AutoCAD Map 3D Developer

Reply
New Member
Huggy
Posts: 2
Registered: ‎07-31-2012
Message 1 of 9 (729 Views)

VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

729 Views, 8 Replies
08-03-2012 02:01 AM

Hello,

on vba, ODRecord.AttachTo(plineobj.ObjectID32) doenst work. plineobj.ObjectID32 is i.e. 47, I think thats not correct. I think, the thisdrawing.Utility.ObjectId32ToObjectIdString gets the right ID. But how can I use this ID with AttachTo ?

 

Software:

AutoCad Map 3D 2013, Windows 7, both 64 bit

ADN Support Specialist
Partha.Sarkar
Posts: 543
Registered: ‎06-09-2009
Message 2 of 9 (712 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

08-05-2012 09:51 PM in reply to: Huggy

Hi Huggy,


Could you try using ODRecord.AttachTo(plineobj.ObjectID) instead ?

 

Does it help ?



Partha Sarkar
Developer Technical Services
Autodesk Developer Network

New Member
Huggy
Posts: 2
Registered: ‎07-31-2012
Message 3 of 9 (712 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

08-05-2012 10:03 PM in reply to: Partha.Sarkar

No, that doesnt works. Error on compiling.

objectid.jpg

 

VBA-Version is 6.5, is this the correct version for 64 bit?

 

ADN Support Specialist
Partha.Sarkar
Posts: 543
Registered: ‎06-09-2009
Message 4 of 9 (699 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

08-05-2012 11:42 PM in reply to: Huggy

Hi,

 

I don't have VBA installed right now on my Map 3D 2013 64 bit version. You can download the correct version from the link below -


http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=12715668&linkID=9240618


In the past I have seen some issues in using VBA on 64 bit Map 3D running on 64 bit OS and at times you might see inconsistent behavior. If you have any chance to migrate to VB.NET instead, I would suggest you to consider the same.

 

And the following might be useful info to you :

 

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=770215

 

Thanks,


 



Partha Sarkar
Developer Technical Services
Autodesk Developer Network

*Expert Elite*
norman.yuan
Posts: 965
Registered: ‎04-27-2009
Message 5 of 9 (669 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

08-13-2012 06:42 AM in reply to: Huggy

I also tried with my Acad Map 2012 64-bit. No, it did not work. That means, for 64-bit Acad Map, the Map COM API (contained in AcMapVbApi.dll/tlb) is broken and useless, at least in terms of ObjectData related APIs (Has Autodesk ever mentioned that Acad Map COM API would be broken in 64-bit, other than generally claiming VBA would be problematic in 64-bit Acad?).

Valued Mentor
gluckett
Posts: 368
Registered: ‎10-10-2003
Message 6 of 9 (486 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

04-01-2013 01:05 PM in reply to: Huggy

Hi, having the same issue with the line:

 

oRecord1.AttachTo (ent.ObjectId)

 

vba_map2013_64bit.png

 

Can do everything else (read object data, attach databases, even digitize new blocks) but can't attach object data with VBA.

 

This is an old project and don't have the time to migrate to .NET yet, but may have to if this doesn't get sorted.

 

thanks all!

 

gordon

 

*Expert Elite*
norman.yuan
Posts: 965
Registered: ‎04-27-2009
Message 7 of 9 (468 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

04-03-2013 06:51 AM in reply to: gluckett

Well, with 64-bit VBA being built into AutoCAD 2014, we may be able to hold our breath to see if this will be back to work again when AutoCAD Map 2014 comes out in next a few days (or weeks)?

Valued Mentor
gluckett
Posts: 368
Registered: ‎10-10-2003
Message 8 of 9 (465 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

04-03-2013 07:37 AM in reply to: Huggy

This VBA Object Data connect bug was a bit of a show-stopper in my project.

 

I have already started moving over to .NET and the cumbersome  BlockTableRecord and DatabaseServices API that is found in there...yuck.

 

 

 

 

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,893
Registered: ‎06-29-2007
Message 9 of 9 (406 Views)

Re: VBA 64 bit: ODRecord.AttachTo doesnt work

05-28-2013 11:31 AM in reply to: Partha.Sarkar

Hi,

 

>> I don't have VBA installed right now on my Map 3D 2013 64 bit version

It's not a question of VBA, it's a defect signature in the AttachTo function (in COM-API) which wants a Integer as parameter for ObjectID.

 

Entity.ObjectID returns a LONG value

attachTo function needs a INTEGER value

...and you can't use the Entity.ObjectID32 workaround as this returns invalid numbers

 

All tested now with Map3D 2014 German 64bit

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community