AutoCAD 2010/2011/2012

Reply
Mentor
JamaL9722060
Posts: 1,302
Registered: ‎04-09-2010
Message 1 of 16 (465 Views)

How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one go?

465 Views, 15 Replies
04-03-2012 01:18 PM

How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one go?

 

I wanted to print the layers of a particular drawing each in separate sheet but wondering if there might be an automated way to do so. For example, if I a particular drawing comprise 15 layers then how to print each one of these layers in a separate sheet.

 

Sure, there might be more than one way to achieve this (like controlling the “plot” feature on the “layer properties manager” but what I’m looking for is an automated way to print all the 15 layers separately in one go.

 

Thank you for the help,

 

Best

 

Jamal

 

Clip_701.jpg

 

Clip_702.jpg

 

Clip_703.jpg

----------------------------------------------------------
Jamal NUMAN, GIS and Civil Engineer, MSc
e-mail: JamaL9722060@yahoo.com
P.O.Box: 731, Ramallah, West Bank, Palestine.
----------------------------------------------------------
Software: AutoCAD 2014, AutoCAD C3D, AutoCAD M3D, Revit
Windows 7 (Ultimate 64 bits),
Firefox 20.0,
Kaspersky 2013.
*Expert Elite*
JGerth
Posts: 1,930
Registered: ‎12-05-2005
Message 2 of 16 (454 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 02:37 PM in reply to: JamaL9722060

That would take some custom programming, and frankly I can't see it being at all useful to many people,

 

Basically a routine that steps through the layer table, tuns sets 1 current and everything else off, plots, and recurses back to the page setup.  lots of ways for that to go screwy...

Mentor
JamaL9722060
Posts: 1,302
Registered: ‎04-09-2010
Message 3 of 16 (452 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 02:44 PM in reply to: JGerth

Sure, i agree with you. this is rarely needed by user. but for specific application, i wanted to check if such feature exists.

----------------------------------------------------------
Jamal NUMAN, GIS and Civil Engineer, MSc
e-mail: JamaL9722060@yahoo.com
P.O.Box: 731, Ramallah, West Bank, Palestine.
----------------------------------------------------------
Software: AutoCAD 2014, AutoCAD C3D, AutoCAD M3D, Revit
Windows 7 (Ultimate 64 bits),
Firefox 20.0,
Kaspersky 2013.
*Expert Elite*
pendean
Posts: 21,784
Registered: ‎11-06-2003
Message 4 of 16 (439 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 06:06 PM in reply to: JamaL9722060

Customization Discussion area again for what you seek, like LAYWALK though, it has it's limitations for usefulness unless you never use blocks etc:
http://forums.autodesk.com/t5/Visual-LISP-AutoLISP-and-General/bd-p/130

Dean Saadallah Blog | Facebook | Google+ | Twitter | PINS
*Expert Elite*
heinsite
Posts: 877
Registered: ‎03-15-2008
Message 5 of 16 (438 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 06:07 PM in reply to: JamaL9722060

One go, no.  Two, yes.  Highlight all of the layers and Ctrl-C copy them.  Open up a spreadsheet and Ctrl-V paste them.  Print.  Done.

 

Dave.

------------------------------------------------------
Dave Hein, P.E.
*Expert Elite*
heinsite
Posts: 877
Registered: ‎03-15-2008
Message 6 of 16 (436 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 06:09 PM in reply to: heinsite

... and I was so sure I'd beat Dean to this one too... :smileyfrustrated:

------------------------------------------------------
Dave Hein, P.E.
*Expert Elite*
pendean
Posts: 21,784
Registered: ‎11-06-2003
Message 7 of 16 (434 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 06:16 PM in reply to: heinsite

I think our friend wants to print the content of every layer: think LAYWALK with a PLOT in between each layer toggle.

 

Or he just likes to post screenshots for no reason :smileyhappy:

Dean Saadallah Blog | Facebook | Google+ | Twitter | PINS
*Expert Elite*
heinsite
Posts: 877
Registered: ‎03-15-2008
Message 8 of 16 (432 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-03-2012 06:34 PM in reply to: pendean

I was put off a bit by the screenshots at first, but I've since come to realize that it's a great tool for those who don't have english as a first language.  In the end it probably saves everyone time.

 

Dave.

------------------------------------------------------
Dave Hein, P.E.
Mentor
JamaL9722060
Posts: 1,302
Registered: ‎04-09-2010
Message 9 of 16 (416 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-04-2012 12:03 PM in reply to: heinsite

Thank you guys for the contribution.

 

I do believe that screenshots can convey what words can’t…even when I write in my first language, I do the same! My original background is in civil engineering and they taught us that our language is the drawings but not the words! The words are the tools of poet!

 

Sure, I meant to print the content of the layers but not their properties!

 

I like a phrase of a friend in a forum: “I need to work but not to workaround”…

 

Best

 

Jamal

----------------------------------------------------------
Jamal NUMAN, GIS and Civil Engineer, MSc
e-mail: JamaL9722060@yahoo.com
P.O.Box: 731, Ramallah, West Bank, Palestine.
----------------------------------------------------------
Software: AutoCAD 2014, AutoCAD C3D, AutoCAD M3D, Revit
Windows 7 (Ultimate 64 bits),
Firefox 20.0,
Kaspersky 2013.
Mentor
JamaL9722060
Posts: 1,302
Registered: ‎04-09-2010
Message 10 of 16 (411 Views)

Re: How to automatically print the layers of a drawing in separate sheets in one

04-04-2012 12:15 PM in reply to: heinsite

If this feature is not built in AutoCAD, then it is much better to print the drawing as pdf file and start printing the layers their one by one!

 

Even in the Acrobat, there is no option to print based on the layers contained in the pdf file! Thus, I needed to turn on/off to print the layers one by one

 

What do you think?

 

Best

 

Jamal

 

Clip_734.jpg

 

Clip_735.jpg

 

Clip_736.jpg

----------------------------------------------------------
Jamal NUMAN, GIS and Civil Engineer, MSc
e-mail: JamaL9722060@yahoo.com
P.O.Box: 731, Ramallah, West Bank, Palestine.
----------------------------------------------------------
Software: AutoCAD 2014, AutoCAD C3D, AutoCAD M3D, Revit
Windows 7 (Ultimate 64 bits),
Firefox 20.0,
Kaspersky 2013.

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community




Connect with AutoCAD

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube