AutoCAD Land Desktop

Reply
Active Member
smbutala
Posts: 8
Registered: ‎08-29-2005
Message 1 of 7 (1,524 Views)

How to Calculate Volume between two surfaces?

1524 Views, 6 Replies
04-13-2006 07:51 AM
Hallo:

I am trying to calculate volume of a landfill (Airspace). I have contours of bottom plane and top plane. Anybody can please help me how to calculate volumes using Land Desktop?

Thanks in advance
*Don Reichle
Message 2 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

04-13-2006 08:53 AM in reply to: smbutala
Hey smbutala;

To calculate the cubic yards (or meters) produce by this landfill you would
require two Surfaces - Built in Terrain Model Explorer. Usually they are
expressed as Existing Ground (the native terrain prior to construction
activities), and Finish Grade (the user-designed area that produces the
Cut/Fill quantities).

You might spend some time at this site for these regards;
http://tinyurl.com/khqvu

And I would suggest that you access the Land Desktop Help also for your
benefit in handling this (and many more) situation(s) you might find
yourself in.

When you need further answers after your own study, come back and we will
help you figure out alternatives.

--
Don Reichle
"The only thing worse
than training your staff,
and having them leave is -
not training your staff,
and having them stay."
Courtesy Graphics Solution Providers
----------------------------------------------------------
LDT-2K4
AMD Athlon 64 3200+ 2.2GHz
XPPro 32bit SP2
1GB RAM
Nvidia GeForce FX 5200 128MB
WD 36GB Raptor



wrote in message news:5141985@discussion.autodesk.com...
Hallo:

I am trying to calculate volume of a landfill (Airspace). I have contours of
bottom plane and top plane. Anybody can please help me how to calculate
volumes using Land Desktop?

Thanks in advance
Valued Contributor
ddgrips
Posts: 77
Registered: ‎03-31-2006
Message 3 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

04-13-2006 09:00 AM in reply to: smbutala
read the help file about using the "grid" method.
It is easiest and accurate.
Active Member
smbutala
Posts: 8
Registered: ‎08-29-2005
Message 4 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

04-13-2006 09:05 AM in reply to: smbutala
thanks guys..
*Don Reichle
Message 5 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

04-13-2006 09:50 AM in reply to: smbutala
IMHO - that would be the least accurate also.

Composite is my "mainstay". Especially since one of it's "benefits" is to
help point out "vertical data" issues.

See the threads regarding them here;
http://tinyurl.com/nvam6

And of course there are differing opinions expressed there.

I've always found that due to the large differences I found by comparing the
three method's numbers against each other in my past, it made far more sense
to use the Composite - as it was usually the most accurate once compared
with the numbers produced by actual Grading operations.

My $1.98 - inflation has an impact everywhere. :-)

--
Don Reichle
"The only thing worse
than training your staff,
and having them leave is -
not training your staff,
and having them stay."
Courtesy Graphics Solution Providers
----------------------------------------------------------
LDT-2K4
AMD Athlon 64 3200+ 2.2GHz
XPPro 32bit SP2
1GB RAM
Nvidia GeForce FX 5200 128MB
WD 36GB Raptor



wrote in message
news:5142145@discussion.autodesk.com...
read the help file about using the "grid" method.
It is easiest and accurate.
Valued Contributor
blueyedixie
Posts: 67
Registered: ‎07-28-2005
Message 6 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

05-18-2006 11:13 AM in reply to: smbutala
im assumeing that that is the same thing i need to do to calculate volume of dirt moved from original site to finished site, not to familier with land desktop how would i do this.
*Don Reichle
Message 7 of 7 (1,524 Views)

Re: How to Calculate Volume between two surfaces?

05-18-2006 09:14 PM in reply to: smbutala
Not to start over again Dixie, but you could follow the steps that have been
laid out for you in the other thread - measuring volume.

I'm going to lay on you the same thing I did there;

This is found in Help under the following Title;
Calculating Composite Volumes

Use the Composite method to calculate volumes both for a defined stratum and
parcels within the area of that stratum. For more information about the
Composite method, see Using the Composite Method.

--------------------------------------------------------------------------------

Related topics

Defining a Stratum
Changing the Composite Volume Settings
Calculating Total Site Volumes Using the Composite Method
Calculating Parcel Volumes Using the Composite Method

Look up those four Blue Underlined Titles, and that should get you started
with understanding what you're attempting to handle - all by yourself.

HTH

--
Don Reichle
"The only thing worse
than training your staff,
and having them leave is -
not training your staff,
and having them stay."
Courtesy Graphics Solution Providers
----------------------------------------------------------
LDT/CD-2K4
AMD Athlon 64 X2 Dual 2.01GHz
XPPro 32bit SP2
2GB RAM
Dual WD800JD Hard Drives - 149GB Nvidia Stripe
Nvidia Quadro FX 1300 128MB
Dual ViewSonic 19-inch VA902b monitors


wrote in message news:5179388@discussion.autodesk.com...
im assumeing that that is the same thing i need to do to calculate volume of
dirt moved from original site to finished site, not to familier with land
desktop how would i do this.

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community