AutoCAD Civil 3D General Discussion

Reply
Employee
hgohel
Posts: 266
Registered: ‎05-17-2006
Message 11 of 49 (3,920 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-03-2010 04:25 PM in reply to: tfboles

@tfboles

 

Thank you for your feedback.  Please note that my comments about the graphics card were directed to the original poster (@civildja) whose card isn't marked as certified.  The Quadro series, in general, is supported and the FX580, in particular, is supported.  Certain drivers may be better than others, but the card is supported.

 

We are very interested in tracking down this issue about Civil3D/AutoCAD not responding that has been reported, but one that we haven't been able to nail down.  Any specific information on how to reproduce would be appreciated.

 

Himanshu Gohel
Autodesk, Inc
*Expert Elite*
Neilw
Posts: 2,222
Registered: ‎09-04-2006
Message 12 of 49 (3,919 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-03-2010 04:27 PM in reply to: tfboles

Before you start throwing money at your machine you will want to do your due diligence and troubleshoot the problem. Does the behvior occur on other machines with similar hardware and OSl? Is it the file? Is it your default template? Have you tried a fresh install? Have you tried using a default Autocad profile? Is it your Antivirus? Is it your network?

Neil Wilson (a.k.a. neilw)
Infrastructure Suite/C3D 2013, LDT 2004, Power Civil v8i SS1
WIN 7 64 PRO
HP Pavillion h8xt, i7 2600, 12 GB
RADEON 6450, 1 GB
http://www.sec-landmgt.com
Employee
Matt.Anderson
Posts: 2,909
Registered: ‎05-13-2005
Message 13 of 49 (3,907 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-03-2010 08:01 PM in reply to: hgohel

Check your Hardware Events to see if something is misfiring.  For example, my Nvidia card for the past few days would drag the entire system down.  Turned out the NView graphics driver (not needed) crashed - locking up the system (it was a brand new updated driver)

 

Turning off NView eliminated the problem.  

 

Another item - depending on the card - a clean install of the video card driver may be warranted.  That is uninstall the prior Nvidia driver completely - returning the machine down to plain old VGA before reinstalling the new driver.

 

 

Matthew Anderson, PE
Product Manager
*Expert Elite*
Neilw
Posts: 2,222
Registered: ‎09-04-2006
Message 14 of 49 (3,903 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-03-2010 10:09 PM in reply to: hgohel

A sure test would be to borrow a video adapter from another machine or elsewhere and see if it helps. Even your onboard video would be worth trying. If it helps then you know it is the video adapter.

Neil Wilson (a.k.a. neilw)
Infrastructure Suite/C3D 2013, LDT 2004, Power Civil v8i SS1
WIN 7 64 PRO
HP Pavillion h8xt, i7 2600, 12 GB
RADEON 6450, 1 GB
http://www.sec-landmgt.com
Distinguished Contributor
omc-usnr
Posts: 621
Registered: ‎04-25-2007
Message 15 of 49 (3,886 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-04-2010 09:00 AM in reply to: civildja

In the cad managers forum, Dean Saadalah had this to say:

 

 

Re: Windows 7 and Autocad 2011 - Questions
09-03-2010 07:14 AM in reply to: namssurt

Honestly, turning off WIn7's Aero Scheme seems to solve a lot more problems for so many users it's worth doing first, along with turning off UAC of course, and toning down R2011:
- Turn off the modeless layer palette: use the old Layer dialog box (set LAYERDLGMODE to 0)
- Turn off any palette transparency.
- Turn off SelectionCycling, SC button at bottom of screen
- Turn off Hardware Acceleration within AutoCAD, icon on the lower right near workspace and toolbar lock.
- Set hpdlgmode to 1  and/ or hpquickpreview to off.
- Change rollovertips to 0 (off)
- Set qpmode to 0 (off)
- Set SHOWLAYERUSAGE to 0 (off).

Maybe even turning the ribbon off by picking a classic workspace as a lst resort.

--
Dean Saadallah

http://LTisACAD.blogspot.com

 

 

I'd check some of these & see if they help.

 

Reid

*Expert Elite*
neilyj
Posts: 3,691
Registered: ‎08-01-2008
Message 16 of 49 (3,867 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-05-2010 12:24 PM in reply to: civildja

"@civildja, @neilyj:

 

When this "not responding" issue occurs (besides the time when you're scrolling), what actions/commands are you running?  Is it a CPU-intensive task like rebuilding a corridor, or are does this happen even when the application is idle?

 

What do you typically do when this occurs?  Do you wait?  Does Civil 3D start responding again?  Do you kill the task?  I've seen another post here where the poster said that simply invoking the Task Manager seems to bring Civil 3D to life again.  Have you noticed anything like that?"

 

@hgohel

 

The "not responding" issue can occur anytime and I typically will kill the process after about 30 secs - simply invoking the task manager doesn't make a difference. I have noticed it apparently occuring after an autosave. I have also copied my project to the C: drive to try and isolate any potential nertwork issues but the same not responding still occurred. It never seems to generate an errors report which is a bit annying when trying to troubleshoot.

 

On some occasions, "Not Responding" appears in the title bar but after 10 or 15 secs the program starts again - generally on starting the program.

