOTD
Well, glad that my misery was of help to someone. :smileywink: Just for the record, I never did get MAP installed on another PC, ended up breaking down and putting vanilla 05 on it. That stinks. "tomdillenbeck" wrote in message news:221153.1088727438499.JavaMail.jive@jiveforum1... > I had the same problem installing Architectural Desktop 2005 and AutoCAD 2005. Thanks to this message, I'm able to get it running. > > Thanks.
New Member
kairamr
Posts: 1
Registered: ‎12-05-2008
Message 5 of 10 (13,674 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

12-05-2008 08:17 AM in reply to: Wanderer-MOTD
Dear wanderer,
I am trying to open a dwg file on my desktop( ACAD 2006) as a url. The file is accessible but I get this 'FATAL ERROR: Unable to load acdb resource file'. In your reply dated May21, 2004 you mentioned that the two files 'acdb16.dll and acdb16enures.dll' needed to be copied to some where else. Where would I copy them to if I don't have a specific folder like the map program folder in your case.
Could you please forward me details of your post of your solution?

Thanks
Raj
Valued Contributor
mlouis
Posts: 59
Registered: ‎12-21-2008
Message 6 of 10 (13,674 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

12-22-2008 10:30 PM in reply to: Wanderer-MOTD
When you get tired of the FATAL ERRORS....you must decided to "repair or reinstall".
You ask yourself...well....which one is better? If you DO NOT want to redo the activation code....and you DO NOT want to re-activate your program.

THEN YOU HAVE NO CHOICE....REPAIR!!!

Go to "Add/Remove Program" in the Control Panals...searched for the AutoCAD program.....clicked the uninstall button...and chose "REPAIR".

Now it should work. And...if it still ERRORS....then YOU HAVE NO CHOICE...REINSTALL!!!
New Member
jbsha
Posts: 1
Registered: ‎08-15-2013
Message 7 of 10 (2,919 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

08-15-2013 08:38 PM in reply to: Wanderer-MOTD

i have also same problem please replay me

New Member
kachhumns07
Posts: 2
Registered: ‎04-26-2014
Message 8 of 10 (770 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

04-26-2014 02:57 AM in reply to: Wanderer-MOTD
 
New Member
kachhumns07
Posts: 2
Registered: ‎04-26-2014
Message 9 of 10 (769 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

04-26-2014 03:00 AM in reply to: kachhumns07

i have also same prblm

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,962
Registered: ‎06-29-2007
Message 10 of 10 (741 Views)

Re: FATAL ERROR: unable to load acdb resource files

04-27-2014 01:48 AM in reply to: kachhumns07

Hi,

 

>> i have also same prblm

Using Map3D 2005? Windows XP as operating system?

If yes ... what have you tried from the above suggestions?

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.