AutoCAD 2010/2011/2012

AutoCAD 2010/2011/2012

Reply
Member
keith.houghton
Posts: 3
Registered: ‎10-24-2012
Message 1 of 5 (1,921 Views)

Xref layers do not print correctly when hiding lines

1921 Views, 4 Replies
10-24-2012 04:25 PM

I am having an issue with plotting a drawing that includes an xref. I will do my best to explain the problem so that hopefully someone can help me. I have also included an attachment as reference.

 

I am working in AutoCAD 2010; I have a drawing that includes another drawing as an xref. The xref is on layer “0” in model space and my titleblock, annotation and viewports are in paper space (layout tab). I am using color dependent plot styles (.STB). The xref is a 3D model created with basic AutoCAD solids representing steel shapes, there are also some line segments representing the steel centerlines. The viewport is a plan view of the 3D steel model, the view is not clipped. Since the xref contains 3D objects when I print the drawing I don't want the “hidden” lines to show up, I accomplish this by setting the viewport shade plot setting to “HIDDEN”.

 

Here is the problem:

When I print the drawing the xref’s layers do not print correctly but rather take on the properties of layer “0” which has a plot style of “NORMAL” so everything prints in color and with a default lineweight. I want the xref to print using the xref’s layer properties that are defined in the .STB file. One variable that changes the outcome of the printed drawing is the viewport shade plot setting.

 

If the viewport shade plot is set to HIDDEN the xref prints using layer “0” properties (undesired) and the3D object lines are hidden (desired). See attached Viewport #1

 

If the viewport shade plot is set to AS DISPLAYED the xref prints using the xref’s layer properties (desired) but the 3D object lines are not hidden (undesired). See attached Viewport #2

 

The ONLY difference between the two viewports is the shade plot setting, there are no layer overrides and only the xref objects are affected, the objects in paper space print as expected. This only happens with an xref or block. If I bind the xref into the drawing and explode it so the objects are “live” in the drawing everything works fine. Unfortunately I need it to work correctly with an xref.

 

If I use a color dependent plot style (.CTB) where the .CTB file controls the color and lineweight I am able to achieve the desired results, unfortuneatly my company is determined to use .STB files…

 

Any ideas?

Keith Houghton
Samuel Engineering, Inc.
Sr. Structural Deisgner
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,963
Registered: ‎06-29-2007
Message 2 of 5 (1,895 Views)

Re: Xref layers do not print correctly when hiding lines

10-24-2012 11:09 PM in reply to: keith.houghton

Hi,

 

don't use hidden in that case (if I undertand it correct), Change to paperspace, select the viewport and within the property-window (<Ctrl> <1>) select "Legacy hidden" for property "Shade plot".

 

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Member
keith.houghton
Posts: 3
Registered: ‎10-24-2012
Message 3 of 5 (1,875 Views)

Re: Xref layers do not print correctly when hiding lines

10-25-2012 08:16 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

Thank you for your input but AutoCAD 2010 does not have an option for "Legacy hidden".

Keith Houghton
Samuel Engineering, Inc.
Sr. Structural Deisgner
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,963
Registered: ‎06-29-2007
Message 4 of 5 (1,849 Views)

Re: Xref layers do not print correctly when hiding lines

10-26-2012 12:19 PM in reply to: keith.houghton

Hi,

 

>> Thank you for your input but AutoCAD 2010 does not have an option for "Legacy hidden".

Sorry, you are right. Have you tried the other hide-options you have available?

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Member
keith.houghton
Posts: 3
Registered: ‎10-24-2012
Message 5 of 5 (1,821 Views)

Re: Xref layers do not print correctly when hiding lines

10-29-2012 08:26 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

Yes, they all produce the same results.

Keith Houghton
Samuel Engineering, Inc.
Sr. Structural Deisgner
Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.
Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions or visit the Installation and Licensing Forum to get help installing your software.