 

I'll endeavour to note what I was doing when it inevitably occurs again

neilyj
(No connection with Autodesk other than using the products in the real world)


IDSP Premium 2015 (mainly Civil 3D 2015 UKIE & Infraworks with some limited 3ds Max Design)
Win 7 Pro x64, 240Gb SSD, 1Tb HDD
32Gb Ram Intel Xeon CPU E5-2650 v2 @ 2.6GHz (32 CPUs), ~2.6GHz
NVIDIA Quadro K4000, Dual 27" Monitor, Dell T5610
*Expert Elite*
Neilw
Posts: 2,222
Registered: ‎09-04-2006
Message 17 of 49 (3,865 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-05-2010 12:55 PM in reply to: neilyj

One suggestion is to load FileMon which is a utility that lists file read & write activity in real time for your operatiion system. It can reveal when the OS gets hung on a file such a  a missing font or if the Antivirus is scanning something. Do a web search for FILEMON.

Neil Wilson (a.k.a. neilw)
Infrastructure Suite/C3D 2013, LDT 2004, Power Civil v8i SS1
WIN 7 64 PRO
HP Pavillion h8xt, i7 2600, 12 GB
RADEON 6450, 1 GB
http://www.sec-landmgt.com
Active Member
tfboles
Posts: 9
Registered: ‎06-23-2008
Message 18 of 49 (3,836 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

09-07-2010 07:33 AM in reply to: hgohel

I have process monitor installed (filemon no longer available).

Problem is I have no idea what it may mean.

When acad hangs there are numerous "NAME NOT FOUND"   results.

Contributor
Bugpop
Posts: 12
Registered: ‎01-27-2009
Message 19 of 49 (3,546 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

10-26-2010 11:15 AM in reply to: civildja

I also have the same problem.

 

Windows 7 x64 Professional

Intil Core i7 920

12 GB RAM

ATI FireGL V7700 w/ 512MB GDDR4 RAM

 

AutoCAD 2011 x64 English Version 2 with Layer Manager Hotfix

Civil 3D 2011 x64 English Version 2

 

We were using the Certified 8.634.0.0000 driver up until a week ago when we decided to try the 8.773.0.0000 driver.  I don't see that it did anything label the video card as uncertified.

 

If I am working in a drawing and need to do a regen, both AutoCAD and Civil 3D will often stop responding for about 60 to 90 seconds.  Sometimes it will only be 20 seconds or up to 10 minutes.  If it takes longer than 20 minutes I will terminate the process, but that has only happened in a few instances.

 

I can recreate the problem by opening any drawing and inserting a aerial SID image.  Zooming out and zooming in to an area outside of the boundary of the image will cause AutoCAD to regen and stop responding.  Zooming to extents will force a regen and cause AutoCAD to stop responding.  Zooming into a small area on the Aerial will again cause AutoCAD to stop responding.

 

This is not to say that Aerial Images cause the problem, it's just that I know I can recreate it consistently in that manner.  I have started new drawings from scratch that have caused this problem after throwing in a few lines, panning and zooming, a regen is all it takes to make it stop responding.  What is it doing?

 

We have completed a full uninstall and installation of both AutoCAD 2011 and Civil 3D 2011

We have completely uninstalled and reinstalled all ATI software and drivers

 

Loading files is also unusually slow.  If I have opened two files, it takes an unusual amount of time to go from one file to the other.

 

I managed to force Civil 3D 2011 to get stuck on a long one, it took nearly 10 minutes to resolve.  I opened a fresh instance of Civil 3D and opened several files. I have 5 DWG files opened in this case.  It's a survey with an attached Aerial and to force the problem I zoomed in/out, panned around.  I executed a regenall and it stopped responding.  I have attached screenshots.  I also have the problem details shown below.

 

 

 

Description:

A problem caused this program to stop interacting with Windows.

 

Problem signature:

Problem Event Name: AppHangB1

Application Name: acad.exe

Application Version: 24.1.116.0

Application Timestamp: 4c7c49e2

Hang Signature: 569e

Hang Type: 256

OS Version: 6.1.7600.2.0.0.256.48

Locale ID: 1033

Additional Hang Signature 1: 569e49a9f9d308698bf2e93f6a9fb300

Additional Hang Signature 2: 24d5

Additional Hang Signature 3: 24d59b00c026ab0fc31ba37f8b238d69

Additional Hang Signature 4: 569e

Additional Hang Signature 5: 569e49a9f9d308698bf2e93f6a9fb300

Additional Hang Signature 6: 24d5

Additional Hang Signature 7: 24d59b00c026ab0fc31ba37f8b238d69

 

Read our privacy statement online:

 

http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0409

If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:

C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt

New Member
micahnsmith
Posts: 1
Registered: ‎11-02-2010
Message 20 of 49 (3,449 Views)

Re: Civil 3D 2011 runs slow and likes to "not respond"

11-02-2010 01:25 PM in reply to: civildja

I am having a similar issue. We bought this computer specifically to run Civil 3D:

 

Windows 7 x64

Intel Core i7 CPU, 860 @ 2.8GHz (8 Processors)

NVIDIA Quadro FX 3800, with driver: 8.17.0012.5912 (approved)

8 Gb Ram

 

The program does not respond due to several things:

  • Auto Saving or saving
  • Sometimes just opening a file
  • regenerating or editing a surface
  • 3d orbiting a surface

What is the issue here?



 

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs