AutoCAD Civil 3D General

Reply
Member
stevejames5886
Posts: 5
Registered: ‎01-30-2012
Message 1 of 6 (152 Views)

2D lines from points

152 Views, 5 Replies
02-28-2013 10:33 AM

How do I draw 2D lines from points?  What setting do I need to change?  I want to drawin glines using the node as a grip but I do not want them to have z coordinates.

 

Thanks

 

*Expert Elite*
troma
Posts: 2,519
Registered: ‎05-21-2008
Message 2 of 6 (149 Views)

Re: 2D lines from points

02-28-2013 10:55 AM in reply to: stevejames5886

If you are talking about just drawing manually, try setting the OSNAPZ sysvar.  (I can't remember if it is 0 or 1, but the opposite of whatever it is currently set at!)


Credit where credit is due! Give kudos or accept as solution whenever you can.

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,772
Registered: ‎05-21-2003
Message 3 of 6 (131 Views)

Re: 2D lines from points

02-28-2013 11:58 AM in reply to: stevejames5886

OSnapZ Follow the link,

 

You might also want to use OSNAPOVERRIDE

Set OSNAPOVERRIDE to 1. You then cannot pick a point that does not conform to your running osnaps.

 

Remember to set it to 0 after you finish or things might get confusing.

Distinguished Contributor
mikehathaway2942
Posts: 245
Registered: ‎10-13-2009
Message 4 of 6 (124 Views)

Re: 2D lines from points

02-28-2013 12:29 PM in reply to: stevejames5886

In your point style settings you can specifiy flatten points to elevation and specify 0 as the elevation.  This is what we do and it works great.  It doesn't change the Z value of the survey point itself it merely place thes survey point at 0 elevation.  Personally I cannot stand drawining in 3d or obtaining 3d distances when trying to obtain a simple horizontal distance.

*Expert Elite*
AllenJessup
Posts: 5,772
Registered: ‎05-21-2003
Message 5 of 6 (116 Views)

Re: 2D lines from points

02-28-2013 12:48 PM in reply to: mikehathaway2942

mikehathaway2942 wrote:

 I cannot stand drawing in 3d or obtaining 3d distances when trying to obtain a simple horizontal distance.


Until we got a 3rd party app, SmartDraft, that will give 2D dist an bearing between point even when 3D. I always used CgSList. It gives both horizontal and vertical distances as well as the slope. I wrote a macro that defaulted to points. Your method is also correct. I just wanted to point out options.

 

cgsl.png

 

 

Contributor
dseatter
Posts: 21
Registered: ‎05-09-2011
Message 6 of 6 (115 Views)

Re: 2D lines from points

02-28-2013 12:48 PM in reply to: stevejames5886

Try this.

Options - Drafting - Object Snap Options.

Check the box - Replace Z value with current elevation.

Dave Seatter, PLS
C3D 2013 SP1
Win 7 x64 Pro SP1 - 12.0 GB RAM
Intel Xeon W3530@2.8 GHz - ATI FirePro 4800
Dell T3500

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community


Civil 3D Exchange Apps

Created by the community for the community, Autodesk Exchange Apps for AutoCAD Civil 3D helps you achieve greater speed, accuracy, and automation from concept to manufacturing.

Connect with Civil 3D

Twitter

Facebook

Blogs