AutoCAD Civil 3D General

Reply
Active Contributor
najeebcad
Posts: 38
Registered: ‎07-15-2011
Message 1 of 14 (4,657 Views)
Accepted Solution

How to create the surface form contour & extract points from on it

4657 Views, 13 Replies
07-28-2011 03:56 PM

Hi,

 

I would like to create surface from contours and extract points (with value) from on it

 

I had contours in my drawing; each major and minor contours are single polyline with elevation (Z value).

 

If I create surface form CONTOUR, some polylines (major or minor) are not included in to surface.

After the creation of surface, I tried to erase the existing contour lines (Polyline) from drawing but the surface will be disappearing.

 

If I create the surface from ''DRAWING OBJECTS'', I'm not able to select the polylines (attachment 01)



Please advice

 

Thank you

Najeeb

Valued Contributor
Adam_Farnsworth
Posts: 82
Registered: ‎10-27-2010
Message 2 of 14 (4,651 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-28-2011 04:07 PM in reply to: najeebcad

If I create surface form CONTOUR, some polylines (major or minor) are not included in to surface.



Is it possible that all the contours were included, but your surface style had an large interval that didn't display all the contours?  (as in they're part of the definition, just not shown on the screen)

 

If you change the contour interval to a smaller spacing, do they appear?

Windows 7 x 64
ATI Radeon HD 5700 Series
12 GB Ram
i7 920 @ 2.67 GHz
Civil 3D 2011, 2010, 2009 and occasionally 2008 still (unfortunantly)
Active Contributor
najeebcad
Posts: 38
Registered: ‎07-15-2011
Message 3 of 14 (4,646 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-28-2011 04:34 PM in reply to: Adam_Farnsworth

Yes, now I found my mistake, :smileysad:

 

I tried to erase the existing contour lines (Polyline) from drawing but the surface is disappearing. Do I need to keep these polylines in drawing ?

 

regards

najeeb

Valued Contributor
Adam_Farnsworth
Posts: 82
Registered: ‎10-27-2010
Message 4 of 14 (4,642 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-28-2011 04:41 PM in reply to: najeebcad

I believe if you right click on the name of the surface in your Toolspace, you can select Create Snapshot that will keep it as it is.

 

But I would recommend not deleting those lines.  Instead I would have a file dedicated to just the Existing Ground Surface (where you would keep the polylines), and then use the data shortcut to bring it into any file that you need.

Windows 7 x 64
ATI Radeon HD 5700 Series
12 GB Ram
i7 920 @ 2.67 GHz
Civil 3D 2011, 2010, 2009 and occasionally 2008 still (unfortunantly)
Active Contributor
najeebcad
Posts: 38
Registered: ‎07-15-2011
Message 5 of 14 (4,638 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-28-2011 05:05 PM in reply to: Adam_Farnsworth

Adam, thanks for  your quick reply

 

One more thing, how about the points extracting from contours ?

 

regards

najeeb

Valued Contributor
Adam_Farnsworth
Posts: 82
Registered: ‎10-27-2010
Message 6 of 14 (4,634 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-28-2011 05:12 PM in reply to: najeebcad

I'm not sure what you mean by "extracting points," but it is possible to create points using the surface.  Here's a picture how.  I'm not sure if you'd want Random Points, or On Grid, but I'm sure you can play with both to figure out what you need.

 

Points From Surface.png

Windows 7 x 64
ATI Radeon HD 5700 Series
12 GB Ram
i7 920 @ 2.67 GHz
Civil 3D 2011, 2010, 2009 and occasionally 2008 still (unfortunantly)
Active Contributor
najeebcad
Posts: 38
Registered: ‎07-15-2011
Message 7 of 14 (4,620 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

07-29-2011 12:15 AM in reply to: Adam_Farnsworth

Thanks Adam, Just need this.

New Member
nicolasmayfield
Posts: 1
Registered: ‎11-21-2012
Message 8 of 14 (3,520 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

11-21-2012 11:10 AM in reply to: najeebcad

test

Intel i7 3.4 ghz
16 GB Ram
120 GB SSD

AutoCAD Civil 3D 2012
*Expert Elite*
BrianHailey
Posts: 2,748
Registered: ‎04-27-2005
Message 9 of 14 (3,502 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

11-21-2012 03:46 PM in reply to: najeebcad

If you are adding contour data to a surface, make sure you read this first: http://civil3dplus.wordpress.com/2011/08/13/adding-contours-to-a-surface-youre-doing-it-wrong/ 

Active Contributor
gjcbachman
Posts: 42
Registered: ‎11-17-2010
Message 10 of 14 (2,617 Views)

Re: How to create the surface form contour & extract points from on it

06-24-2013 01:41 PM in reply to: BrianHailey

Brian, I read your Blog and it is very helpful.  My problem is I have a site that is very flat and has a lot of closed polylines for contours.  Instead of making them closed it is trying to connect them together.  I used the attached settings when adding the contours and still got the attached results.  I've tried many other settings with about the same results.

 

Any ideas would be appreciated.

Lisa

Windows 7 x 64
Intel i7-4770 CPu @ 3.40 GHz
24 GB RAM
NVIDIA Quadro K2000D
Civil 3D 2015

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs