AutoCAD Civil 3D - Stormwater

Reply
Contributor
mvdillman
Posts: 11
Registered: ‎11-27-2012
Message 1 of 7 (174 Views)

Flooding Nodes

174 Views, 6 Replies
11-30-2012 07:44 AM

I have trying to run lift station simulations and my calculation nodes are always flooding. They don't flood in real life so what could be a problem?

 

Set up is attached.  untitled.JPG

Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,086
Registered: ‎01-07-2011
Message 2 of 7 (163 Views)

Re: Flooding Nodes

11-30-2012 09:44 AM in reply to: mvdillman

Did you attach the file? Maybe we can look at it later.

Capture.JPG

Fred Ernst, PE
C3D 2015
Ernst Engineering
www.ernstengineering.com
Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,086
Registered: ‎01-07-2011
Message 3 of 7 (152 Views)

Re: Flooding Nodes

12-01-2012 06:51 AM in reply to: mvdillman

I see your problem. This poor junction never had a chance at a meaningful life with its surcharge elevation set to its invert elevation. :smileysad:

 

Capture.JPG

Fred Ernst, PE
C3D 2015
Ernst Engineering
www.ernstengineering.com
Contributor
mvdillman
Posts: 11
Registered: ‎11-27-2012
Message 4 of 7 (136 Views)

Re: Flooding Nodes

12-03-2012 08:20 AM in reply to: mvdillman

You just happened to get a version I saved where I was trying anything and everything to get it fixed.  I always have the surcharge to at least the rim elevation.. Still doesn't work though...

Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,086
Registered: ‎01-07-2011
Message 5 of 7 (130 Views)

Re: Flooding Nodes

12-03-2012 09:31 AM in reply to: mvdillman

I ran it for a little while...

 

Check that you are using the correct pump curves. That's a big pump. You are trying to stuff a lot of flow up that 3" force main.

 

 

 

jjCapture.JPG

 

 

Capture5.JPG

jjj

 

 

jjj

Fred Ernst, PE
C3D 2015
Ernst Engineering
www.ernstengineering.com
Contributor
mvdillman
Posts: 11
Registered: ‎11-27-2012
Message 6 of 7 (126 Views)

Re: Flooding Nodes

12-03-2012 11:09 AM in reply to: mvdillman

The main is a 12".  I duplicated a lot of the force mains so their properties were the same. Regardless, with a 12" it still floods at the node following the pumps...

Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,086
Registered: ‎01-07-2011
Message 7 of 7 (120 Views)

Re: Flooding Nodes

12-03-2012 12:37 PM in reply to: mvdillman

That file you supplied for us to look at has a 3" force main coming out of Junction 29. Sounds like you are changing things around quite a bit now...?

 

You may want to do a thorough QC on this model. There may be other links that are suppose to be 12" that are 3" like this, etc. that are choking off flow.

 

There are other problems with this model. There are many surcharge elevations that are set at or below the junctions invert elevation.

 

Check the correct pump curves are in place, etc.

 

A thorough QC is in order.

Fred Ernst, PE
C3D 2015
Ernst Engineering
www.ernstengineering.com

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs