AutoCAD Civil 3D General

Reply
Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 1 of 13 (617 Views)

Foreslope & Backslope Subassemblies

617 Views, 12 Replies
05-19-2013 04:23 PM

Hello all,

 

I am building my first corridor within C3D 2014 (heavy Terramodel user) and I have hit a snag.  Typicals call out what is required for my foreslope and backslopes (see attachment) but I cannot for the life of me figure out how to achieve this with the standard subassemblies.

 

Basically, I am looking to create a shape that creates a foreslope at -4:1 for 4' if in a cut and then daylights to surface at 6:1, 4:1, 3:1 & 2:1, depending on depth of cut OR if the foreslope is in a fill at 4' it needs to be a 6:1 (rather than 4:1) then daylighting to surface at -6:1, -4:1, -3:1 & -2:1 (again, depending on depth of fill).

 

I have looked into SAC, but am completely lost on where to begin there.  I believe the answer is within the conditional cut or fill SA's, but no luck on a successful batch of them.  Any suggestions are helpful.

 

Thanks,

Garrett

 

(thanks to Partha.Sarkar for pointing me to the correct forum)

Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 2 of 13 (589 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-19-2013 11:18 PM in reply to: garrett.wynne

Update:

 

I have the conditions for the foreslope working properly now.

 

I cannot get any conditions to work for the backslope besides the first one I create after the foreslope

I.e. 6:1 = cut of 0' to 4' works, but once get deeper as shown on the typical the other conditions are not kicking in.

 

See attachment.

 

Thank you in advance.

Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,007
Registered: ‎01-07-2011
Message 3 of 13 (568 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 05:29 AM in reply to: garrett.wynne

Do you have all the Targets set?

 

Remember, every time you add one of those Conditional Cut/Fill subassemblies you have to set the ground Target for it.

Ernst Engineering
Fred Ernst, PE
C3D 2014 SP1
W7x64; i7 8gb; Radeon HD 5700
www.ernstengineering.com
Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 4 of 13 (542 Views)

Re: Foreslope

05-20-2013 07:43 AM in reply to: fcernst
Thanks, yes the targets are set. Last night I was able to get the cut condition to work. Still nothing on the fill. I'll post a picture soon.

Sent from my BlackBerry 10 smartphone on the Verizon Wireless 4G LTE network.
Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,007
Registered: ‎01-07-2011
Message 5 of 13 (533 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 08:20 AM in reply to: garrett.wynne

What did you have to do to get it to work?

Ernst Engineering
Fred Ernst, PE
C3D 2014 SP1
W7x64; i7 8gb; Radeon HD 5700
www.ernstengineering.com
Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 6 of 13 (526 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 08:58 AM in reply to: fcernst

Here is a picture of what I finally got working last night at 1:30am for my cut condtion :smileyindifferent:.  I don't know why I cannot have one condition (IF cut at SG Shoulder, then slope at 4:1 4' and figure backslope based on depth), but it's working.

 

Fill is partially working.  3:1 & 2:1's are not working.  Do I need some type of shape at the end of my first fill condtion (IF fill at SG Shoulder 1-9999' then fill to surface at slope based on depth)?

 

I have tried the fill scenario like the cut with no complete success.

 

Getting clues by fidgeting around the program, just not the right answer.

Valued Mentor
fcernst
Posts: 1,007
Registered: ‎01-07-2011
Message 7 of 13 (514 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 09:05 AM in reply to: garrett.wynne

Daylight General itself can provide up to three backslope conditions as a function of depth.

 

You have four conditions typical so you would still need to add one Condtional Cut and Fill

Ernst Engineering
Fred Ernst, PE
C3D 2014 SP1
W7x64; i7 8gb; Radeon HD 5700
www.ernstengineering.com
Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 8 of 13 (510 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 09:09 AM in reply to: fcernst

I will try that with a condtion for a fill between 0 - 3' for a 6:1, and use the daylight general for the rest and see what happens.  thanks.

Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 9 of 13 (500 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-20-2013 09:36 AM in reply to: garrett.wynne

I am not sure if that way is creating a conflict, but now I am down to a 6:1 fill slope only.  I made two conditions for my fill: 

If depth of fill is 0' - 3' daylight at a -6:1

If depth of fill is 3' - 9999' daylight at Daylight General (or Standard)...I tried both but no success

 

Contributor
Posts: 18
Registered: ‎05-02-2012
Message 10 of 13 (422 Views)

Re: Foreslope & Backslope Subassemblies

05-21-2013 07:05 AM in reply to: garrett.wynne

Unfortunately I had to switch to back to Terramodel to finish this project.  I am still looking for help with this subassembly if anyone would care to take a look.

 

Thanks

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Welcome to the new Autodesk Community!
If this is your first visit, click here to get started and make the most of the Community. Let us know what you think of the new experience in the Community Feedback Forum.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs