AutoCAD 2010/2011/2012

Reply
Active Member
dengeuns
Posts: 8
Registered: ‎03-17-2013
Message 1 of 16 (306 Views)
Accepted Solution

Create a solid

306 Views, 15 Replies
03-17-2013 03:36 PM

Hello everybody!

 

I just started with Autocad and I got a problem with creating a solid. The file is attached and as you can see I managed to make the form as a Mesh but from that point I can't convert it to a solid.

 

Can someone please tell me what I am doing wrong or how I can deal with this problem.

 

Thanx!

Distinguished Contributor
imadhabash
Posts: 138
Registered: ‎08-06-2008
Message 2 of 16 (280 Views)

Re: Create a solid

03-17-2013 10:27 PM in reply to: dengeuns

 Mesh not converted because it is not closed or it self-intersects.Object cannot be converted.

 

Regards,

Please mark this as the solution if it resolves your issue.Kudos gladly accepted. ⇘
*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,867
Registered: ‎06-29-2007
Message 3 of 16 (272 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 12:08 AM in reply to: dengeuns

Hi,

 

should the object be closed or do you just want to have the shell of your surface?

For a closed object: convert the splines to polylines and make a closed polyline as a section. Then run recolve to get a solid of revolution and then you can use _SLICE to cut your object (or boxed and command _SUBTRACT).

 

HTH, - alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
dengeuns
Posts: 8
Registered: ‎03-17-2013
Message 4 of 16 (263 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 04:53 AM in reply to: dengeuns

Thanx for the reply!

 

Now I have put the splines into polylines but from that point I'm not able to join the different lines with each other. In 2005 he says that their is a problem with the UCS and that parallel to it. 

 

To awnser your question, it is indeed the intention to create a full solid.

 

 

 

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,867
Registered: ‎06-29-2007
Message 5 of 16 (249 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 05:19 AM in reply to: dengeuns

Hi,

 

you have to set the UCS to the plane you want to draw, look to my video, hope that makes it more clear.

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
dengeuns
Posts: 8
Registered: ‎03-17-2013
Message 6 of 16 (245 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 06:13 AM in reply to: dengeuns

Alfred,

 

Again thanx a lot but I think you misunderstand the purpose (Or I can’t see how you would manage it :smileyhappy:).

 

I need to make a sink similar to the one in attachment. So Just revolving that section will not be enough because the sink is asymmetric and has more like an egg shape or something like that.

 

I thought that with the first post you meant that I needed to take one of the four parts of the side of the sink an join these polylines and then revolve it (I hope that I'm a little bit clear on this but I also put it in attachment). 

 

 

 

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,867
Registered: ‎06-29-2007
Message 7 of 16 (237 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 07:22 AM in reply to: dengeuns

Hi,

 

ok, then try to use command _THICKEN (>>>details<<<) based on your surfaces.

Is that what you are looking for?

 

- alfred -

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
dengeuns
Posts: 8
Registered: ‎03-17-2013
Message 8 of 16 (234 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 07:47 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

Yes, this was one of the things that i tried to do with the surface that I created form the mesh but this gives an error:

 

"1 surface cannot be thickened with specified value.  Object intersects itself."

 

 

*Expert Elite*
Alfred.NESWADBA
Posts: 8,867
Registered: ‎06-29-2007
Message 9 of 16 (231 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 07:53 AM in reply to: dengeuns

Hi,

 

Which one of those in your drawing, I just tried one and that worked.

 

- alfr

-------------------------------------------------------------------------
Alfred NESWADBA
Ingenieur Studio HOLLAUS ... www.hollaus.at
-------------------------------------------------------------------------
Active Member
dengeuns
Posts: 8
Registered: ‎03-17-2013
Message 10 of 16 (230 Views)

Re: Create a solid

03-18-2013 08:27 AM in reply to: Alfred.NESWADBA

I've tried them all.... I have also redowloaded the original file and started from those meshes, I folow these steps.

 

 

1. _THICKEN

2. Convert selected object to faceted 3D solids or surfaces 

3. Specify thickness <0.0000>: 12

You are not logged in.

Log into access your profile, ask and answer questions, share ideas and more. Haven't signed up yet? Register

Announcements
Are you familiar with the Autodesk Expert Elites? The Expert Elite program is made up of customers that help other customers by sharing knowledge and exemplifying an engaging style of collaboration. To learn more, please visit our Expert Elite website.

Need installation help?

Start with some of our most frequented solutions to get help installing your software.

Ask the Community




Connect with AutoCAD

Twitter

Facebook

Blogs

Pinterest

Youtube