AutoCAD Civil 3D General

Reply
Active Contributor
dankoss
Posts: 26
Registered: ‎10-10-2012
Message 1 of 14 (450 Views)
Accepted Solution

Plotting a Symbol Over a Line

450 Views, 13 Replies
11-01-2012 10:28 AM

Hi Everybody,

 

I'm having trouble plotting a symbol over a line. For example, I'm doing a corner record and need to put our symbol for a set pipe on the corner of the property line. Our symbol for a pipe is just an open circle. I want to put the circle on the corner and do not want the the property line to be shown inside that circle. Essentially I want to make it look like I trimmed the line inside the circle but I want to leave the line intact so there is no gap in the boundary. What is the way to do something like this?

 

Thanks

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,780
Registered: ‎05-21-2003
Message 2 of 14 (447 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-01-2012 10:40 AM in reply to: dankoss

I create a wipeout and put it under the symbol but above the lines. You can't create a circular wipeout. So create a polygon with numerous sides that just fits around your symbol, I use 20 sides for mine, then create a wipeout by polyline and select the polygon. Use draw order to move it below the symbol. You'll also want to make the frame of the wipeout a no-plot color. You could turn the frames on and off but I find that to be troublesome because it turns the frames off for all the raster images.

 

Since you'll want this to happen all the time. Make the wipeout part of your block. I also have a block called WipeoutCircle that I can insert as needed.

 

Allen

Active Contributor
dankoss
Posts: 26
Registered: ‎10-10-2012
Message 3 of 14 (441 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-01-2012 11:16 AM in reply to: AllenJessup

Thanks for the reply, that's exactly what I needed.

Valued Contributor
PatrickManson
Posts: 67
Registered: ‎09-21-2004
Message 4 of 14 (421 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-01-2012 12:38 PM in reply to: dankoss

Another option is that if you are plotting using viewports, you give your block an elevation higher than the linework, and then right click on your viewport - shade plot - hidden, and when you plot the line inside your block will not display.....

Contributor
fautodesk
Posts: 21
Registered: ‎12-09-2009
Message 5 of 14 (412 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-01-2012 01:57 PM in reply to: dankoss

You can also change your label style for the line to include the "_wipeout_circle" block. I believe this block is included OTB. This will automatically add the circle with the wipeout to the beginning and/or end of your line.

*Expert Elite*
BrianHailey
Posts: 2,749
Registered: ‎04-27-2005
Message 6 of 14 (403 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-01-2012 02:23 PM in reply to: fautodesk

fautodesk wrote:

You can also change your label style for the line to include the "_wipeout_circle" block. I believe this block is included OTB. This will automatically add the circle with the wipeout to the beginning and/or end of your line.


Hey! Look at that! I never even noticed that block in there! That will come in handy for sure!

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,780
Registered: ‎05-21-2003
Message 7 of 14 (366 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-05-2012 05:39 AM in reply to: fautodesk

I hadn't notice that either. I've been using my own for years. Even the same name, minus the undrebar (_).

 

Allen

*Expert Elite*
troma
Posts: 2,519
Registered: ‎05-21-2008
Message 8 of 14 (344 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-06-2012 07:29 AM in reply to: fautodesk

Where is that block?

Thanks.


Credit where credit is due! Give kudos or accept as solution whenever you can.

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,780
Registered: ‎05-21-2003
Message 9 of 14 (338 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-06-2012 07:38 AM in reply to: troma

It looks like it's included in the OOTB templates. If you started your template from one of those, you should be able to Insert a block called _Wipeout Circle. If not, you can extract it from a template and include it in yours.

 

woc.PNG

 

If you need to mask an area that is not circular but elliptical. You can change the scaling of the block to produce an ellipse. You can also produce wipeouts of any shape yourself and make them blocks.

 

Allen

 

 

Contributor
fautodesk
Posts: 21
Registered: ‎12-09-2009
Message 10 of 14 (336 Views)

Re: Plotting a Symbol Over a Line

11-06-2012 07:42 AM in reply to: troma

Your general line label styles allow you to add blocks as part of the style. You will need to add a block to the style, change the name to suit your taste, then select block name under where it says 'block'. It will open a pulldown menu where you can select from blocks in your drawing. I have attached pics to help.

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs