AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Mentor
autoMick
Posts: 231
Registered: ‎07-19-2012
Message 1 of 6 (215 Views)
Accepted Solution

Create and label points with chainage along a polyline

215 Views, 5 Replies
05-20-2014 11:08 PM

Hi, I have polyline for which I want to create a number of points at equal intervals (as well as a few specific locations). I then want to export the points to Excel with the x,y coordinates as well as the chainage distances from.

I've tried creating an alignment and then using create points/measure at to create the points - works well. But I'm stuck on how to add the chainage distance into the point descriptions How do I do it?

Thanks

- Mick

Infrastructure Design Suite Premium 2014
Self-built i7-3930K, 16Gb RAM, P9X79 m/board
SSD(system), HDD(data), Win7Pro64, Quadro K4000
*Expert Elite*
Jeff_M
Posts: 4,211
Registered: ‎07-22-2003
Message 2 of 6 (179 Views)

Re: Create and label points with chainage along a polyline

05-21-2014 06:07 AM in reply to: autoMick

autoMick wrote:

 But I'm stuck on how to add the chainage distance into the point descriptions How do I do it?

Thanks

- Mick


In the Create Points settings, Points Creation->Prompt for Descriptions=Automatic-Object

 

This will add the alignment name and station to the point's description.

5-21-2014 6-06-56 AM.png

Jeff_M, also a frequent Swamper
Mentor
autoMick
Posts: 231
Registered: ‎07-19-2012
Message 3 of 6 (160 Views)

Re: Create and label points with chainage along a polyline

05-21-2014 04:53 PM in reply to: Jeff_M

Thanks Jeff, that does it - so simple!

Is it possible to customise the automatic description? I get points labelled as CL-1 450.344, whereas I'd like to get rid of the CL-1 prefix and convert the chainage to km instead of m (with less decimals)... The work around that I have now is just to export to excel then clean it up there, but it would be nice to get the output directly for c3d

Regards

- Mick

Infrastructure Design Suite Premium 2014
Self-built i7-3930K, 16Gb RAM, P9X79 m/board
SSD(system), HDD(data), Win7Pro64, Quadro K4000
*Expert Elite*
Joe-Bouza
Posts: 4,783
Registered: ‎12-15-2008
Message 4 of 6 (157 Views)

Re: Create and label points with chainage along a polyline

05-21-2014 04:58 PM in reply to: autoMick

No garauntee but thet label composer probably has settings for that

Thank you

Joseph D. Bouza, P.E. (one of 'THOSE' People) Civil 3D 2012 & 2013
HP Z210 Workstation
Intel Xeon CPU E31240 @ 3.30 Hz
12 GB Ram


Note: Its all Resistentialism, so keep calm and carry on

64 Bit Win7 OS
*Expert Elite*
Jeff_M
Posts: 4,211
Registered: ‎07-22-2003
Message 5 of 6 (148 Views)

Re: Create and label points with chainage along a polyline

05-21-2014 05:04 PM in reply to: autoMick

I don't know of any way to affect the Automatic Description...it uses the Alignment Name & Station/Chainage. To chnage the staion units, set the drawing's ambient setting for Station to kilometer. To remove the Alignment name you should be able to use the method I outline here: http://forums.autodesk.com/t5/AutoCAD-Civil-3D-General/Edit-Point-Descriptions/td-p/5046776/jump-to/...

Jeff_M, also a frequent Swamper
Mentor
autoMick
Posts: 231
Registered: ‎07-19-2012
Message 6 of 6 (140 Views)

Re: Create and label points with chainage along a polyline

05-21-2014 09:37 PM in reply to: Jeff_M

Thanks - that helps heaps... I think I'm all sorted out now.

Regards

- Mick

Infrastructure Design Suite Premium 2014
Self-built i7-3930K, 16Gb RAM, P9X79 m/board
SSD(system), HDD(data), Win7Pro64, Quadro K4000

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs