AutoCAD MEP General

Reply
Distinguished Contributor
EricLouria
Posts: 139
Registered: ‎05-12-2004
Message 1 of 11 (1,359 Views)
Accepted Solution

Flow Arrow Size

1359 Views, 10 Replies
02-15-2012 10:45 AM

When we have a (mech) pipe, we can have autocad (mep) show us the direction of flow in that pipe and we can change the direction in that pipe. My question is can we change the size of the tiny arrow so we don't have to use the label command to bring in a label that looks like an arrow?

*Expert Elite*
pendean
Posts: 21,804
Registered: ‎11-06-2003
Message 2 of 11 (1,341 Views)

Re: Flow Arrow Size

02-15-2012 03:13 PM in reply to: EricLouria

The MEP forum is here: http://forums.autodesk.com/t5/AutoCAD-MEP/bd-p/61

Dean Saadallah Blog | Facebook | Google+ | Twitter | PINS
Active Contributor
dallasn
Posts: 33
Registered: ‎08-31-2010
Message 3 of 11 (1,313 Views)

Re: Flow Arrow Size

02-16-2012 05:37 PM in reply to: EricLouria

The flow arrows are associative, so they will change size with the scale of the drawing. I think they are sized just about right for that use.

 

You can still change their scale or replace them with your own label curve /block from within the style manager.

 

Manage --> Style Manager --> + Document Object --> +Label Curve Styles

 

If you click on one of the included Flow arrows, you will see that they have a "paper size" of 2", you can change them to what ever you want.

 

You will also see that in the options box you can change from the 'Use Flow/Run Arrows'  radio button to a number of different options, the top one being 'Use Block graphics' where you can tell AutoCad to use your own custom block.

In that case, I wouldn't modify one of the included Flow Arrows, but would make a Custom one.

 

Keep in mind that this change is only for the current file.  You would have to make this change in your template file and or use the style manager to drag and drop your custom settings to other drawings.

 

*Expert Elite*
Keith.Brown
Posts: 1,088
Registered: ‎03-13-2008
Message 4 of 11 (1,278 Views)

Re: Flow Arrow Size

02-24-2012 04:49 PM in reply to: EricLouria

When you go into the style manager->Documentation Objects->Label Curve Styles choose the label curve style that you want to use.  Then in the right side of the style manager under the Label Style Annotation Tab you will see a section called Flow Arrow Graphics.  Here you can chose from a list of predifined graphics.  If you chose the dropdown, you will see that you can also choose a user defined arrow which is essentially just a block.  You can use either the previous method or this one, they will both get you the same results.  I prefer to use the method I just outlined only because it is in the flow arrow section.  Both methods will work equally well.


Keith Brown AutoCAD MEP BLOG | RSS Feed
AutoCAD MEP 2014 | Revit 2014 | EastCoast CAD/CAM V6.1 | Visual Studio 2013
────────────────────────────────────
⁞|⁞ Please use Mark Solutions!.Accept as Solution and Give Kudos!Give Kudos as appropriate. Thank you!
Distinguished Contributor
CADmonkey_UK_Building_Services
Posts: 109
Registered: ‎01-15-2009
Message 5 of 11 (1,256 Views)

Re: Flow Arrow Size

02-29-2012 05:52 PM in reply to: EricLouria

I don't know the answer but at least I understood the question!

 

You don't want to use Flow Labels, you want the Flow Indicators to be bigger and presumably plotable.

 

 

Distinguished Contributor
EricLouria
Posts: 139
Registered: ‎05-12-2004
Message 6 of 11 (1,156 Views)

Re: Flow Arrow Size

05-22-2012 08:13 AM in reply to: CADmonkey_UK_Building_Services

Thanks CadMonkey for understanding the question. You are correct I'm not trying to change the size of a Arrow Label placed in a pipe I'm try to use the flow direction indicators as my flow arrows and yes I want to plot them. I would appear that most misunderstood my question. I thought It pretty clear.

Active Contributor
dallasn
Posts: 33
Registered: ‎08-31-2010
Message 7 of 11 (1,153 Views)

Re: Flow Arrow Size

05-22-2012 10:44 AM in reply to: EricLouria

I guess im still not understanding the "flow arrow' you are refering to.

Can you (or cadMonkey) please pst a screen capture of a pipe showing the 'flow arrow' you are refering to?

*Expert Elite*
Keith.Brown
Posts: 1,088
Registered: ‎03-13-2008
Message 8 of 11 (1,145 Views)

Re: Flow Arrow Size

05-22-2012 01:51 PM in reply to: EricLouria

EricLouria wrote:

When we have a (mech) pipe, we can have autocad (mep) show us the direction of flow in that pipe and we can change the direction in that pipe. My question is can we change the size of the tiny arrow so we don't have to use the label command to bring in a label that looks like an arrow?



No you cannot.  The flow indicators do not plot nor they can be resized.  That is what the flow arrows are for.  Every piece of pipe has a flow indicator on it in the center of the pipe.  If you want this functionality, Turn on labels when drawing pipe and set your label to be a flow arrow.  It is the EXACT same functionality as a flow indicator but now you can control the size and how it plots.  There are no extra steps involved.  You do not need to use the label command, the labels will autoadd to the pipe.  If you want to turn them off then freeze the layer they are added to. 

 

EricLouria wrote:

 

"I would appear that most misunderstood my question. I thought It pretty clear."

 

 

 

Its not that I didnt understand your original question, I didnt understand why you asked it or why you would want to even do that.  The labels have much more functionality and can be auto populated the same as the flow indicators.  The flow indicators are exactly what they appear to be.  They are indicators ONLY. THEY DO NOT PLOT, THEY DO NOT RESIZE, THEY INDICATE FLOW DIRECTION.

 

 

flow vs arrow.jpg

 

 

I dont see a difference between the two other than the color and size and shape.  That can all be controled EXACTLY by changing the style of the label.

 

 


Keith Brown AutoCAD MEP BLOG | RSS Feed
AutoCAD MEP 2014 | Revit 2014 | EastCoast CAD/CAM V6.1 | Visual Studio 2013
────────────────────────────────────
⁞|⁞ Please use Mark Solutions!.Accept as Solution and Give Kudos!Give Kudos as appropriate. Thank you!
Distinguished Contributor
EricLouria
Posts: 139
Registered: ‎05-12-2004
Message 9 of 11 (1,130 Views)

Re: Flow Arrow Size

05-23-2012 07:29 AM in reply to: Keith.Brown

Thanks for the info Keith, I just thought I would let you know that flow indicators appear to be plottable on my computer. Attached is a PDF I made after I tested it by plottting a hard copy first.

Distinguished Contributor
CADmonkey_UK_Building_Services
Posts: 109
Registered: ‎01-15-2009
Message 10 of 11 (1,125 Views)

Re: Flow Arrow Size

05-23-2012 09:17 AM in reply to: EricLouria

The reason you can do this is down to the settings for this layer:

 

G-Risr-Std-Nplt

 

It's usually set to 'non plotting' and is also usually off and frozen. Yours isn't.

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

New AutoCAD MEP Category!

The AutoCAD MEP forum has moved into it's very own category page, and can no longer be found within the Additional Product Forums.

Ask the Community